1

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Λιθουανία - Ελλάδα 92-67: Πάλεψε αλλά κατέρρευσε στο φινάλε η «γαλανόλευκη» και αποκλείστηκε από το Μουντομπάσκετ

Λιθουανία - Ελλάδα 92-67: Πάλεψε αλλά κατέρρευσε στο φινάλε η «γαλανόλευκη» και αποκλείστηκε από το Μουντομπάσκετ

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
1/9/2023 17:25
Η Ελλάδα δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση κόντρα στη Λιθουανία, αφού παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε, ηττήθηκε με το βαρύ 92-67 και έμεινε εκτός συνέχειας του Μουντομπάσκετ, με το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στο Μαυροβούνιο την Κυριακή (3/9, 11:40) να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.

Αν και πάλεψε για τρία δεκάλεπτα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παραδόθηκε τελικά στους ανώτερους Λιθουανούς, οι οποίοι με15/24 εύστοχα τρίποντα και πρωταγωνιστές τους Γιοκουμπάιτις, Μπραζντέικις και Μπέντζιους πήραν μία μεγάλη σε έκταση και σημασία νίκη, που τους έδωσε την πρόκριση στα προημιτελικά. Από την Εθνική ήταν εξαιρετικοί οι Γουόκαπ, Λαρεντζάκης και Παπαπέτρου όσο άντεξαν, ενώ βοήθειες έδωσε και ο Μωραΐτης, με τίποτα πάντως να μη λειτουργεί στο τελευταίο δεκάλεπτο του παιχνιδιού.

Όρεξη στην άμυνα, «καυτός» Γουόκαπ στην επίθεση και προβάδισμα

H Εθνική ξεκίνησε νευρικά στην αναμέτρηση χωρίς να μπορεί να ματσάρει το παιχνίδι των Λιθουανών μέσα στη ρακέτα και γρήγορα βέρθηκε πίσω στο σκορ με 7-0. Με τους Βαλαντσιούνας και Μπραζντέικις να πρωτοστατούν η διαφορά των επτά πόντων να παγιώνεται στα πρώτα λεπτά, παρά τις προσπάθειες του Γουόκαπ, που από την αρχή έδειχνε σε καλή κατάσταση.

Αυτός ήταν εξάλλου που σήμανε την έναρξη της αντεπίθεσης για τη «γαλανόλευκη» μέσω ενός σφοδρού τρίποντου... βομβαρδισμού. Αρχικά μείωσε σε 13-9 και κατόπιν ο Λαρεντζάκης ευστόχησε σε νέο τρίποντο στον αιφνιδιασμό, φέρνοντας το ματς στον πόντο, πριν ο Γουόκαπ πάρει ξανά τη σκυτάλη και με άλλο ένα τρίποντο δώσει για πρώτη φορά προβάδισμα στην Ελλάδα με 15-13. Τη στιγμή μάλιστα που οι Λιθουανοί έδειχναν σαστισμένοι και στις δύο άκρες του παρκέ, ο Λαρεντζάκης με τρομερό τρίποντο από τα 8 μέτρα έδωσε αέρα πέντε πόντων.

Σε εκείνο το σημείο κι έπειτα από τάιμ άουτ οι Λιθουανοί συνήλθαν, ενώ οι Έλληνες παίκτες εκβίασαν αρκετά μακρινά σουτ που ήταν άστοχα. Οι παίκτες του Μακσίβιτις βρήκαν έτσι μετά από ώρα τον δρόμο προς το καλάθι μειώνοντας σε 17-18, με τον Λαρεντζάκη να απαντάει με 2/2 βολές, πριν το ημίχρονο ολοκληρωθεί ισόπαλο με σκορ 20-20 και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τόμας Γουόκαπ, που είχε 10 πόντους και 2 ασίστ.

Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας του Ιτούδη πάντως ήταν η συνεχής πίεση που ασκούσε πάνω στον Γιοκουμπάιτις, τον οποίο ανάγκασε σε αρκετά λάθη, ενώ με το ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου οι Λιθουανοί υπέπεσαν σε αρκετά εύκολα φάουλ βγάζοντας εκνευρισμό.

Κάπως έτσι και με τους Ρογκαβόπουλο και Παπαπέτρου να μπαίνουν στην επιθετική εξίσωση, η Ελλάδα πήρε προβάδισμα 8 πόντων (27-35), το οποίο και διατήρησε μέχρι οι Λιθουανοί να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δυσκολεύτηκε να αγωνιστεί ως πεντάρι, αλλά και κάποια αβίαστα λάθη του Γουόκαπ στο φινάλε και να μειώσουν στο 43-39, με το οποίο οδηγήθηκαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Ξύπνησαν και... βομβάρδισαν οι Λιθουανοί, ξέμεινε από ενέργεια και... κατέρρευσε η «γαλανόλευκη»

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Λιθουανία μπήκε όμως πού πιο συγκεντρωμένη και ξεκίνησε να «πυροβολεί» με Μπραζντέικις και Γιοκουμπάιτις έξω από τα 6,75 μ. και σε συνδυασμό με μία βολή από τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Λαρεντζάκης πήρε προβάδισμα 5 πόντων (51-46).

Με πέντε πόντους του Μωραΐτη και τον Γουόκαπ να φτάνει τυα πέντε εύστοχα τρίποντα όμως η Ελλάδα βρήκε απαντήσεις και έφερε εκ νέου το ματς στα ίσα (54-54).

Η ελληνική άμυνα συνέχιζε να δυσκολεύει τους Λιθουανούς, οι οποίοι ωστόσο είχαν βρει ρυθμό στην επίθεση, την ώρα που οι παίκτες του Ιτούδη έμοιαζαν να ξεμένουν από ενέργεια και ιδέες και πάλευαν να μείνουν κοντά στο σκορ.

Το «κρύο» τρίποντο του Μοντεγιούνας (έκτο σερί εύστοχο για τους Λιθουανούς στο 3ο δεκάλεπτο) στη λήξη του 3ου δεκαλέπτου ήταν «μαχαιριά» ψυχολογικά αφού διαμόρφωσε το 64-58 με το οποίο επέστρεψαν οι ομάδα για την 4η και τελευταία περίοδο η οποία αποδείχθηκε δυστυχώς διαδικαστική.

Η Λιθουανία συνέχισε να είναι παραγωγική στην επίθεση, έχοντας πάρει πλέον ξεκάθαρα το μομέντουμ της αναμέτρησης και με τον Μπέντζιους να μπαίνει στον... χορό του τριπόντου ανέβασε τη διαφορά στο +12.

Την ίδια ώρα η Εθνική δεν έβρισκε λύσεις ούτε αμυντικά, ούτε επιθετικά αφού και ο Γουόκαπ πλέον είχε κουραστεί και υπήρχε δημιουργικό μπλακ άουτ. Κάπου εκεί έκανε την εμφάνισή της και η κόπωση αλλά και η απογοήτευση με την ολική κατάρρευση ως φυσικό επόμενο και το τελικό 92-67 να «σφραγίζει» τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του τουρνουά.

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 39-43, 64-58, 92-67

Λιθουανία (Μακσβίτις): Μπέντζιους 15 (2/2 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/2 βολές), Μπραζντέικις 18 (4/4 δίποντα, 3/3 τρίποντα), Ντίμσα 6 92), Γιοκουμπάιτις 19 (3/5 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 4/4 βολές, 6 ασίστ), Καρινιάουσκας, Κουζμίνσκας 5 (1), Μαλντούνας, Μοτιεγιούνας 8 (1), Νορμάντας 3 (1), Σεντεκέρσκις, Σιρβίντις, Βαλαντσιούνας 15 (6/9 δίποντα, 9 ριμπάουντ)

Ελλάδα (Ιτούδης): Αντετοκούνμπο 2, Μποχωρίδης, Χατζηδάκης, Λαρεντζάκης 17 (3/4 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 2/2 βολές), Λούντζης 2, Μωραΐτης 5 (1), Παπαγιάννης 4, Παπανικολάου (0/4 τρίποντα), Παπαπέτρου 9 (1), Ρογκαβόπουλος 7, Γουόκαπ 21 (3/10 δίποντα, 5/10 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ)

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες