3

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Όταν  ο θρύλος του Πελέ «σταμάτησε» τον πόλεμο στη Νιγηρία

Όταν ο θρύλος του Πελέ «σταμάτησε» τον πόλεμο στη Νιγηρία

Συντάκτης: Γιώργος Βροντάκης
Γιώργος Βροντάκης
26/12/2022 15:08
Ο Πελέ δίνει τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του τις τελευταίες ώρες και αρκετές ιστορίες από το παρελθόν έχουν κάνει την εμφάνιση τους για τον Βραζιλιάνο θρύλο του ποδοσφαίρου και μια από αυτές είναι πως είχε σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο στη Νιγηρία.

Ο 82χρονος νοσηλεύεται στην κλινική «Άλμπερτ Άινσταϊν» στο Σάο Πάολο με την κατάσταση της υγείας του να έχει επιδεινωθεί και δεν υπάρχει αισιοδοξία, με τα μέλη της οικογένειας του να βρίσκονται στο πλευρό του.Οι ιστορίες με τον Πελέ είναι αμέτρητες και μια από αυτές πραγματοποιήθηκε το 1967. Τότε, ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος είχε ξεσπάσει στη Νιγηρία και ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής πήγε στην Αφρική και έγινε κατάπαυση του πυρός. Ο Θρύλος του Πελέ φέρεται έστω και για λίγο να σταμάτησε τον πόλεμο στη Νιγηρία.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Νιγηρία

Το 1967 είχε ξεσπάσει στη Νιγηρία μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του κράτους της Δημοκρατίας Μπιάφρα, που βρίσκεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της χώρας, ένας εμφύλιος πόλεμος.

Οι Ιγκμπο (φυλή) της Μπιάφρα θεώρησαν ότι η κυριαρχούμενη από τον Βορρά ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει πλέον τις φιλοδοξίες τους και έτσι προσπάθησαν να αποχωριστούν.

Τρία χρόνια βίας

Αυτό που ακολούθησε ήταν τρία χρόνια βίας και λιμού σε όλη τη χώρα. Μια χώρα άνω των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων που αποτελείται από περισσότερες από 300 διαφορετικές εθνότητες και πολιτιστικές ομάδες, η εύρεση κοινού τόπου ως μέσου για τον τερματισμό τέτοιων αγριότητας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μέχρι που ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Πελέ πήγε στην πόλη.

Ο Πελέ σίγασε τα πεδία μάχης

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όπως είναι το πλήρες όνομα του Πελέ, σίγασε τα πεδία μάχης της Νιγηρίας για 48 ώρες.

Το 1967, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής ήταν ένα παγκόσμιο πρόσωπο. Είχε ήδη κατακτήσει δύο Μουντιάλ με τη Σελεσάο και ήταν σε καλό δρόμο για το τρίτο. Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας δημοτικότητάς του, η ποδοσφαιρική ομάδα, Σάντος αποφάσισε να ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία, εκμεταλλευόμενη πλήρως το γεγονός ότι δεν υπήρχε οπαδός του ποδοσφαίρου στον κόσμο που δεν θαύμαζε την ευκαιρία να τον δει να παίζει.

Η περιοδεία της Σάντος στην Αφρική

Τον Ιανουάριο του 1967, η περιοδεία της βραζιλιάνικης ομάδας ταξίδεψε στην Αφρική, με προγραμματισμένα παιχνίδια στο Κονγκό, τη Μοζαμβίκη, τη Γκάνα, την Αλγερία και τη Νιγηρία.

Στις 26 Ιανουαρίου 1967, όταν η Σάντος έφτασε στη Νιγηρία για το παιχνίδι με την Εθνική ομάδα της χώρας, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της συμφώνησαν ότι θα ήταν σε ισχύ 48ωρη κατάπαυση του πυρός.

Υπεύθυνοι για την ασφάλεια οι στρατιωτικοί

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των παρευρισκόμενων ήταν οι στρατιωτικοί αξιωματικοί και από τις δύο πλευρές, που παρατάσσονταν γύρω από το Στάδιο του Λάγκος με όπλα στα χέρια, δίπλα - δίπλα, με στόχο την προστασία του πλήθους, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή πολιτικής διαίρεσης.

Όλοι όσοι έδωσαν το παρών τον αγώνα είχαν μόνο έναν στόχο στο μυαλό τους, να απολαύσουν τον Πελέ και το ποδόσφαιρο. Δεν υπήρξε βία στο γήπεδο, ούτε συλλήψεις, μόνο φίλαθλοι του ποδοσφαίρου που είχαν συγκεντρωθεί για ένα κοινό πάθος.

Οι μάχες ξανά άρχισαν μετά τον Πελέ

Το πλήθος πανηγύρισε, καθώς το παιχνίδι έληξε ισόπαλο (2-2) με τον Πελέ να πετυχαίνει δύο γκολ για τη Σάντος. Η αποστολή της βραζιλιάνικης ομάδας έφυγε για τον επόμενο αγώνα στη Μοζαμβίκη και, μέσα σε λίγες ημέρες, οι μάχες μεταξύ της κυβέρνησης της Νιγηρίας και των στρατιωτών Μπιαφρά είχαν ξαναρχίσει.

Ωστόσο, ήταν ο Πελέ και η κυριαρχία του στο όμορφο παιχνίδι που είχε, έστω και προσωρινά, ενώσει ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και νοοτροπία, δίνοντάς τους μια γεύση ειρήνης και συντροφικότητας σε μια κατά τα άλλα σκοτεινή και θλιβερή περίοδο της ιστορίας.

Το ποδόσφαιρο και ο Πελέ σταμάτησε τον πόλεμο, έστω και για λίγο...

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες