Όταν η Λίβερπουλ προκρίθηκε στο στρίψιμο του νομίσματος (video)
Σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου 1965, η Λίβερπουλ προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, επικρατώντας της Κολωνίας στο στρίψιμο του νομίσματος. Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος.Μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (προκάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ) ολοκληρώθηκε σαν σήμερα. Στις 24 Μαρτίου του 1965, η Λίβερπουλ επικράτησε της Κολωνίας στο στρίψιμο του νομίσματος και εξασφάλισε την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Οι «κόκκινοι» του Μπιλ Σάνκλι είχαν ξεπεράσει πολύ εύκολα τα εμπόδια των Ρέικιαβικ (5-0, 6-1) και Άντερλεχτ (3-0, 1-0), ενώ η Κολωνία δυσκολεύτηκε αρκετά για να κάμψει την αντίσταση των Παρτιζάνι Τιράνων (0-0, 2-0) και Παναθηναϊκό (1-1, 2-1).Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στα προημιτελικά και η πρώτη αναμέτρηση στις 10 Φεβρουαρίου 1965 στη Κολωνία ολοκληρώθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα, όπως και η ρεβάνς στο «Άνφιλντ» στις 17 Μαρτίου.
Ο νικητής θα κρίνονταν σε τρίτο παιχνίδι, σε ουδέτερο έδαφος. Ο αγώνας ορίστηκε στις 24 Μαρτίου στο Ρότερνταμ, όπου η Λίβερπουλ πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων στο 37’. Ωστόσο η Κολωνία αντέδρασε άμεσα, ισοφαρίζοντας σε 2-2 στο 48’. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε και επειδή εκείνη την εποχή τα πέναλτι δεν έκριναν το νικητή, ο διαιτητής έβγαλε… νόμισμα.
Πρώτος πήγε κοντά του ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Ρον Γετς και του είπε: «Διαλέγω γράμματα», για να απαντήσει ο διαιτητής: «ΟΚ. Λίβερπουλ γράμματα, Κολωνία κορόνα». Ο διαιτητής έριξε το νόμισμα, το οποίο έκατσε σχεδόν όρθιο στο χορτάρι! Ο αρχηγός της Λίβερπουλ είπε: «Νομίζω πρέπει να το ξαναρίξεις κ. διαιτητή». Το έριξε ξανά λοιπόν, ήρθαν γράμματα και η Λίβερπουλ προκρίθηκε στους «4» της Ευρώπης!
Στα ημιτελικά οι «κόκκινοι» αποκλείστηκαν από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ίντερ, η οποία εν συνεχεία κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το τρόπαιο, επικρατώντας με 1-0 στον τελικό της Μπενφίκα, μετά από λάθος του τερματοφύλακα Περέιρα.
Το στρίψιμο του νομίσματος στο ποδόσφαιρο
Η Λίβερπουλ δεν ήταν η μόνη ομάδα που εξασφάλισε πρόκριση μέσω νομίσματος σε εκείνη τη σεζόν της διοργάνωσης. Στον προκριματικό γύρο, Άντερλεχτ και Ντούκλα Πράγας προκρίθηκαν με στρίψιμο του νομίσματος σε βάρος των Μπολόνια και Γκόρνικ Ζάμπρζε.
Με τον ίδιο τρόπο, η Τουρκία είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 1954, νικώντας την Ισπανία στο… «κορώνα ή γράμματα». Αντίστοιχα, στο Euro 1968 η οικοδέσποινα Ιταλία μάντεψε σωστά στο νόμισμα και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης σε βάρος της Σοβιετικής Ένωσης.
Στα δικά μας, το 1969 ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό έληξε ισόπαλος και στην παράταση (1-1) και τότε δόθηκε εντολή ο νικητής να αναδειχθεί στο στρίψιμο του νομίσματος. Ο Παναθηναϊκός μάντεψε σωστά και αναδείχτηκε Κυπελλούχος, φτάνοντας παράλληλα και στην κατάκτηση του πρώτου νταμπλ της ιστορίας του.
Τέλος, η πιο απίστευτη ιστορία με το στρίψιμο του νομίσματος είναι αναμφισβήτητα αυτή της Τυνησίας με το Μαρόκο. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1962, με το Μαρόκο να περνάει στην επόμενη φάση, μαντεύοντας σωστά στο «κορώνα ή γράμματα» (ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 1-1).
Στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1970 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά και αυτή τη φορά η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη 2-2. Ο νικητής κρίθηκε ξανά στο νόμισμα και το Μαρόκο απέκλεισε με τον ίδιο τρόπο τους Τυνήσιους!
Το κακό τρίτωσε για την Τυνησία στα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, όπου το Μαρόκο προκρίθηκε ξανά στο νόμισμα!!! Η εκδίκηση των Τυνήσιων ήρθε στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1978. Η διαδικασία των πέναλτι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση και η Τυνησία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα», αφήνοντας εκτός το… Μαρόκο!
Πείτε τη γνώμη σας: