3

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro – Σερβία: Με… «άρωμα» Ελλάδας και σκοπό το... κάτι παραπάνω

Euro – Σερβία: Με… «άρωμα» Ελλάδας και σκοπό το... κάτι παραπάνω

Συντάκτης: Βασίλης Γούσιος
Βασίλης Γούσιος
1/6/2024 17:05
Η Σερβία επιστρέφει σε τελική φάση Euro μετά από 24 χρόνια απουσίας και φιλοδοξεί μάλιστα να πετύχει κάποια διάκριση, με δεδομένο ότι βάσει υλικού αποτελεί μία από τις ανερχόμενες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η ομάδα του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς βρίσκεται στην παρούσα φάση 33η στο παγκόσμιο ranking της FIFA και φτάνει στη Γερμανία με σκοπό να αποδείξει πράγματα, έχοντας μεταξύ άλλων στο ρόστερ της τέσσερις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην ελληνική Super League.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Η ιστορία της στο Euro είναι ιδιαίτερη αφού συμμετείχε σε αυτή αρχικά ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ήταν παρούσα στην πρώτη διοργάνωση που διεξήχθη το 1960 με τέσσερις ομάδες στη Γαλλία, αποκλείοντας μάλιστα τη διοργανώτρια στον ημιτελικό σε ένα επικό παιχνίδι που έληξε με το θεαματικό 4-5 υπέρ της. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει τον τίτλο, αφού αν και προηγήθηκε στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση, εν τέλει ηττήθηκε στην παράταση.Τη 2η θέση πήρε και στο Euro του 1968 που έλαβε χώρα επίσης με τέσσερις ομάδες στην Ιταλία όπου και πάλι αν και επικράτησε στον ημιτελικό της Αγγλίας με γκολ στα τελευταία λεπτά, έχασε το Κύπελλο από τους διοργανωτές στον τελικό, ο οποίος επαναλήφθηκε, αφού δεν ίσχυε η διαδικασία των πέναλτι και στο πρώτο ματς οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1 τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση. Στον επαναληπτικό, ηττήθηκε από τους Ιταλούς με 2-0 στη Ρώμη.

Ακολούθησε η 4η θέση στο Euro του 1976 το οποίο διοργάνωσε η ίδια και στον ημιτελικό του οποίου ηττήθηκε από τη Δυτική Γερμανία στην παράταση, ενώ έχασε και στον αγώνα της 3ης θέσης από την Ολλανδία.

Έκτοτε, μετά και από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1992, έλαβε μέρος στη διοργάνωση ως Σερβία και Μαυροβούνιο και στο Euro του 2000 στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας, κατάφερε να περάσει από τον όμιλο που βρέθηκε ανάμεσα σε Ισπανία, Νορβηγία και Σλοβενία και να φτάσει έως τον προημιτελικό, όπου ωστόσο συνετρίβη από την Ολλανδία με το ταπεινωτικό 6-1.

Από τότε, δεν κατόρθωσε ξανά να προκριθεί σε τελική φάση Euro, ενώ από το 2006 και ύστερα αγωνίζεται στις διεθνείς διοργανώσεις ως Σερβία, αφού το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε.

Πώς προκρίθηκε


Έφτασε στην τελική φάση του Euro της Γερμανίας έχοντας προκριθεί από τον 7ο όμιλο των προκριματικών όπου συμμετείχε δίπλα σε Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Λιθουανία και Βουλγαρία, με τους Μαγυάρους να την υποχρεώνουν ωστόσο στη 2η θέση του γκρουπ.

Ξεκίνησε με το «δεξί» επικρατώντας της Λιθουανίας στο Βελιγράδι με 2-0, ενώ ακολούθησε σημαντικό «διπλό» (0-2) κόντρα στο Μαυροβούνιο με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά. Εν συνεχεία, πήρε κομβικό βαθμό (1-1) από τη Βουλγαρία με τέρμα στο 96’ στο γήπεδο της Λουντογκόρετς, όμως εκεί η Ουγγαρία με «διπλό» (1-2) στο Βελιγράδι τής έδειξε ποιος είναι το «αφεντικό».

Ύστερα, με την έναρξη του δεύτερου γύρου ήρθε η νίκη στο Κάουνας (1-3) απέναντι στους Λιθουανούς, ενώ οι Ούγγροι τούς υποχρέωσαν σε νέα ήττα (2-1) στη Βουδαπέστη. Παρ’ όλα αυτά, η επικράτηση κόντρα στο Μαυροβούνιο με 3-1 ήταν καθοριστική για τη 2η θέση, με τη Σερβία να ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της με νέα ισοπαλία (2-2) με τη Βουλγαρία στην αυλαία.

Ο προπονητής: Ντράγκαν Στοΐκοβιτς

Euro – Σερβία: Με… «άρωμα» Ελλάδας και σκοπό το... κάτι παραπάνω
Από το 2021 έχει στο «τιμόνι» της τον Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, ο οποίος φόρεσε στο παρελθόν και τη φανέλα της Γιουγκοσλαβίας από το 1983 έως το 2001, σημειώνοντας μεταξύ άλλων 84 συμμετοχές και 15 γκολ.

Με τον 59χρονο προπονητή στην τεχνική της ηγεσία αλλά και το δυναμικό της ρόστερ έχει καταφέρει να θεωρείται και πάλι υπολογίσιμη αντίπαλος, παίρνοντας μεταξύ άλλων και την πρωτιά στον όμιλο του Nations League το 2022, ωστόσο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ όπου είχε τα φόντα για το κάτι παραπάνω, αποκλείστηκε ως ουραγός σε έναν όμιλο με Βραζιλία, Ελβετία και Καμερούν.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Στοΐκοβιτς την επανέφερε σε τελική φάση Euro μετά από 24 χρόνια, δείχνει ότι γίνονται βήματα προόδου, αν και σε αυτή τη διοργάνωση θα πρέπει να υπάρξει αντίκρισμα ούτως ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για την παρουσία του στον πάγκο των «Αετών».

Το ρόστερ

Euro – Σερβία: Με… «άρωμα» Ελλάδας και σκοπό το... κάτι παραπάνω
Όπως προαναφέρθηκε, το ρόστερ της Σερβίας έχει έντονο ελληνικό «χρώμα», μιας και τέσσερις από τους συνολικά 26 ποδοσφαιριστές της αποστολής, αγωνίζονται για ομάδες της Super League.

Ο λόγος για τους Φίλιπ Μλαντένοβιτς και Νεμάνια Μαξίμοβιτς από πλευράς Παναθηναϊκού, με τον τελευταίο να γίνεται επίσημα «πράσινος» μέσα στο καλοκαίρι, ενώ τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ εκπροσωπούν ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς και ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς αντίστοιχα.

Κάτω από τα γκολπόστ πρωταγωνιστούν ο Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς της Τορίνο και ο Ραΐκοβιτς της Μαγιόρκα, ενώ ανερχόμενος είναι και ο νεαρός Πέτροβιτς της Τσέλσι. Στην άμυνα ξεχωρίζουν τα «θηρία» Πάβλοβιτς και Μιλένκοβιτς από Σάλτσμπουργκ και Φιορεντίνα αντίστοιχα, ενώ στα χαφ δεσπόζουν τα ονόματα των Κόστιτς της Γιουβέντους, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, που μέχρι πέρσι αγωνιζόταν στη Λάτσιο αλλά πλέον είναι στην Αλ Χιλάλ, Σάμαρτζιτς της Ουντινέζε και Λούκιτς της Φούλαμ.

Στη γραμμή κρούσης υπάρχει εξίσου μεγάλη ποιότητα, αφού την επιθετική γραμμή απαρτίζουν οι Τάντιτς, Μίτροβιτς, Γιόβιτς και φυσικά τα φώτα πέφτουν πάνω στον στράικερ της Γιουβέντους, Ντούσαν Βλάχοβιτς.

Στόχος


Συμμετέχοντας στον ίδιο όμιλο με την Αγγλία, θα έλεγε κανείς ότι η Σερβία «ξεχνάει» την πρωτιά, μιας και θα χρειαστεί μια πραγματική υπέρβαση ώστε να ρίξει από την κορυφή τα «Τρία Λιοντάρια» που ταξιδεύουν στη Γερμανία με στόχο την κατάκτηση του τροπαίου.

Έχει σοβαρές πιθανότητες να πάρει έστω τη 2η θέση του γκρουπ, παρ’ όλα αυτά δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο μιας και η Δανία «βλέπει» εξίσου τα νοκ-άουτ, έχοντας φτάσει στο προηγούμενο Euro μέχρι τον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Είναι δεδομένο βέβαια ότι θα τα δώσει όλα ούτως ώστε να κατακτήσει ένα «εισιτήριο» για τους «16», έστω κι αν αυτό έρθει από την 3η θέση, όμως θα χρειαστεί ένα θαύμα για να προχωρήσει από εκεί και πέρα αφού είναι πιθανό να πέσει πάνω είτε στη Γερμανία, είτε στην Πορτογαλία είτε στο Βέλγιο.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Τορίνο), Πρέντραγκ Ραΐκοβιτς (Μαγιόρκα), Τζόρτζε Πέτροβιτς (Τσέλσι)

Αμυντικοί: Στραχίνια Πάβλοβιτς (Σάλτσμπουργκ), Νίκολα Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα), Μίλος Βελίκοβιτς (Βέρντερ Βρέμης), Σρνταν Μπάμπιτς (Σπαρτάκ Μόσχας), Ούρος Σπάγιτς (Ερυθρός Αστέρας), Νεμάνια Στόγιτς (Μπάτσκα Τόπολα)

Μέσοι: Σάσα Λούκιτς (Φούλαμ), Νεμάνια Γκούντελι (Σεβίλλη), Νεμάνια Μακσίμοβιτς (Παναθηναϊκός), Ιβάν Ίλιτς (Τορίνο), Σρνταν Μιχαΐλοβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Αλ Χιλάλ), Ντούσαν Τάντιτς (Φενέρμπαχτσε), Λαζάρ Σάμαρτζιτς (Ουντινέζε), Βέλικο Μπιρμάντσεβιτς (Σπάρτα Πράγας), Φίλιπ Κόστιτς (Γιουβέντους), Φίλιπ Μλαντένοβιτς (Παναθηναϊκός), Αντρίγια Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς (ΑΕΚ)

Επιθετικοί: Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (Αλ Χιλάλ), Ντούσαν Βλάχοβιτς (Γιουβέντους), Λούκα Γιόβιτς (Μίλαν), Πέταρ Ράτκοφ (Σάλτσμπουργκ)

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες