Euro 1996: Το «χρυσό γκολ» του Μπίρχοφ
Το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.Βρισκόμαστε στο 1996 και η UEFA προχωράει σε… λίφτινγκ της διοργάνωσης, λανσάροντας, μεταξύ άλλων, το «χρυσό γκολ». Χάρη στο νέο αυτό κανόνα, η Γερμανία κατακτά για 3η φορά την κορυφή της Ευρώπης και ο Όλιβερ Μπίρχοφ μένει στην ιστορία ως ο πρώτος που σταμάτησε το… χρόνο.
Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος
Ολικό λίφτινγκ
Αυστρία, Αγγλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα δήλωσαν υποψηφιότητα για τη φιλοξενία της διοργάνωσης και η Επιτροπή της UEFA επέλεξε τους Άγγλους. Η τελική φάση διεξήχθη από 8 έως 30 Ιουνίου σε οχτώ αγγλικές πόλεις και το σύνθημα «Football Comes Home» κυριαρχεί…
Συνολικά 47 ομάδες διεκδίκησαν 15 «μαγικά» χαρτάκια στη διαδικασία των προκριματικών. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε οχτώ γκρουπ και οι οχτώ πρώτοι μαζί με τους έξι καλύτερους δεύτερους εξασφάλιζαν την πρόκριση στα τελικά του θεσμού. Το τελευταίο εισιτήριο κρίνονταν σε αγώνα μπαράζ μεταξύ των δύο χειρότερων δεύτερων.
Προκριματικά
Το όνειρο «έσβησε» στο «Χάμπτεν Παρκ»
Η Εθνική Ελλάδας τοποθετήθηκε στον 8ο όμιλο μαζί με Ρωσία, Σκωτία, Φινλανδία, Ν. Φερόε και Σαν Μαρίνο. Δύο χρόνια μετά την αποκαρδιωτική παρουσία της στο Μουντιάλ του 1994, η «γαλανόλευκη» έψαχνε μια νέα αρχή και το αποτέλεσμα της κλήρωσης έμοιαζε ευνοϊκό.
Με νέο προπονητή τον Κώστα Πολυχρονίου, η Εθνική εκμεταλλεύεται το εύκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα της προκριματικής φάσης, πετυχαίνοντας τέσσερις σερί νίκες. Η αρχή έγινε στα Νησιά Φερόε, με την «γαλανόλευκη» να παίρνει εμφατική νίκη με 5-1 χάρη στα γκολ των Τσαλουχίδη (2), Αλεξανδρή (2) και Σαραβάκου. Η συνέχεια ήταν εξίσου εντυπωσιακή αφού η Εθνική κέρδισε με 4-0 τη Φινλανδία στο Καυτανζόγλειο, έχοντας σκόρερ τους Μαχλά (2), Μάρκο και Μπατίστα.
Η τρίτη σερί νίκη ήρθε κόντρα στους ερασιτέχνες του Σαν Μαρίνο. Η ομάδα του Πολυχρονίου κέρδισε με 2-0 στο ΟΑΚΑ χάρη σε ανάποδο ψαλίδι του Μαχλά και απευθείας φάουλ του Φραντζέσκου, ενώ είχε και δύο δοκάρια με τον Τσιάρτα για να διευρύνει το προβάδισμα της. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τερματοφύλακας του Σαν Μαρίνο, Μπενεντεντίνι είχε ταξιδιωτικό γραφείο και ήταν ο υπεύθυνος για τα εκτός έδρας ταξίδια της ομάδας… Ακολούθησε η εντός έδρας νίκη με 1-0 κόντρα στην Σκωτία, που έβαλε για τα καλά την Ελλάδα στο κόλπο της πρόκρισης.
Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ανάλογη αφού ακολούθησε… κατρακύλα. Η βαριά εντός έδρας ήττα με 3-0 από την Ρωσία αλλά και η ήττα με 2-1 στη Φινλανδία, παρά το γρήγορο γκολ του Νικολαΐδη (6’), εκτροχίασαν την εξαιρετική πορεία της Εθνικής. Όλα θα κρίνονταν στο «Χάμπτεν Παρκ», όπου η Ελλάδα αντιμετώπιζε την Σκωτία στη μάχη για την 2η θέση. Οι Έλληνες διεθνείς είχαν ευκαιρίες για να σκοράρουν, όμως στο 72’ ο Μακ Κόϊστ βρήκε δίχτυα, δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στο ματς, και το τελικό 1-0 έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες της Εθνικής για πρόκριση.
Η ήττα με 2-1 στη Ρωσία (σκόρερ ο Τσαλουχίδης) υπό το βλέμμα του προέδρου Μπάρις Γιέλτσιν και οι δύο νίκες με Σαν Μαρίνο (4-0 εκτός / Τσαλουχίδης, Γεωργιάδης, Αλεξανδρής, Δώνης) και Νησιά Φερόε (5-0 εντός / Αλεξανδρής, Νικολαΐδης, Μαχλάς, Δώνης, Τσιάρτας) οδήγησαν την Εθνική στην 3η θέση του ομίλου με -5 από την 2η Σκωτία και -8 από την 1η Ρωσία.
Χωρίς εκπλήξεις
Στο 2ο γκρουπ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Δανία και η Ισπανία εξασφαλίζουν τα δύο εισιτήρια, ενώ στον 3ο όμιλο Ελβετία και Τουρκία προκρίνονται για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro, αφήνοντας εκτός την ημιφιναλίστ του Μουντιάλ των ΗΠΑ, Σουηδία. Στο 4ο γκρουπ, Ιταλία και Κροατία κάνουν περίπατο, με την τελευταία να εξασφαλίζει την πρώτη της πρόκριση μετά την αποχώρηση της από τη Γιουγκοσλαβία.
Στον 7ο όμιλο Γερμανία και Βουλγαρία συναντιούνται ξανά μετά τη μονομαχία τους στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1994. Τα «πάντσερ» τερματίζουν στην πρώτη θέση, ενώ η Βουλγαρία του Στόικοφ (πέτυχε 10 γκολ) έρχεται δεύτερη παίρνοντας το άλλο εισιτήριο. Τσεχία και Πορτογαλία εξασφαλίζουν την πρόκριση, ενώ Ολλανδία και Ιρλανδία δίνουν αγώνα μπαράζ ως καλύτερες δεύτερες. Το παιχνίδι γίνεται στο «Άνφιλντ» και οι «οράνιε» με δύο γκολ του Κλάιφερντ προκρίνονται στα τελικά.
Φάση ομίλων
1ος όμιλος: Αγγλική υπεροχή
Ο Σίρερ άνοιξε το σκορ στο 53ο λεπτό, ενώ στο 78’ ο Γκασκόιν «σφράγισε» τη νίκη των «τριών λιονταριών», δευτερόλεπτα μετά την απόκρουση του Σίμαν στο πέναλτι του ΜακΆλιστερ. Ο περίφημος πανηγυρισμός του «Γκάζα», με τους συμπαίκτες του να του ρίχνουν νερό στο στόμα όσο ήταν ξαπλωμένος στο χορτάρι, έχει μείνει στην ιστορία ως «οδοντιατρική καρέκλα». Ο πανηγυρισμός του δεν ήταν τυχαίος, αφού λίγες μέρες νωρίτερα, είχε δημοσιευτεί μία φωτογραφία του μαζί με τον Τέντι Σέρινγκχαμ να είναι εμφανώς μεθυσμένοι…
Η εμφατική νίκη των Άγγλων με 4-1 κόντρα στους Ολλανδούς την τελευταία αγωνιστική των ομίλων (Σίρερ και Σέριγχαμ από δύο γκολ) τους χάρισε την πρώτη θέση του ομίλου. Κερδισμένη ήταν και η Ολλανδία αφού το γκολ του Κλάιφερτ τους επέτρεψε να πάρουν το δεύτερο εισιτήριο στην ισοβαθμία με τους Σκωτσέζους. Οι Άγγλοι είχαν διπλό λόγο να πανηγυρίσουν!
2ος όμιλος: Και οι διαιτητές έπαιξαν μπάλα
Το δεύτερο παιχνίδι ανάμεσα στην Ρουμανία και τη Βουλγαρία επισκιάστηκε από νέα διαιτητική κλοπή, αφού στο 30’ ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Ρουμάνου Μουντεάνου. Το τέρμα του Στόιτσεφ από το 3ο λεπτό χάρισε τη νίκη (1-0) στους Βούλγαρους, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Ρουμανία. Στο ντέρμπι του ομίλου, Γαλλία και Ισπανία αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1 και οι «τρικολόρ» θα έπαιζαν τελικό πρόκρισης απέναντι στην Βουλγαρία (και οι δύο ισοβαθμούσαν στην κορυφή με τέσσερις βαθμούς).
Το παιχνίδι έγινε στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» και η Γαλλία κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση του ομίλου νικώντας με 3-1 την αρμάδα του Στόιτσεφ. Η Βουλγαρία όχι μόνο έχασε την πρωτιά αλλά και την πρόκριση, αφού στο άλλο παιχνίδι η Ισπανία, χάρη σε γκολ του Αμόρ στο 84’, επικράτησε 2-1 της Ρουμανίας και τερμάτισε στην 2η θέση.
3ος όμιλος: Τσεχία στο… νήμα
Τη δεύτερη αγωνιστική, τα «πάντσερ» κάνουν το «2 στα 2» κόντρα στην Ρωσία (3-0) και «σφραγίζουν» το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Αντίθετα, ο τεχνικός της Ιταλίας, Αρίγκο Σάκι δεν ήταν υποστηρικτής του «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» και αλλάζοντας σχεδόν όλη την ενδεκάδα του νικηφόρου αγώνα με τους Ρώσους, είδε τη «σκουάτρα ατζούρα» να γνωρίζει ήττα με 2-1 από την Τσεχία.
Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, η Ιταλία χρειάζονταν καλύτερο αποτέλεσμα από την Τσεχία την τελευταία αγωνιστική για να πάρει την πρόκριση. Οι Ιταλοί αντιμετώπισαν την Γερμανία και στο 8’ κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Καζιράγκι από τον Κέπκε. Ο Γερμανός γκολκίπερ γλιτώνει την κόκκινη και στη συνέχεια αποκρούει την εκτέλεση του Τζόλα. Η Γερμανία μένει τελικά με δέκα στο 60’ λόγω αποβολής του Στρουντς, όμως παρά τις προσπάθειες των «ατζούρι», ο Κέπκε κρατάει το 0-0 μέχρι το φινάλε.
Τα νέα για τους Ιταλούς δεν ήταν καλά, αφού η Τσεχία με γκολ του Σμίτσερ στο 88’ ισοφαρίζει σε 3-3 τη Ρωσία και παίρνει το εισιτήριο μέσα από τα χέρια των Ιταλών. Οι δευτεραθλητές κόσμου, έχοντας ένα σπουδαίο ρόστερ, επιστρέψουν πρόωρα στο σπίτι και ο Αρίγκο Σάκι βλέπει την πόρτα της εξόδου, επιστρέφοντας στον πάγκο της Μίλαν.
4ος όμιλος: Η «αποκαθήλωση» της Δανίας
Η Κροατία συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση ως ανεξάρτητο κράτος και τη δεύτερη αγωνιστική ισοπέδωσε με 3-0 την Δανία, με τον Σούκερ να πετυχαίνει δύο γκολ. Στο άλλο παιχνίδι, η Πορτογαλία επικρατεί με 1-0 της Τουρκίας και θα έπαιζε τελικό με την Κροατία για την πρωτιά του ομίλου.
Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς (είχε περάσει το 1991 από τον πάγκο του ΠΑΟΚ) παρατάσσει την Κροατία με αρκετούς αναπληρωματικούς και η Πορτογαλία τον τιμωρεί για την επιλογή του, υποχρεώνοντας τη «Χρβάτσκα» σε βαριά ήττα με 3-0. Έτσι, οι Ίβηρες τερμάτισαν στην κορυφή και έστειλαν τους Κροάτες πάνω στην Γερμανία. Από την άλλη, η Δανία επικράτησε με 3-0 της Τουρκίας, σκορ που δεν ήταν αρκετό για γλιτώσει τον αποκλεισμό και την παράδοση των σκήπτρων.
Στα αξιοσημείωτα πως η Τουρκία έγινε η πρώτη ομάδα στη διοργάνωση που τελείωσε τις υποχρεώσεις της με τρεις σερί ήττες και χωρίς να πετύχει γκολ.
Προημιτελικοί
Αγγλία και Γαλλία από τη… βούλα
Θουμπιθαρέτα και Σίμαν πραγματοποίησαν μερικές εξαιρετικές επεμβάσεις, ενώ η Ισπανία είχε αρκετά παράπονα, αφού ο Γάλλος διαιτητής Μπατά της ακύρωσε γκολ ενώ έκλεισε τα μάτια σε ανατροπή-πέναλτι του Αλφόνσο. Στην παράταση, η Αγγλία ζήτησε πέναλτι για ανατροπή του Στόουν, ο Μπατά έδειξε «παίζεται» και ο νικητής κρίθηκε στα πέναλτι.
Ο Ιέρο έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, ο Σίμαν απόκρουσε το πέναλτι του Ναδάλ και η Αγγλία με σκορ 4-2 παίρνει την πρόκριση για τα ημιτελικά. Αυτή θα ήταν και η τελευταία της επικράτηση σε νοκ-άουτ παιχνίδι στο θεσμό.
Στα πέναλτι κρίθηκε και ο δεύτερος προημιτελικός της ίδιας ημέρας, ανάμεσα στην Γαλλία και την Ολλανδία. Ο αγώνας έγινε στο «Άνφιλντ» και παρά τις προσπάθειες των δύο ομάδων, το 0-0 μένει μετά και την ολοκλήρωση της παράτασης.
Στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι ο Λαμά αποκρούει το πέναλτι του Ζέεντορφ και η Γαλλία με σκορ 5-4 περνάει στα ημιτελικά. Ο μοιραίος Ζέεντορφ ξεσπά σε κλάματα και ο Καρεμπέ (συμπαίκτης του τότε στη Σαμπντόρια) σπεύδει να τον παρηγορήσει, σε μία από τις πιο όμορφες εικόνες του τουρνουά.
Το ξύλο βγήκε από το… «Όλντ Τράφορντ»
Στο 7’ ο Κλίνσμαν έριξε κλωτσιά στο καλάμι του Βλάοβιτς βλέποντας μόνο κίτρινη, ενώ στη συνέχεια ο Στάμιτς έριξε μια σφαλιάρα στο πρόσωπο του Σολ, έτσι για να τον… θυμάται. Το αποκορύφωμα ήταν η κλωτσιά του Μπίλιτς στο πρόσωπο του πεσμένου Μπόμπιτς, με τον διαιτητή να ήταν στο μισό μέτρο αλλά να μην δείχνει ούτε κίτρινη.
Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Άιλτς έπεσε με τα δύο πόδια πάνω στον Ασάνοβιτς αλλά αυτό ήταν… πταίσμα μπροστά στα όσα είχαν γίνει. Στα του αγώνα, η Γερμανία είχε προηγηθεί στο 20’ με πέναλτι του Κλίνσμαν, όμως η Κροατία βρήκε απάντηση στο 51’ με όμορφο γκολ του Σούκερ. Στο 56’ ο Στίματς δεν γλίτωσε τελικά την κόκκινη, αφήνοντας την Κροατία με δέκα και τρία λεπτά μετά ο Ζάμερ «έγραψε» το 2-1 για τη Γερμανία.
Βέβαια, το γκολ θα έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς στο ξεκίνημα της φάσης, ο Μπαμπελ «γκρέμισε» τον Γιέρκαν, ρίχνοντας τον στο έδαφος. Παρά τις συγκινητικές προσπάθειες του Σούκερ, η Γερμανία κράτησε το υπέρ της προβάδισμα και «σφράγισε» το εισιτήριο για τους «4».
Το «πάζλ» των ημιτελικών συμπλήρωσε η Τσεχία, αφήνοντας εκτός την Πορτογαλία του Φίγκο. Το γκολ-«ζωγραφιά» του Πομπόρσκι με λόμπα από το ύψος της περιοχής μένει στην ιστορία και οι Τσέχοι με το τελικό 1-0 προκρίνονται για πρώτη φορά στα ημιτελικά. Φυσικά εξαιρούνται οι πορείες της Τσεχοσλοβακίας.
Στιγμιότυπα από το Γερμανία-Κροατία:
Ημιτελικοί
Η Τσεχία λυγίζει τους Γάλλους στα πέναλτι
Οι «τρικολόρ» σπατάλησαν μερικές μεγάλες ευκαιρίες με Τζόρκαεφ και Λοκό και το τελικό 0-0 μετά από 120 λεπτά έστειλε τον ημιτελικό στα πέναλτι. Εκεί, ο Κούμπα απόκρουσε το πέναλτι του Πεντρός και οι Τσέχοι με συνολικό σκορ 6-5 πήραν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.
Στιγμιότυπα από τον ημιτελικό:
Ο νόμος του Λίνεκερ
Τα «τρία λιοντάρια» προηγήθηκαν μόλις στο 3ο λεπτό με κοντινή κεφαλιά του Άλαν Σίρερ, ο οποίος έφτασε έτσι τα πέντε γκολ στο τουρνουά. Η απάντηση των «πάντσερ» ήταν σχεδόν άμεση, αφού στο 16’ ο Κουντς ξέφυγε από τον Πίρς και «εκτέλεσε» τον Σίμαν, ισοφαρίζοντας σε 1-1. Σέριγχαμ και Σίρερ είχαν ευκαιρίες για να ξαναδώσουν το προβάδισμα στους Άγγλους, ενώ στην παράταση ο Άντερσον έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι.
Οι ανεπανάληπτες ευκαιρίες των γηπεδούχων συνεχίζονταν αφού ο Γκασκόιν δεν κατάφερε από το ένα μέτρο να σπρώξει τη μπάλα στην κενή γερμανική εστία. Το γκολ θα σήμαινε αυτόματα πρόκριση στον τελικό χάρη στο κανόνα του «χρυσού γκολ»… Το 1-1 ήταν το τελικό αποτέλεσμα και ακόμα ένα παιχνίδι του τουρνουά κρίθηκε στα πέναλτι.
Οι πρώτες πέντε εκτελέσεις ήταν εύστοχες όχι όμως και αυτή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος λάθεψε στη δική του προσπάθεια. Ο Αντρέας Μέλερ δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη κι έδωσε την πρόκριση στα «πάντσερ» με 6-5.
Στιγμιότυπα από τον ημιτελικό:
Τελικός
«Χρυσή» αλλαγή, «χρυσό» γκολ
Η «νασιοναλμανσαφτ» είχε την απόλυτη υπεροχή στο πρώτο μέρος, ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει το προβάδισμα, σπαταλώντας μεγάλες ευκαιρίες με τον Κουντς. Ο επιθετικός της Μπεσίκτας δεν κατάφερε σε δύο περιπτώσεις να νικήσει τον γκολκίπερ Κούμπα, ενώ στην πρώτη χρειάστηκε και η επέμβαση του Ράντα στη γραμμή, προκειμένου η μπάλα να μην καταλήξει στα δίχτυα.
Η Τσεχία κράτησε το μηδέν και στο 59’ κατάφερε να προηγηθεί μετά από διαιτητικό λάθος του διαιτητή Παϊρέτο, ο οποίος σφύριξε πέναλτι σε ανατροπή του Πομπόρσκι από τον Ζάμερ, μόνο που το φάουλ ήταν έξω από την περιοχή. Παράλληλα, ο Ιταλός ρέφερι δεν απέβαλε τον Γερμανό ως τελευταίο της άμυνας. Ο Μπέργκερ, που εκείνο το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στη Λίβερπουλ, μάντεψε σωστά, δίνοντας το προβάδισμα στους Τσέχους.
Λίγα λεπτά μετά το 1-0, ο Φογκτς έριξε στο ματς τον Όλιβερ Μπίρχοφ και ο υψηλόσωμος επιθετικός έμελε να αλλάξει τη μοίρα του αγώνα. Τέσσερα λεπτά μετά την είσοδο του στο ματς, ο νεοεισελθόντας άσος ισοφάρισε σε 1-1 με κοντινή κεφαλιά, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Βέβαια για να συμβεί αυτό έβαλε το… χεράκι του και ο Κέπκε, αποκρούοντας με δυσκολία το μακρινό σουτ του Σμίτσερ λίγο πριν το φινάλε.
Η παράταση ήταν γεγονός όμως δεν διήρκησε πολύ, για την ακρίβεια μόλις πέντε λεπτά… Στο 95’ ο Μπίρχοφ βρέθηκε με τη μπάλα στο ύψος της περιοχής, γύρισε ωραία το σώμα του και επιχείρησε το σουτ, αιφνιδιάζοντας τον Κούμπα, ο οποίος δεν κατάφερε να απομακρύνει μπάλα. Το πρώτο χρυσό γκολ σε μεγάλη διοργάνωση ήταν γεγονός και ο Παϊρέτο σφύριξε τη λήξη του αγώνα. Ο Μπίρχοφ με δύο γκολ έφερε… τούμπα το ματς και χάρισε στην Γερμανία το 3ο Ευρωπαϊκό στην ιστορία της!
Η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε το τρόπαιο στον Κλίνσμαν και αυτός το σήκωσε στον ουρανό του «Γουέμπλεϊ», στο γήπεδο που πριν τριάντα χρόνια η Δυτική Γερμανία είχε γνωρίσει την ήττα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με αντίπαλο την Αγγλία.
Στιγμιότυπα από τον τελικό:
Η κορυφαία ενδεκάδα
Στην τετράδα της άμυνας ξεχωρίζει η παρουσία του Ματίας Ζάμερ, ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις στη διοργάνωση, θυμίζοντας… Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο «Πρίγκιπας της Ανατολικής Γερμανίας» αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του τουρνουά και λίγους μήνες μετά κατέκτησε και το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας».
Η Γαλλία «λύγισε» στα πέναλτι από την Τσεχία, όμως είχε διπλή εκπροσώπηση στην κορυφαία ενδεκάδα. Ο Λοράν Μπλαν συμπεριλήφθηκε για δεύτερη σερί φορά στους κορυφαίους (θα τα κατάφερνε για 3η φορά το 2000), ενώ δίπλα του, ο Μαρσέλ Ντεσαγί αποτελούσε τον ογκόλιθο της άμυνας, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις στο πρώτο του τουρνουά με το εθνόσημο. Σ’ εκείνο το διάστημα είχε κερδίσει ήδη δύο σερί Τσάμπιονς Λιγκ με Μαρσέιγ και Μίλαν και αργότερα θα κατακτούσε ότι τίτλο υπήρχε με την Εθνική ομάδα.
Στους κορυφαίους συμπεριλήφθηκε και ο Κάρελ Πομπόρσκι, αποτελώντας αναπόσπαστο μέλος της Εθνικής Τσεχίας από το 1994 μέχρι και το 2006. Οι εμφανίσεις του στο Euro τράβηξαν τα βλέμματα των μεγάλων ομάδων και εκείνη τη χρονιά πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το γκολ με λόμπα που πέτυχε στον προημιτελικό με την Πορτογαλία έχει μείνει στην ιστορία. Την τριάδα του κέντρου κλείνει ο Πολ Γκασκόιν, ο μοιραίος (μαζί με τον Σάουθγκειτ) της Αγγλίας στον ημιτελικό με τη Γερμανία. Υπήρξε ένα από τα λαμπρότερα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά τον κέρδισε ο αλκοολισμός....
Στην τριάδα της επίθεσης φιγουράρει ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά, Άλαν Σίρερ. Ακούς το όνομα του και σκέφτεσαι γκολ, μιας και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Άγγλους επιθετικούς όλων των εποχών. Διατηρεί το ρεκόρ με 260 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά και αυτό με τα περισσότερα χατ-τρικ (11).
Δεύτερο μέλος στην επίθεση ο Χρίστο Στόιτσκοφ, ο μοναδικός Βαλκάνιος που κατέκτησε «Χρυσή Μπάλα». Αναμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του 20ου αιώνα, «σάρωσε» τους τίτλους στη «Dream Team» του Γιόχαν Κρόιφ και της Μπαρτσελόνα, συνθέτοντας ένα τρομακτικό δίδυμο μαζί με τον Ρομάριο. Την τριάδα κλείνει ο Ντάβορ Σούκερ, ακόμα ένας από τους κορυφαίους στράικερ. Σημείωσε 45 γκολ σε 69 παιχνίδια με την Κροατία, οδηγώντας την στη 3η θέση στο Μουντιάλ του 1998.
Διαβάστε ΕΔΩ τα αφιερώματα για τις προηγούμενες διοργανώσεις
Πείτε τη γνώμη σας: