Euro 2020: Η Ιταλία το σήκωσε μέσα στο «σπίτι» των Άγγλων!
Η Ιταλία με ήρωα τον Ντουναρούμα, κέρδισε με 3-2 την Αγγλία στα πέναλτι (1-1 κ.δ & παρ.) και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μέσα στο κατάμεστο «Γουέμπλεϊ», χαλώντας το πάρτι των Άγγλων, που ούτε τώρα κατάφεραν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση ενός Euro! Σο (2’) και Μπονούτσι (67’) οι σκόρερ στην κανονική διάρκεια, μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ντοναρούμα που απέκρουσε δύο πέναλτι και αναδείχθηκε MVP του τουρνουά!Σ’ έναν τελικό που έσπασε καρδιές, η Ιταλία επικράτησε με 3-2 της Αγγλίας στα πέναλτι (1-1 κ.δ.) και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσα στο «Γουέμπλεϊ»! Τα «τρία λιοντάρια» είχαν μια τεράστια ευκαιρία να κατακτήσουν το πρώτο Euro της ιστορίας τους μέσα στο σπίτι τους, αλλά το όνειρο του «It’s coming home» δε συνέβη ούτε τώρα! Είχαν ξορκίσει σχεδόν όλες τις «κατάρες» σ’ αυτή τη διοργάνωση, νικώντας για πρώτη φορά σε πρεμιέρα Euro και αποκλείοντας για πρώτη φορά Γερμανούς σε νοκ-άουτ από το «χρυσό» 1966, όχι όμως κι αυτή των πέναλτι...Ο τελικός ξεκίνησε ιδανικά για την Αγγλία, η οποία βρήκε δίχτυα μόλις στο 2’ με τον Σο σκοράροντας το πιο γρήγορο γκολ σε τελικό Euro. Στη συνέχεια όμως οι οικοδεσπότες επέλεξαν να παίξουν αρκετά παθητικά και το πλήρωσαν, δεχόμενοι την ισοφάριση από τον Μπονούτσι (67’). Στη συνέχεια οι δύο ομάδες δεν πήραν μεγάλα ρίσκα, το σκορ δεν άλλαξε ούτε στην παράταση και όλα κρίθηκαν στην «ρωσική ρουλέτα».
Εκεί τα «τρία λιοντάρια» είδαν τον Πίκφορντ να αποκρούει δύο πέναλτι, όμως και πάλι δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν τη νίκη, χάνοντας και αυτοί δύο πέναλτι με Ράσφορντ και Σάντσο, τους δύο παίκτες που ο Σάουθγκειτ έριξε στο ματς αποκλειστικά για τη διαδικασία. Ο Ζορζίνιο ανέλαβε την 5η εκτέλεση αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Πίκφορντ και να στέψει την Ιταλία πρωταθλήτρια! Γι’ αυτό όμως φρόντισε ο Ντοναρούμα, ο οποίος μετά το πέναλτι του Σάντσο, απέκρουσε και την εκτέλεση του Σακά και οι «ατζούρι» με τελικό σκορ 3-2 στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης.
Μετά από δύο χαμένους τελικούς σε Euro (2000, 2012), η «σκουάτρα ατζούρα» ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το μακρινό 1968, επεκτείνοντας μάλιστα το ιστορικό αήττητο σερί της σε 34 παιχνίδια. Παράλληλα, έγινε η 3η ομάδα που χαλάει το... πάρτι των γηπεδούχων σε τελικό, μετά την Ελλάδα κόντρα στην Πορτογαλία το 2004 και την Πορτογαλία απέναντι στην Γαλλία το 2016. It's coming Rome λοιπόν!
Το ματς:
Γκολ με το… καλημέρα για την Αγγλία
Ιδανικότερο ξεκίνημα δε γίνονταν για την Αγγλία, η οποία προηγήθηκε πριν τη συμπλήρωση δύο λεπτών παιχνιδιού χάρη στη συνεργασία των δύο ακραίων αμυντικών της! Μετά από γρήγορο τρανζίσιον, ο Τρίπιερ έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Σο, που ξεκίνησε όλη τη φάση έξω από την περιοχή της ομάδας του, νίκησε με κοντινό πλασέ τον Ντοναρούμα, «γράφοντας» το 1-0. Το γκολ σημειώθηκε στα 117 δευτερόλεπτα και είναι το πιο γρήγορο στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης.
Όπως αναμενόταν μετά το γρήγορο γκολ, η Αγγλία έδωσε την μπάλα στους Ιταλούς και θωράκισε τα μετόπισθεν. Οι «ατζούρι» είχαν μεν συντριπτικά ποσοστά κατοχής, όμως αυτή ήταν φλύαρη, αφού οι παίκτες του Μαντσίνι δεν είχαν κανένα τρόπο να απειλήσουν. Τα «τρία λιοντάρια», με ασφυχτικό πρέσινγκ και εξαιρετικές αλληλοκαλύψεις, δεν επέτρεπαν στην αντίπαλο τους, όχι μόνο να φτιάξει φάση της προκοπής, αλλά να πατήσει με αξιώσεις στην περιοχή. Το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας ήταν στα άκρα, αφού ο Έμερσον έκανε λάθος επιλογές, αδυνατώντας να καλύψει την απουσία του Σπινατσόλα, ενώ ο Ντι Λορέντζο δεν έκανε προωθήσεις από τα δεξιά.
Η πρώτη και μοναδική μεγάλη ευκαιρία της Ιταλίας στο πρώτο μέρος ήρθε στο 35’ από ατομική ενέργεια του Κιέζα, ο οποίος ξέφυγε από τα μαρκαρίσματα και επιχείρησε το σουτ λίγο έξω από την περιοχή, στέλνοντας τη μπάλα δίπλα από το δοκάρι του Πίκφορντ. Η επόμενη καλή στιγμή ήρθε στις καθυστερήσεις μ’ ένα σουτ του Ιμόμπιλε στην κίνηση, που βρήκε πάνω στον Στόουνς. Το μοναδικό σουτ στο στόχο από πλευράς Ιταλών ήρθε στο 45+2’ με μια προσπάθεια του Βεράτι που δεν ανησύχησε σε κανένα σημείο τον Άγγλο γκολκίπερ.
Οι αλλαγές του Μαντσίνι μεταμόρφωσαν την Ιταλία
Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στο ξεκίνημα της επανάληψης, με την Αγγλία να αμύνονταν αποτελεσματικά και την Ιταλία να μην μπορούσε να απειλήσει με αξιώσεις. Ο Μαντσίνι βλέποντας την ομάδα του να μην είναι επικίνδυνη, προχώρησε σε διπλή αλλαγή στο 54’ ρίχνοντας τον Κριστάντε αντί του Μπαρέλα αλλά και τον Μπεράντι αντί του Ιμόμπιλε, επιλέγοντας σχήμα χωρίς «καθαρό» επιθετικό.
Η «σκουάτρα ατζούρα» απέκτησε περισσότερη ταχύτητα, άρχισε να πατάει πιο απειλητικά και στο 62’ «άγγιξε» το γκολ με δυνατό σουτ του Κιέζα αλλά ο Πίκφορντ πραγματοποίησε μεγάλη επέμβαση στην αριστερή του γωνία. Η φάση αυτή αποδείχθηκε προειδοποιητική βολή, αφού πέντε λεπτά μετά (67’) οι Ιταλοί έφεραν το σκορ στα ίσα. Μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Κριστάντε έπιασε την κεφαλιά, ο Βεράτι τη δεύτερη, στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι και στην επαναφορά ο Μπονούτσι σκόραρε ισοφαρίζοντας σε 1-1.
Ο Σάουθγκέιτ προχώρησε σε δύο αλλαγές ρίχνοντας Σάκα και Χέντερσον αντί Τρίπιερ και Ράις, αλλάζοντας το σύστημα σε 4-3-3. Το μομέντουμ ωστόσο άνηκε στην Ιταλία, η οποία στο 73’ έφτασε μια «ανάσα» από το 2-1. Ο Μπεράρντι βγήκε στην πλάτη της άμυνας μετά από βαθιά μπαλιά του Μπονούτσι, πρόλαβε τον Πίκφορντ, αλλά το σουτ στην κίνηση πέρασε άουτ.
Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Αγγλία αναθάρρησε κερδίζοντας κάποια μέτρα, χωρίς πάντως να απειλεί, ενώ η Ιταλία έχασε με τραυματισμό τον κορυφαίο της παίκτη, Κιέζα, ο οποίος πάτησε άσχημα στο έδαφος και δεν μπορούσε να συνεχίσει, δίνοντας τη θέση του στον Μπερναντέσκι. Οι δύο ομάδες προτίμησαν να μην πάρουν μεγάλα ρίσκα και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση για δεύτερο σερί τουρνουά.
Προσεκτικό παιχνίδι στον έξτρα χρόνο
Ο Μαντσίνι προχώρησε σε δύο αλλαγές στο ξεκίνημα της παράτασης, βάζοντας τους Μπελότι και Λοκατέλι αντί των Ινσίνιε και Βεράτι, επιλέγοντας έτσι να παίξει ξανά με καθαρό φορ. Από την πλευρά του, ο Σάουθγκέιτ απάντησε με την είσοδο του Γκρίλις αντί του Μάουντ. Η Ιταλία συνέχισε να έχει την κατοχή, αλλά η πρώτη ευκαιρία άνηκε στους Άγγλους, όταν στο 97’ η μπάλα στρώθηκε στον Φίλιπς έξω από την περιοχή έπειτα από εκτέλεση κόρνερ αλλά το σουτ του πέρασε δίπλα από το δοκάρι. Η απάντηση των Ιταλών ήρθε στο 103’ με μια επικίνδυνη σέντρα του Έμερσον, που ανάγκασε τον Πίκφορντ να απομακρύνει σωτήρια προ του Μπερναντέσκι.
Η Αγγλία πατούσε καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, κερδίζοντας αρκετά μέτρα αλλά η Ιταλία αμύνονταν αποτελεσματικά. Ενδεικτική η φάση στο 111’ όπου ο «κιτρινισμένος» Κιελίνι έκοψε σωτήρια τον Στέρλινγκ κοντά στο σημείο που κέρδισε το καθοριστικό πέναλτι κόντρα στον ημιτελικό με την Δανία. Η επιλογή του Μαντσίνι να παίξει ξανά με καθαρό φορ δεν του βγήκε, αφού η «σκουάτρα ατζούρα» δεν ήταν το ίδιο απειλητική. Το παιχνίδι κύλησε δίχως άλλη φάση και για πρώτη φορά μετά το 1976 ένας τελικός Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος οδηγήθηκε στα πέναλτι.
Ήρωας Ντοναρούμα, ξανά... μοιραίος ο Σάουθγκέιτ
Το 1996 ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ έχασε το καθοριστικό πέναλτι στον ημιτελικό της Αγγλίας με την Γερμανία στο «Γουέμπλεϊ» και τα «τρία λιοντάρια» έμειναν εκτός τελικού Euro. 25 χρόνια μετά, αυτή τη φορά σε τελικό Euro στο «Γουέμπλει», έριξε ως προπονητής της Αγγλίας τους Ράσφορντ και Σάντσο για τη διαδικασία των πέναλτι και οι δύο Άγγλοι δεν κατάφεραν να ευστοχήσουν από την άσπρη βούλα. Ο πρώτος σημάδεψε το δοκάρι, ενώ ο δεύτερος νικήθηκε από τον Ντοναρούμα. Ο Πίκφορντ κράτησε «όρθια» την Αγγλία αφού μετά την εκτέλεση του Μπελότι στο 2ο πέναλτι, απέκρουσε και αυτό του Ζορζίνιο που θα έχριζε την Ιταλία πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ωστόσο, ο νεαρός Σάκα που ανέλαβε την 5η εκτέλεση της Αγγλίας δεν κατάφερε να νικήσει τον Ντοναρούμα και οι «ατζούρι» με τελικό σκορ 3-2 κατέκτησαν το Euro μέσα στο 1968.
Η διαδικασία των πέναλτι:
Μπεράρντι 1-0
Κέιν 1-1
Μπελότι 1-1 (το έπιασε ο Πίκφορντ)
Μαγκουάιρ 1-2
Μπονούτσι 2-2
Ράσφορντ 2-2 (δοκάρι)
Μπερναντέσκι 3-2
Σάντσο 3-2 (το έπιασε ο Ντοναρούμα)
Ζορζίνιο 3-2 (το έπιασε ο Πίκφορντ)
Σάκα 3-2 (το έπιασε ο Ντοναρούμα)
Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Κιελίνι, Μπονούτσι, Εμερσον (118' Φλορέντσι), Ντι Λορέντσο, Βεράτι (96' Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (54' Κριστάντε), Κιέζα (85' Μπερναρντέσκι), Ινσίνιε (91' Μπελότι), Ιμόμπιλε (55' Μπεράρντι)
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Γουόκερ (120' Σάντσο), Σο, Ράις (74' Χέντερσον, 120' Ράσφορντ), Τρίπιερ (71' Σάκα), Μάουντ (99' Γκρίλις), Φίλιπς, Στέρλινγκ, Κέιν.
Πείτε τη γνώμη σας: