Μουντιάλ 2022 - Καμερούν: Αν κάνει «ζημιές» θα είναι επιτυχημένο
Το Καμερούν επιστρέφει στην τελική φάση του Μουντιάλ μετά την απουσία του από τη Ρωσία και θα προσπαθήσει να βάλει τέλος σε μία μεγάλη αρνητική παράδοση.Τα «αδάμαστα λιοντάρια» βρίσκονται στην 43η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA δίχως να διανύουν τις καλύτερες μέρες της ιστορίας τους. Παρ’ όλα αυτά το 2022 έως τώρα θεωρείται μία αρκετά καλή χρονιά καθώς τον περασμένο Γενάρη έπαιξαν στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής που διεξήχθη στην έδρα τους και τερμάτισαν στην 3η θέση, δίχως ήττα. Στα ημιτελικά έμειναν εκτός χάνοντας στα πέναλτι από την Αίγυπτο όμως νίκησαν με τη σειρά τους την Μπουρκίνα Φάσο στα πέναλτι του μικρούτ τελικού για να βρεθούν στο βάθρο. Έχουν ήδη ξεκινήσει τα προκριματικά του επόμενου Κόπα Άφρικα που είναι προγραμματισμένο για τον Γενάρη του 2024 στην Ακτή Ελεφαντοστού και το Καμερούν επικράτησε 1-0 εκτός έδρας του Μπουρουντί με γκολ του Τοκό Εκαμπί. Απογοήτευσε πλήρως στα δύο φιλικά του περασμένου Σεπτεμβρίου χάνοντας 2-0 από το αδύναμο Ουζμπεκιστάν και 1-0 από τη Νότια Κορέα. Στο εντός έδρας φιλικό παιχνίδι με την Τζαμάικα στις 9/11 προβλημάτισε ξανά μένοντας στο 1-1. Η πρόβα τζενεράλε είναι προγραμματισμένη για τις 18/11 απέναντι στον Παναμά στο Αμπού Ντάμπι.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Θα είναι η όγδοη παρουσία του Καμερούν σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1982 στην Ισπανία είχε κάνει την παρθενική του εμφάνιση και είχε αποκλειστεί στη φάση των ομίλων με τρεις ισοπαλίες! Έλειψε από το τουρνουά του 1986 στο Μεξικό, όμως από το 1990 στην Ιταλία μέχρι και το 2002 στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μέτρησε τέσσερις συνεχόμενες συμμετοχές.
Το 2006 δεν προκρίθηκε στο Μουντιάλ της Γερμανίας όμως έδωσε κανονικά το «παρών» τόσο το 2010 στη Νότια Αφρική, όσο και το 2014 στη Βραζιλία. Ωστόσο οι δύο τελευταίες διοργανώσεις στις οποίες κατάφερε να προκριθεί ήταν απογοητευτικές, μια και μέτρησε τρεις ήττες σε κάθε περίπτωση και πριν οκτώ χρόνια μάλιστα ήταν η χειρότερη ομάδα μεταξύ των 32.
Φυσικά η σπουδαιότερη διάκριση για την αφρικανική χώρα ήταν το 1990, όταν είχε ενθουσιάσει τους πάντες με την πορεία της μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ, στη μοναδική φορά που πέρασε τα γκρουπ. Τότε είχε κερδίσει στην πρεμιέρα την παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή και «λύγισε» στα προημιτελικά χάνοντας στην παράταση με 3-2 από την Αγγλία.
Πώς προκρίθηκε
Μόνο εύκολη δεν ήταν η πρόκριση για τα «αδάμαστα λιοντάρια». Κι αυτό διότι είναι και λόγω του τρόπου διεξαγωγής των προκριματικών, πολύ δύσκολο να τσεκάρεις το εισιτήριό σου για την τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους από τον δεύτερο γύρο και συμμετείχαν σε όμιλο με την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι. Μοιράστηκε τις νίκες με την μεγάλη της αντίπαλο Ακτή Ελεφαντοστού, ωστόσο εκμεταλλεύτηκε την «γκέλα» της στη Μοζαμβίκη και με 15 βαθμούς πήρε την πρόκριση για τον τρίτο γύρο, εκεί όπου θα συναντούσε σε διπλά παιχνίδια την Αλγερία, με τη νικήτρια να προκρίνεται στην τελική φάση του Μουντιάλ.
Τον περασμένο Μάρτιο έχασαν αρχικά 1-0 εντός έδρας με τον Σλιμανί να σκοράρει και τέσσερις μέρες μετά πήγε στην πόλη Μπλίντα για να ανατρέψει την κατάσταση. Η εξέλιξη του ματς ήταν συγκλονιστική. Προηγήθηκαν με τον Τσούπο Μότινγκ μόλις στο 22’ και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση. Στο 118’ δέχτηκαν την ισοφάριση από τον Τούμπα και φάνηκε να πέφτουν στο καναβάτσο. Ωστόσο στο 124’ ο Τοκό Εκαμπί είπε την τελευταία λέξη και χάρισε την τεράστια πρόκριση.
Ο προπονητής: Ρίγκομπερτ Σονγκ
Ο 46χρονος θρύλος του ποδοσφαίρου του Καμερούν είναι ο άνθρωπος που κρατάει και τα ηνία από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν κι αντικατέστησε στην άκρη του πάγκου τον Τόνι Κονσεϊσάο, μετά την αποτυχία του τελευταίου να οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας στην κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών.
Η τεράστια ποδοσφαιρική καριέρα του Ρίγκομπερτ Σονγκ σε προηγμένα πρωταθλήματα συνδυάστηκε και με ρεκόρ συμμετοχών στα «αδάμαστα λιοντάρια». Αποτελεί τον κορυφαίο όλων των εποχών στη σχετική λίστα, έχοντας φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο σε 137 αναμετρήσεις από το 1993 έως το 2010, πετυχαίνοντας και πέντε τέρματα.
Δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία ως προπονητής πάντως, δουλεύοντας από το 2016 κι έπειτα στην ομοσπονδία της χώρας και σε διάφορες θέσεις. Πλέον έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει κάτι καλό, χωρίς βέβαια να είναι απλό το έργο του.
Το ρόστερ
Δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό το έμψυχο δυναμικό του Καμερούν, καθώς δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα αστέρια που είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά και να οδηγήσουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της αφρικανικής χώρας σε κάποια διάκριση.
Στη θέση του τερματοφύλακα πάντως ο Αντρέ Ονανά της Ίντερ προσφέρει κάποια σιγουριά, όμως είναι μεγάλα τα προβλήματα στο αμυντικό κομμάτι, εκεί όπου είναι φανερό ότι δεν υπάρχει κάποιος για να ηγηθεί. Και η μεσαία γραμμή αποτελείται κυρίως από «χρυσές μετριότητες», με εξαίρεση τον Ανγκουίσα της Νάπολι.
Αν σε κάποιο κομμάτι είναι δυνατή η συγκεκριμένη ομάδα, δεν είναι άλλο από την επιθετική γραμμή. Ο αρχηγός Βινσέν Αμπουμπακάρ διαθέτει πλούσια εμπειρία και ξεχωριστή ικανότητα στο σκοράρισμα. Ο Τσούπο-Μότινγκ δεν αποτελεί κάτι σπουδαίο όμως παίζει τα τελευταία χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο και πλέον εδώ και καιρό στην Μπάγερν Μονάχου. Κομβικός και ο εξτρέμ Τόκο Εκαμπί της Λυών, με τους τρεις τελευταίους να θεωρούνται και τα μεγάλα στέρια.
Στόχος
Η κληρωτίδα δεν χαμογέλασε και δεν έφερε τους Καμερουνέζους σ’ έναν βατό όμιλο στον οποίο θα μπορούσαν να κάνουν ρεαλιστικά όνειρα για διεκδίκηση της πρόκρισης. Πέρα από το γεγονός ότι έχουν να πάρει θετικό αποτέλεσμα μία εικοσαετία σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι δίχως αμφιβολία η πιο αδύναμη ομάδα του γκρουπ μετά τη Βραζιλία, τη Σερβία και την Ελβετία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τρεις αντίπαλοί της θεωρούν τον αγώνα εναντίον τους πρώτης τάξεως ευκαιρία για «τρίποντο». Με αυτά τα δεδομένα, κατά τη δική μας άποψη, αν τα «αδάμαστα λιοντάρια» καταφέρουν να πάρουν έστω μία ισοπαλία, η παρουσία τους στο Κατάρ θα κριθεί επιτυχημένη.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Αντρέ Ονανά (Ίντερ), Ντένις Εμπασί (Άμπχα), Σιμόν Ενγκαπαντουεντμπού (Μαρσέιγ)
Αμυντικοί: Νικολά Ενκουλού (Άρης), Κόλινς Φάι (Αλ-Τάι), Κούχου Τόλο (Σιάτλ Σάουντερς), Ζαν – Σαρλ Καστελέτο (Ναντ), Ολιβιέ Εμπαϊζό (Φιλαδέλφεια Γιούνιον), Έντσο Εμποσέ (Ουντινέζε), Κρίστοφερ Γου (Ρεν)
Μέσοι: Αντρέ-Φρανκ Ζαμπό Ανγκουίσα (Νάπολι), Πιέρ Κούντε (Ολυμπιακός), Σάμουελ Γκουέ (Μέχελεν), Μαρτίν Χόνγκλα (Βερόνα), Γκαέλ Οντούα (Αννόβερο), Ολιβιέ Εντσάμ (Σουόνσι), Ζερόμ Ενγκόμ Εμπεκελί (Απεζέ ντε Μφου)
Επιθετικοί: Βινσέν Αμπουμπακάρ (Αλ Νασρ), Έρικ Μαξίμ Τσούπο – Μότινγκ (Μπάγερν Μονάχου), Καρλ Τόκο Εκαμπί (Λυών), Κριστιάν Μπασογκογκ (Σανγκάη Σένχουα), Ζιαν-Πιέρ Ενσαμέ (Γιουνγκ Μπόις), Μπράιαν Εμπεμό (Μπρέντφορντ), Τζορζ,Κέβιν Ενκουντού (Μπεσίκτας), Μαρού Σουαϊμπού (Κόρτον Σπορτ)
Πείτε τη γνώμη σας: