13

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Συγκλονιστικό «αντίο» και καθολικός σεβασμός στον Γιάννη Ιωαννίδη από φίλους και αντιπάλους

Συγκλονιστικό «αντίο» και καθολικός σεβασμός στον Γιάννη Ιωαννίδη από φίλους και αντιπάλους

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
4/10/2023 20:59
Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη σκόρπισε τη θλίψη σε ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ αλλά και τον αθλητισμό της χώρας συνολικά, με συλλυπητήρια μηνύματα να καταφτάνουν από όλες τις πλευρές.

Ο «Ξανθός» που απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών και η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη (5/10) είχε κερδίσει το σεβασμό φίλων και αντιπάλων που εξέφρασαν τη λύπη τους και το σεβασμό τους. Ανάμεσά τους ο μεγάλος Νίκος Γκάλης, ο Μίλαν Τόμιτς, παράγοντες, πολιτικά πρόσωπα και φορείς του μπάσκετ, ο μπασκετικός Άρης με τον οποίο δέθηκε ως παίκτης και προπονητής περισσότερο ίσως απ' όλες τις ομάδες που συνεργάστηκε, όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ με τις οποίες επίσης μεγαλούργησε και αγαπήθηκε, αλλά και αντίπαλοι όπως ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ.

Το τοτέμ του ελληνικού μπάσκετ, Νίκος Γκάλης, έκανε την αρχή, χαρακτηρίζοντας «μεγάλο αδερφό» του τον «Ξανθό» σε μία συγκινητική ανάρτηση, ενώ και ο Μίλαν Τόμιτς εξέφρασε τη θλίψη του τονίζοντας πως θα θυμάται πάντα τη συνεργασία τους στον Ολυμπιακό.





O Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης προχώρησε σε αντίστοιχη ανάρτηση λίγο αργότερα, τονίζοντας πως ο «Ξανθός» δεν θα ξεχαστεί ποτέ.



O Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στο γνωστό σύνθημα των φιλάθλων του Ολυμπιακού, που καλούσε τον Γιάννη Ιωαννίδη να μη φύγει ποτέ από τον Πειραιά, εκφράζοντας έτσι τη λύπη του και τον σεβασμό του.



«Με αληθινή οδύνη αποχαιρετώ έναν άξιο άνδρα, μια ξεχωριστή προσωπικότητα του αθλητισμού και της κοινωνίας μας, έναν μεγάλο νικητή, έναν ΦΙΛΟ. Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωαννίδη» δήλωσε ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ενώ αντίστοιχα και ο Δήμαρχος Πειραιάς, Γιάννης Μώραλης δήλωσε:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, με πολλές επιτυχίες και τίτλους. Φυσικά στον Πειραιά θα τον θυμόμαστε ως τον προπονητή των μεγάλων επιτυχιών του Ολυμπιακού της δεκαετίας του ‘90. Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στα παρκέ, αλλά και στην πολιτική την οποία υπηρέτησε με αξιοπρέπεια. Καλό ταξίδι στον "Ξανθό" του ελληνικού μπάσκετ. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Aπό εκεί και πέρα ΚΑΕ και ΠΑΕ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Άρης αλλά και ΠΑΟΚ εξέφρασαν τη θλίψη τους και το σεβασμό τους για τον Γιάννη Ιωαννίδη ενώ και φορείς όπως η ΕΟΚ, ο ΕΣΑΚΕ και ο ΠΣΑΤ απέστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα.









To μήνυμα της ΚΑΕ Ολυμπιακός:

«Η «ερυθρόλευκη» οικογένεια θρηνεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού, δεν είναι πια κοντά μας. Ο σπουδαίος προπονητής, που λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας μας όσο λίγοι και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό μπάσκετ, άφησε σήμερα (04/10) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Ο «Ξανθός», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αδυναμία (μετά την κόρη του), ήταν η πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε ως παίκτης στον Άρη, όμως, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως η προπονητική του ταίριαζε καλύτερα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του ’80 μεγαλούργησε! Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).

Το 1991 είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο «Λιμάνι» και άρχισε να «χτίσει» την παντοκρατορία των «ερυθρολεύκων»! Με την ομάδα μας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ την οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).

Με την ΑΕΚ, στον πάγκο της οποίας «έκατσε» από το 1996 ως το 1998, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, ωστόσο, το 1998 την «έφτασε» ως το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Υπήρξε επίσης προπονητής της Λάρισας (αμέσως μετά την πρώτη του θητεία στον Άρη) και της Εθνικής ομάδας. Μετά την δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό (1999-2000), εγκατέλειψε την προπονητή και ασχολήθηκε με την Πολιτική.

Από τις εκλογές του 2004, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

«Και όταν έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς.

Καλό ταξίδι…»
.

To μήνυμα της ΠΑΕ Άρης:

«Η οικογένεια του Άρη θρηνεί την απώλεια του μεγάλου Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο «Ξανθός», που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από «μάχη» με προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια, συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες του Άρη, του Αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ, τη δεκαετία του ’80, που έβαλε το άθλημα στα σπίτια όλης της Ελλάδας.

Η παρακαταθήκη που αφήνει είναι τεράστια, όχι μόνο για τον Σύλλογό μας, αλλά και γενικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης –μεταξύ άλλων- διετέλεσε προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ, του Ολυμπιακού, της Α.Ε.Κ., ενώ υπήρξε και υφυπουργός Αθλητισμού.

Η ΠΑΕ Άρης εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωαννίδη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει...»
.

H KAE ΠΑΟΚ από την πλευρά της ανέφερε: «Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη. Υπήρξε ένας μεγάλος αντίπαλος, ιδιαίτερα στα χρόνια που μεσουρανούσε το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης και άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στον Ελληνικό αθλητισμό.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει»
.

Τα συλλυπητήρια της ΕΟΚ

«Μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ, ένας άνθρωπος που έζησε στο άθλημα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως αθλητής και προπονητής και είχε καθοριστική συμβολή σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του στην Ελλάδα, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο “ξανθός” όπως έμεινε γνωστός στο πέρασμα των χρόνων, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρο Ευάγγελος Λιόλιος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε διατελέσει δύο φορές στην καριέρα του προπονητής της Εθνικής ανδρών, στην οποία είχε συμμετάσχει και κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Συνέδεσε το όνομά του με τον Αρη, διέγραψε ξεχωριστή διαδρομή με τον Ολυμπιακό, αλλά και στο πιο σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ, ενώ είχε προπονήσει ακόμα τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε εκλεγεί βουλευτής και διατελέσει και Υφυπουργός Αθλητισμού»
.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΣΑΤ αναφέρεται:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), εκφράζει τη βαθιά θλίψη και οδύνη του για το θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, που έφυγε σήμερα για το μεγάλο ταξίδι, σε ηλικία 78 ετών.

Ο εκλιπών ξεκίνησε ως πλέι μέικερ στον ΑΡΗ μόλις 15 χρόνων. Εργάστηκε επί χρόνια ακούραστα σε μεγάλους ελληνικούς συλλόγους και ήταν ο δημιουργός της παντοκρατορίας του Άρη τη 10ετία του ’80.

Γνώρισε μεγάλες επιτυχίες ως προπονητής, στις ομάδες Άρη, Λάρισα, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, αλλά και στην εθνική ομάδα.

Κατέκτησε συνολικά 18 τίτλους, με τον Άρη και τον Ολυμπιακό: 12 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 8 με τον Άρη (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και 4 με τον Ολυμπιακό (1993, 1994, 1995, 1996), 6 Κύπελλα Ελλάδας: 5 με τον Άρη (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και 1 με τον Ολυμπιακό (1994).

Επίσης κατέκτησε 3 φορές τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας (Άρης το 1984, Ολυμπιακός το 1992 και ΑΕΚ το 1997), ενώ ήταν δυο φορές φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας (Άρης το 1984 και ΑΕΚ το 1998).

Είχε εκλεγεί βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Προπονητής με έντονη προσωπικότητα που άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα στο ελληνικό μπάσκετ, ήταν πτυχιούχος Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και είχε εργασθεί ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.

Ο ΠΣΑΤ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους ανθρώπους του οικογενειακού του περιβάλλοντος»
.

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες