Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
18/5/2021 14:26
Το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Βρισκόμαστε στο 2016 και η UEFA αποφασίζει για πρώτη φορά μετά το 1996 να αυξήσει τον αριθμό ομάδων της τελικής φάσης από 16 σε 24. Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος περνάει τον όμιλο ως καλύτερη τρίτη, φτάνει στα ημιτελικά χωρίς νίκη σε 90λεπτο και κατακτά το τρόπαιο στην παράταση απέναντι στην οικοδέσποινα Γαλλία.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος


Αύξηση ομάδων, έξαρση χουλιγκανισμού και κακοί αγωνιστικοί χώροι


Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φτάνει αισίως στην 15η έκδοση του και η UEFA αποφασίζει να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων σε 24. Έτσι αυτόματα δημιουργήθηκε ακόμα μια φάση στα νοκ-άουτ (φάση των «16»), ενώ οι όμιλοι από τέσσερις έγιναν έξι. Εκτός από τους δύο πρώτους κάθε γκρουπ προκρίνονται πλέον και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι, κάτι που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο η μετέπειτα πρωταθλήτρια Πορτογαλία.

Η Γαλλία αναλαμβάνει τη φιλοξενία του τουρνουά για 3η φορά μετά το 1960 και το 1984. Κι αν στην διοργάνωση του 1984 πήρε άριστα στην καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, που ήταν σε έξαρση τη δεκαετία του 80’, σ’ αυτή του 2016 απέτυχε παταγωδώς, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, αφού το τουρνουά στιγματίστηκε από άσχημες εικόνες τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου με διαμάχες οπαδών, κυρίως Άγγλων και Ρώσων. Οι εικόνες στην Μασσαλία που διεξήχθη ο αγώνας των δύο ομάδων θύμιζε πόλεμο, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και εντός γηπέδου.

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Η γαλλική κυβέρνηση διέταξε την απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών στις fan zones και σε όσα άλλα μέρη γύρω από τα γήπεδα, ενώ αύξησε τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα η συνέχεια του τουρνουά να κυλήσει πιο ομαλά. Μάλιστα Αγγλία και Ρωσία απειλήθηκαν με αποκλεισμό από το τουρνουά, η ρωσική ομοσπονδία ποδοσφαίρου τιμωρήθηκε με πρόστιμο 150 χιλ. ευρώ, ενώ 50 Ρώσοι οπαδοί εκδιώχθηκαν από τη χώρα.

Αρκετά προβλήματα υπήρξαν και στους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων, με τον Γάλλο ομοσπονδιακό τεχνικό Ντιντιέ Ντεσάμπ να ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Μάλιστα η UEFA αναγκάστηκε να αλλάξει το χορτάρι στο «Πιέρ Μαρουά» της Λιλ μετά το παιχνίδι της Ιταλίας με την Ιρλανδία για τη φάση των ομίλων. Ήταν η δεύτερη φορά που η UEFA αναγκάστηκε να αλλάξει το χορτάρι κατά τη διάρκεια του τουρνουά μετά το Euro 2008, όταν μια καταρρακτώδη βροχόπτωση στη Βασιλεία ανάγκασε τους διοργανωτές να αντικαταστήσουν ολόκληρο το χλοοτάπητα.

Η διοργάνωση διεξήχθη το διάστημα 10 Ιουνίου-10 Ιουλίου σε 10 διαφορετικές πόλεις. Σε 51 παιχνίδια σημειώθηκαν 108 γκολ (2.12 ανά αγώνα), ενώ ο μέσος όρος θεατών ανά αγώνα ήταν 47,594.

Προκριματικά


Η αρχή της κατρακύλας

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Η Ελλάδα προέρχονταν από τη σπουδαία πορεία της στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας, όπου έχασε στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Μετά το τουρνουά, η «γαλανόλευκη» άλλαξε σελίδα, αφού ο Φερνάντο Σάντος αποτέλεσε παρελθόν συνεχίζοντας στην Εθνική Πορτογαλίας και νέος προπονητής αναλαμβάνει ο Κλαούντιο Ρανιέρι.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε στην κληρωτίδα για τα προκριματικά όντας στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και είχε εξαιρετικά ευνοϊκή κλήρωση, αφού τοποθετήθηκε σε όμιλο με Ουγγαρία, Ρουμανία, Β. Ιρλανδία, Φινλανδία και Ν. Φερόε. Κι όμως κατάφερε να τερματίσει τελευταία…

Η πρώτη «σφαλιάρα» ήρθε στην πρεμιέρα του «Γ. Καραϊσκάκης» και την ήττα με 0-1 από την Ρουμανία. Η συνέχεια θα ήταν αποκαρδιωτική αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με 0-2 από την Β. Ιρλανδία πριν ακολουθήσουν οι δύο ήττες-ντροπή από τους ερασιτέχνες των Ν. Φερόε (0-1 εντός, 1-2 εκτός). Εν τέλει η Εθνική τελείωσε την προκριματική φάση στην τελευταία θέση με 6 βαθμούς, όσους και τα Ν. Φερόε, και μόλις 1 νίκη, αυτή επί της 4-3 της Ουγγαρίας την τελευταία αγωνιστική. Στον πάγκο σε εκείνο το ματς κάθονταν σε ρόλο υπηρεσιακού ο Κώστας Τσάνας, καθώς ο Ρανιέρι είχε αποχωρήσει κακήν κακώς, ενώ παρελθόν είχε αποτελέσει και ο έμπειρος Σέρχιο Μαρκαριάν που δεν κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας.

Όσον αφορά τον Ρανιέρι, ένα χρόνο μετά ο Ιταλός θα υπέγραφε στην Λέστερ και θα την οδηγούσε στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, σε μία από τις κορυφαίες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλήματος! Όσο για την Εθνική, θα ακολουθούσε μια άσχημη περίοδος με διαδοχικούς αποκλεισμούς σε προκριματικές φάσεις και κατρακύλα δίχως φρένα στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, υποχωρώντας κάτω από την 50η θέση.

Την πρωτιά του ομίλου εξασφάλισε η Β. Ιρλανδία του Λάφερτι (7 γκολ) και προκρίθηκε για παρθενική φορά σε τελική φάση Euro, ενώ η δεύτερη θέση και το εισιτήριο για την τελική φάση πήγε στην Ρουμανία. Η Ουγγαρία παρά την ήττα από την Ελλάδα τερμάτισε 3η και εξασφάλισε την πρόκριση στα μπαράζ.

Αποκλεισμός-σοκ για Ολλανδία, ιστορικές προκρίσεις για Ισλανδία, Αλβανία, Ουαλία και Σλοβακία


Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Η αύξηση των ομάδων σε 24 έδωσε την ευκαιρία σε αρκετές χώρες να αγωνιστούν για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Παρόλα αυτά τρεις προηγούμενες πρωταθλήτριες δεν κατάφεραν να προκριθούν, αφού εκτός από την Ελλάδα, εκτός έμειναν τόσο η Ολλανδία όσο και η Δανία.

Αν δεν ήταν η εικόνα της Ελλάδας, τότε η Ολλανδία θα έπαιρνε με διαφορά το «χρυσό βατόμουρο» των προκριματικών, τερματίζοντας 4η σε όμιλο με Τσεχία, Ισλανδία, Τουρκία, Καζακστάν και Λετονία. Η αποτυχία ήταν πολύ μεγάλη για τους «οράνιε» που ηττήθηκαν στα 5 από τα 10 παιχνίδια, μεταξύ άλλων δύο φορές από την Ισλανδία, ενώ υπέστησαν βαριά ήττα με 3-0 στην Τουρκία. Την πρωτιά του γκρουπ εξασφάλισε η Τσεχία με 22 βαθμούς, ενώ η Ισλανδία με πρωταγωνιστή τον Γκίφλι Σίγκουρτσον (6 γκολ) έκανε τη μεγάλη έκπληξη και πήρε τη 2η θέση, εξασφαλίζοντας πρόκριση σε τελική φάση μεγάλου τουρνουά για πρώτη φορά στην ιστορία της. Από την άλλη, η Τουρκία προκρίθηκε ως καλύτερη 3η.

Παρθενική πρόκριση σε μεγάλο τουρνουά και για την Αλβανία, η οποία με προπονητή τον Ιταλό Τζιάνι Ντε Μπιάζι παρέταξε μια αρκετά σκληροτράχηλη ομάδα και πήρε την 2η θέση τερματίζοντας πάνω από Δανία και Σερβία. Να σημειωθεί πως οι Αλβανοί πήραν το ματς στην Σερβία στα χαρτιά, αφού Σέρβοι οπαδοί έκαναν ντου στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησαν Αλβανούς παίκτες, ενώ είχε προηγηθεί πτήση drone με σημαία πάνω από το γήπεδο που σχημάτιζε γεωγραφικά με κόκκινο χρώμα τα όρια της «Μεγάλης Αλβανίας». Την πρωτιά πήρε η Πορτογαλία του Ρονάλντο, η οποία θα έφτανε ως το τέλος της διαδρομής στην τελική φάση, κατακτώντας το τρόπαιο.

Από τις ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, η μοναδική που δεν τα κατάφερε ήταν η Σκωτία, αφού Αγγλία, Β. Ιρλανδία και Ουαλία πήραν την πρόκριση για την τελική φάση. Η τελευταία τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με Βέλγιο, Βοσνία, Ισραήλ και Κύπρο και προκρίθηκε για πρώτη φορά σε Euro. Πρωτάρα και η Σλοβακία, η οποία τερμάτισε 2η σε όμιλο με Ισπανία και Ουκρανία.

Στα μπαράζ τα φώτα έπεσαν στο σκανδιναβικό ντέρμπι ανάμεσα σε Σουηδία και Δανία, με την πρώτη να παίρνει την πρόκριση με συνολικό σκορ 4-3. Η Ουγγαρία απέκλεισε με δύο νίκες την Νορβηγία (3-1 συνολικό σκορ), ενώ η Ιρλανδία έδωσε για δεύτερη σερί φορά το «παρών» σε τελική φάση, αφήνοντας εκτός την Βοσνία (3-1 συνολικό σκορ). Τέλος η Ουκρανία απέκλεισε την Σλοβενία με 3-1 συνολικό σκορ (2-0, 1-1) και προκρίθηκε για πρώτη φορά σε Euro χωρίς να είναι οικοδέσποινα.

Φάση Ομίλων


1ος Όμιλος: Με ζόρια η Γαλλία, ιστορική νίκη η Αλβανία

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Η οικοδέσποινα Γαλλία αναμετρήθηκε στον 1ο όμιλο με Ελβετία, Ρουμανία και την πρωτάρα Αλβανία. Οι διοργανωτές τα βρήκαν σκούρα στην πρεμιέρα με τους Ελβετούς και χρειάστηκαν ένα εκπληκτικό γκολ του Παγιέτ στο 89’ για να πάρουν τη νίκη με 2-1. Από την άλλη, η Ελβετία κέρδισε δύσκολα με 1-0 τους Αλβανούς στο πρώτο παιχνίδι του θεσμού που δύο αδέρφια (Ταουλάντ και Γκρανίτ Τσάκα) συγκρούστηκαν με διαφορετικές ομάδες σε αγώνα.

Η Αλβανία με το αμυντικό της στυλ ζόρισε και την Γαλλία, η οποία χρειάστηκε δύο γκολ μετά το 89’ (Γκριεζμάν 90’, Παγιέτ 90+6’) για να πάρει τη νίκη με 2-0. Στο άλλο ματς, Ελβετία και Ρουμανία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 και η 2η θέση θα κρίνονταν την τελευταία αγωνιστική. Εκεί η Αλβανία έγραψε ιστορία νικώντας με 1-0 την Ρουμανία κι έτσι η Ελβετία με το βαθμό που πήρε κόντρα στην Γαλλία (0-0) εξασφάλισε την πρόκριση.

2ος Όμιλος: «Φλέρταρε» με αποκλεισμό η Αγγλία, την πρωτιά η Ουαλία

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Αγγλία και Ρωσία φάνταζαν τα δύο φαβορί στον όμιλο με τις «σταχτοπούτες» Ουαλία και Σλοβακία αλλά μόνο έτσι δεν αποδείχθηκαν τα πράγματα. Οι Ουαλοί με πρωταγωνιστή τον Γκάρεθ Μπέιλ πήραν δύο νίκες με Σλοβακία (2-1) και Ρωσία (3-0) και εξασφάλισαν την πρωτιά του ομίλου.

Η δεύτερη θέση πήγε στους Άγγλους, οι οποίοι στην πρεμιέρα ισοφαρίστηκαν στο 90+2’ από την Ρωσία (1-1) και τη δεύτερη αγωνιστική χρειάστηκαν γκολ του Στάριτζ στο ίδιο χρονικό σημείο για να κάμψουν την αντίσταση της Ουαλίας (2-1). Η ισοπαλία με την Σλοβακία (0-0) την τελευταία αγωνιστική ήταν αρκετή για να τους δώσει την πρόκριση, με τους Σλοβάκους να παίρνουν κι αυτοί το εισιτήριο ως καλύτεροι 3οι. Οι τελευταίοι ηττήθηκαν μόνο στην πρεμιέρα από την Ουαλία, αλλά στη συνέχεια κέρδισαν με 2-1 την Ρωσία, η οποία τερμάτισε με μόλις 1 βαθμό τον όμιλο και ήταν η μεγάλη απογοήτευση.

3ος Όμιλος: Χέρι-χέρι Γερμανία και Πολωνία, έγραψε ξανά ιστορία η Β. Ιρλανδία του… καυτού Γκριγκ

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Γερμανία και Πολωνία αντάμωσαν ξανά μετά την κοινή τους παρουσία στον ίδιο προκριματικό όμιλο και πήραν τις δύο πρώτες θέσεις με 7 βαθμούς, αφού αναδείχθηκαν ισόπαλες στο μεταξύ τους ματς. Το 3ο εισιτήριο πήγε στην Β. Ιρλανδία, η οποία στην παρθενική της παρουσία στην τελική φάση κατάφερε να προκριθεί στα νοκ-άουτ μετά τη νίκη της με 2-0 επί της Β. Ιρλανδίας. Τελευταία με 0 βαθμούς και χωρίς γκολ τερμάτισε η Ουκρανία, ακόμα μια από τις μεγάλες απογοητεύσεις της τελικής φάσης.

Στα highlight του ομίλου και όλου του Euro το τραγούδι των Β. Ιρλανδών για τον επιθετικό της ομάδας, Γουίλ Γκριγκ, ο οποίος μπορεί να μην έπαιξε ούτε λεπτό (!) αλλά έγινε… φίρμα και το τραγούδι-σύνθημα "Will Grigg's on fire", παράφραση του γνωστού τραγουδιού «Freed From Desire» της Gala, έφτασε στο no7 στο Top100 του iTunes UK.

Το τραγούδι των οπαδών της Β. Ιρλανδίας που έγινε hit:



4ος Όμιλος: Η Κροατία έσπασε το αήττητο των Ισπανών

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Η Ισπανία παρά το φιάσκο στο Μουντιάλ συνέχισε με τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε στον πάγκο και καλούνταν να αποδείξει ότι η πορεία της στα γήπεδα της Βραζιλίας ήταν μια κακή παρένθεση. Σπουδαίοι παίκτες όπως Τσάβι, Αλόνσο και Βίγια είχαν αποτελέσει παρελθόν, ενώ ο Ντελ Μπόσκε προχώρησε σε εκπλήξεις, αφήνοντας εκτός παίκτες όπως οι Ντιέγκο Κόστα, Φερνάντο Τόρες, Μάτα, αλλά και τον Αλκάθερ, πρώτο σκόρερ των Ισπανών στα προκριματικά με πέντε γκολ.

Οι δις πρωταθλητές Ευρώπης ξεκίνησαν με δύσκολη νίκη επί της Τσεχίας (1-0) με γκολ του Πικέ στο 87’ και τη δεύτερη αγωνιστική διέλυσαν με 3-0 την Τουρκία. Ωστόσο την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκαν με ανατροπή (2-1) από την Κροατία και τερμάτισαν 2οι ενώ μπήκε τέλος στο αήττητο σερί τους στο τουρνουά που διαρκούσε από το Euro 2008.

Η πρωτιά του γκρουπ πήγε στην Κροατία, η οποία στην πρεμιέρα κέρδισε με 1-0 την Τουρκία με γκολ του Μόντριτς αλλά την δεύτερη αγωνιστική αποδείχθηκε αυτόχειρας κόντρα στην Τσεχία αφού παρότι προηγήθηκε με 2-0, ισοφαρίστηκε σε 2-2 δεχόμενη δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο. Εν τέλει η νίκη της επί των Ισπανών την τελευταία αγωνιστική της έδωσε την πρωτιά, ενώ η Τουρκία τερμάτισε 3η μετά τη νίκη επί των Τσέχων (2-0) αλλά αποκλείστηκε από το τουρνουά.

5ος Όμιλος: Η έκπληξη της Ιταλίας

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Η Ιταλία με τον Αντόνιο Κόντε στον πάγκο της κατεβαίνει στο τουρνουά χωρίς μεγάλες βλέψεις. Οι απουσίες των Βεράτι και Μαρκίζιο είχαν αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό την «σκουάτρα ατζούρα» που δεν αποτελούσε το φόβητρο των προηγούμενων διοργανώσεων. Αρκετοί ήταν αυτοί που ισχυρίζονταν ότι κατέβαινε στο τουρνουά με ένα από τα πιο αδύναμα ρόστερ της ιστορίας της, ωστόσο επιβεβαίωσε πως αποτελεί άκρως σκληροτράχηλη ομάδα και στην πρεμιέρα έκανε τη μεγάλη έκπληξη νικώντας με 2-0 το μεγάλο φαβορί, Βέλγιο.

Ακολούθησε η δύσκολη νίκη επί της Σουηδίας με γκολ του Έντερ στο 88’, ενώ την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε με 1-0 από την Ιρλανδία αλλά εξασφάλισε την πρωτιά του ομίλου σε ισοπαλία με το Βέλγιο. Από την άλλη, οι «κόκκινοι διάβολοι» μετά την ήττα της πρεμιέρας έκαναν το 2x2 με Ιρλανδία (3-0) και Σουηδία (1-0), ενώ την 3η θέση και πρόκριση εξασφάλισαν οι Ιρλανδοί μετά το βαθμό της πρεμιέρας με τους Σουηδούς (1-1) και τη σπουδαία νίκη επί των Ιταλών (1-0) την τελευταία αγωνιστική.

6ος Όμιλος: Την έκπληξη Ουγγαρία και Ισλανδία, σώθηκε με Ρονάλντο η Πορτογαλία

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Πορτογαλία και Αυστρία ήταν τα μεγάλα φαβορί στον 6ο όμιλο με Ουγγαρία και Ισλανδία, αλλά οι δύο τελευταίες ήταν αυτές που εξασφάλισαν τις δύο πρώτες θέσεις. Οι «βόμβες» έσκασαν από την πρεμιέρα, με τους Ούγγρους να επικρατούν με 2-0 των Αυστριακών και την πρωτάρα Ισλανδία να αποσπά βαθμό (1-1) κόντρα στην Πορτογαλία.

Η δεύτερη αγωνιστική έκανε ακόμα πιο αμφίρροπα τα πράγματα, καθώς Ισλανδία και Ουγγαρία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1, με τους Ισλανδούς να υποπίπτουν σε αυτογκόλ στο 88’, ενώ στο άλλο ματς Πορτογαλία και Αυστρία «κόλλησαν» στο 0-0, με τον Ρονάλντο να αστοχεί σε πέναλτι.

Όλα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική, η οποία αποδείχθηκε θρίλερ. Η Ισλανδία με γκολ του μετέπειτα στόπερ της ΑΕΚ, Τραούστασον στο 90+4’ κερδίζει με 2-1 την Αυστρία και εξασφαλίζει την πρόκριση ως 2η, ενώ η πρωτιά πηγαίνει στην Ουγγαρία μετά το συναρπαστικό 3-3 με την Πορτογαλία! Το παιχνίδι ήταν άκρως συναρπαστικό, αφού οι Μαγυάροι προηγήθηκαν δύο φορές με Γκέρα (19’) και Τζούτζιακ (47’), οι Ίβηρες απάντησαν ισάριθμες με Νάνι (42’) και Ρονάλντο (50’), αλλά στο 55’ ο Τζούτζιακ έκανε το 3-2 για την Ουγγαρία. Ο Ρονάλντο με δεύτερο προσωπικό γκολ έκανε το 3-3 στο 62’ και το τελικό σκορ έδωσε στην Πορτογαλία την πρόκριση ως καλύτερη τρίτη, χάρη στη διαφορά τερμάτων.

Φάση των «16»


Η γκολάρα του Σακίρι δεν έφτανε στην Πολωνία


Η Πολωνία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στα προημιτελικά του Euro , καθώς απέκλεισε στα πέναλτι τη Ελβετία (4-5, 1-1 κ.δ. & παρ.). Οι Πολωνοί προηγήθηκαν στο 39’ με τον Μπλαστσικόβσκι αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η Ελβετία ανέβασε την απόδοση της στο δεύτερο μέρος, ισοφάρισε στο 82’ με εκπληκτικό γυριστό του Σακίρι και στην παράταση είχαν φάσεις για την ανατροπή. Όλα κρίθηκαν στα πέναλτι, όπου ο Τζάκα αστόχησε και η Πολωνία προκρίθηκε για πρώτη φορά στα προημιτελικά.
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Το βρετανικό ντέρμπι κρίθηκε με αυτογκόλ


Η φάση των «16» είχε και βρετανικό ντέρμπι, αυτό ανάμεσα σε Ουαλία και Β. Ιρλανδία. Οι Β. Ιρλανδοί αποδείχθηκαν αρκετά ανταγωνιστικοί αλλά «λύγισαν» από το αυτογκόλ του ΜακΌλεϊ στο 75’. Σε ρηχά νερά οι αστέρες των Ουαλών (Μπέιλ, Ράμσεϊ) αλλά οι «δράκοι» προκρίθηκαν στους «8».
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Δοκάρι και Κουαρέσμα την έστειλαν στους «8»


Ο τρίτος χρονικά αγώνας ήταν αυτός της Πορτογαλίας με την Κροατία. Ένα ματς που έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο κουραστικά της διοργάνωσης, αφού οι δύο ομάδες δεν πήραν καθόλου ρίσκα και το 90λεπτό έληξε χωρίς σουτ στο στόχο! Το παιχνίδι κυλούσε υποτονικά και στον έξτρα χρόνο, αλλά το τελευταίο 10λεπτο αποζημίωσε όσους άντεξαν να παρακολουθούν έως εκείνο το σημείο. Η Κροατία «άγγιξε» το γκολ στο 113’ με τον Βίντα και τέσσερα λεπτά μετά είχε δοκάρι με Πέρισιτς. Στην εξέλιξη της τελευταίας φάσης, η Πορτογαλία έφυγε στην κόντρα και πέτυχε το νικητήριο γκολ (1-0) με τον Κουαρέσμα. Στο 120+2’ ο Βίντα άγγιξε για μια ακόμη φορά το γκολ, το γυριστό που επιχείρησε όμως πέρασε ξυστά άουτ. Η Πορτογαλία κέρδισε για 4η φορά την Κροατία, χωρίς μάλιστα να δεχθεί γκολ, και πέρασε στους «8».
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Το έφερε… τούμπα ο Γκριεζμάν


Η οικοδέσποινα Γαλλία αντιμετώπισε στους «16» την Ιρλανδία, η οποία ήθελε να πάρει εκδίκηση για εκείνο τον αγώνα μπαράζ του 2009 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, όταν η οι «τρικολόρ» προκρίθηκαν στα τελικά του Μουντιάλ του 2010 χάρη σε... χέρι του Τιερί Ανρί. Η Ιρλανδία άνοιξε το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό με εκτέλεση πέναλτι του Μπρέιντι, αλλά στην επανάληψη ο Ντεσάν πέρασε τον Γκριεζμάν ως 10αρι πίσω από τον Ζιρού και ο άσος της Ατλέτικο γύρισε το ματς μέσα σ΄ένα τρίλεπτο (58’, 61’) χαρίζοντας τη νίκη (2-1) στην ομάδα του.
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Με άνεση η Γερμανία


Σαφώς πιο εύκολο το έργο για την Γερμανία, η οποία κέρδισε με το άνετο 3-0 την πρωτάρα πρωτάρα Σλοβακία. Η «νασιοναλμανσάφτ» είχε την υπεροχή από το ξεκίνημα, «καθαρίζοντας» το ματς από το πρώτο μέρος με τους Μπόατενγκ και Γκόμες, ενώ στην επανάληψη στη λίστα των σκόρερ μπήκε και ο Ντράξλερ. Άκρως πετυχημένη η παρουσία της Σλοβακίας, η οποία είχε αρχηγό τον έμπειρο στόπερ Σκτρέλ, τον χαφ Χάμσικ και τον άλλοτε εξτρέμ του Ολυμπιακού, Βάις.
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Το «καθάρισε» στο τέλος το Βέλγιο


Τη μεγαλύτερη νίκη σε εύρος σκορ πήρε το Βέλγιο, διαλύοντας με 4-0 την Ουγγαρία. Οι «κόκκινοι διάβολοι» προηγήθηκαν νωρίς με τον Αλντερβάιρελντ (10’) και στη συνέχεια είχαν ευκαιρίες για δεύτερο γκολ αλλά έπεσαν πάνω στον εκπληκτικό Κίραλι -γνωστός για τη φόρμα-πιτζάμα που φορούσε- ο οποίος είχε επτά επεμβάσεις στο πρώτο μισάωρο. Εν τέλει οι Βέλγοι «καθάρισαν» τη νίκη με τρία γκολ στο φινάλε (78’ Μπατσουαγί, 80’ Αζάρ, 90+1’ Καράσκο).
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Η εκθρόνιση της Ισπανίας


Στη φάση των «16» είχαμε επανάληψη του τελικού του 2012, αφού η Ισπανία αντιμετώπιζε την Ιταλία για μια θέση στα προημιτελικά. Η κάτοχος του τίτλου, «Ρόχα» δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση την δις πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά παρέμενε το φαβορί απέναντι στην «σκουάτρα ατζούρα» που πήγε στο τουρνουά χωρίς ξεκάθαρο στόχο. Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε ήταν άψογα στημένη στο ματς και προηγήθηκε λίγο μετά το μισάωρο με τον Κιελίνι, ενώ είχε φάσεις για δεύτερο γκολ. Η Ισπανία αύξησε την πίεση της στο τελευταίο τέταρτο αλλά δε ζόρισε ιδιαίτερα τον Μπουφόν. Το γκολ του Πελέ στο 90+3’ διαμόρφωσε το τελικό 2-0 και η Ιταλία πανηγύριζε την πρόκριση στους «8», εκθρονίζοντας την Ισπανία, την ομάδα που το 2012 της στέρησε το Ευρωπαϊκό.
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Η Ισλανδία «ξέρανε» τους Άγγλους


Η έκπληξη της φάσης των «16» ανήκει αναμφισβήτητα στην Ισλανδία, η οποία κέρδισε με ανατροπή (2-1) την Αγγλία και την πέταξε εκτός συνέχειας. Τα «τρία λιοντάρια» προηγήθηκαν μόλις στο 4’ με πέναλτι του Ρούνεϊ αλλά δεν τα κατάφεραν κόντρα σε μια χώρα 330.000 κατοίκων. Οι Ισλανδοί όντας άριστα στημένοι στο γήπεδο πίεζαν όλες τις μπάλες και έβαζαν αρκετή δύναμη στις μονομαχίες, φέρνοντας από νωρίς τούμπα το ματς με τους Σίγκουρτσον (6’) και Σίγκθορσον (17’). Η Αγγλία πέρα τις προσπάθειες της δεν μπόρεσε να φτάσει ούτε στην ισοφάριση και έγινε περίγελος σε όλη την Ευρώπη, γνωρίζοντας μια από τις πιο ντροπιαστικές ήττες στην ιστορία της. Οι Times βαθμολόγησαν με 0 όλους τους παίκτες που αγωνίστηκαν ενώ η σύνδεση του αποκλεισμού με το Brexit έπαιζε σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα.
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Προημιτελικοί


Στους «4» χωρίς νίκη η Πορτογαλία!

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Η Πορτογαλία βρίσκονταν στα προημιτελικά χωρίς να έχει κερδίσει σε 90λεπτο, αφού στη φάση των ομίλων είχε σημειώσει 3 ισοπαλίες, ενώ στους «16» απέκλεισε την Κροατία στην παράταση. Στους «8» είχε απέναντι της την Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και χρειάστηκε τα πέναλτι για να πάρει την πρόκριση.

Οι Πολωνοί προηγήθηκαν μόλις στο 2’ με το πρώτο γκολ του «Λέβα» στο τουρνουά, αλλά οι Ίβηρες ισοφάρισαν στο 33’ με τον 18χρονο Σάντσες, ο οποίος έβγαλε μάτια με την εμφάνιση του στο ματς και έγινε ο νεότερος σκόρερ σε νοκ-άουτ φάση Euro. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και το 1-1 έμεινε ως το 120’. Όλα κρίθηκαν στα πέναλτι, εκεί όπου η Πορτογαλία ήταν αλάνθαστη με 5/5 εκτελέσεις, ενώ για την Πολωνία μοιραίος ήταν ο Μπλαστσικόφσκι, καθώς δεν κατάφερε να νικήσει τον Πατρίσιο. Το τελικό 5-3 στη ρωσική ρουλέτα έστειλε τους Ίβηρες στα ημιτελικά χωρίς νίκη!

Η Ουαλία πέταξε εκτός το Βέλγιο

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Στο δεύτερο χρονικά προημιτελικό, το Βέλγιο ήταν το ακλόνητο φαβορί απέναντι στην Ουαλία, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο στα χαρτιά.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» μπήκαν πολύ δυνατά και προηγήθηκαν μεν στο 13’ με τον Ναινγκολάν αλλά στη συνέχεια οι «δράκοι» έφεραν τα πάνω-κάτω. Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα ο στόπερ Γουίλιαμς ισοφάρισε με καρφωτή κεφαλιά από κόρνερ του Ράμσεϊ, ο Χένεσι με δύο επεμβάσεις στο ξεκίνημα της επανάληψης κράτησε «όρθια» την ομάδα του και στο 55’ ο Ρόμπσον-Κανού με μαγική ενέργεια έκανε το 2-1 κόντρα στη ροή.

Οι Βέλγοι προσπάθησαν, φώναξαν για πέναλτι που δεν τους δόθηκε στο 83’ και δύο λεπτά μετά ο Βόουκς της έριξε τη χαριστική βολή διαμορφώνοντας το τελικό 3-1. Ήταν ακόμα ένα γερό «χτύπημα» για τη «χρυσή γενιά» του Βελγίου, που δεν θα κατάφερνε να διακριθεί ούτε σε αυτό το τουρνουά.

Η Γερμανία ξόρκισε τον κακό της δαίμονα

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Γερμανία και Ιταλία διασταύρωσαν τα ξίφη τους για μια θέση στους «4», στην επανάληψη του ημιτελικού του 2012. Η «σκουάτρα ατζούρα» ήταν αήττητη σε 8 παιχνίδια με την «νασιοναλμανσάφτ» σε μεγάλα τουρνουά και το αήττητο σερί θα επεκτείνονταν, αλλά η πρόκριση θα πήγαινε στα «πάντσερ» μετά από ένα παιχνίδι-θρίλερ το οποίο κρίθηκε στα πέναλτι.

Παιχνίδι τακτικής στην κανονική διάρκεια, με τον Κόντε να διατηρεί το πετυχημένο 3-5-2 και τον Λεβ να προσαρμόζεται σε αυτό παρατάσσοντας κι αυτός την ομάδα του με 3 στόπερ, όπως είχε παίξει και στο φιλικό του Μαρτίου, όταν η Γερμανία επιβλήθηκε 4-1 της Ιταλίας. Οι δύο ομάδες δεν πήραν ρίσκα στο πρώτο μέρος, στην επανάληψη όμως οι Γερμανοί ανέβασαν την απόδοση τους και προηγήθηκαν στο 65’ με τον Οζίλ. Η Ιταλία όμως δεν τα παράτησε και αφού σώθηκε στο 69’ από μεγάλη επέμβαση του Μπουφόν, ισοφάρισε στο 78’ με πέναλτι του Μπονούτσι.

Το σκορ δεν άλλαξε στην παράταση κι όλα κρίθηκαν στα πέναλτι, όπου η διαδικασία ήταν συναρπαστική. Ζάζα και Πελέ αστόχησαν με τραγικές εκτελέσεις για την Ιταλία, το ίδιο όμως οι Μίλερ και Οζίλ για την Γερμανία. Μπονούτσι και Σβαινστάιγκερ αστόχησαν στο 5ο πέναλτι και το 2-2 παρέμεινε ως έχει. Στον ξαφνικό θάνατο, οι παίκτες των δύο ομάδων αποδείχθηκαν αρκετά εύστοχοι ώσπου ο Νταρμιάν αστόχησε στο 5-5 (απέκρουσε ο Νόιερ). Ο Έκτορ στη συνέχεια έστειλε τη μπάλα κάτω από την αγκαλιά του Μπουφόν και με το τελικό 6-5 τα «πάντσερ» προκρίθηκαν στα ημιτελικά, όντας… άχαστοι σε διαδικασία πέναλτι τα τελευταία 40 χρόνια, από τον τελικό του 1976 και την ήττα της Δυτικής Γερμανίας από την Τσεχοσλοβακία με το πέναλτι του Πανένκα).

Η Ιταλία μετά την πρόκριση επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ισπανίας, δεν τα κατάφερε στις λεπτομέρειες απέναντι στην πρωταθλήτρια κόσμου, Γερμανία. Ο Αντόνιο Κόντε θα αποχωρούσε από τον πάγκο των «ατζούρι» και την επόμενη σεζόν θα οδηγούσε την Τσέλσι στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ ο Τζιαμπιέρο Βεντούρα θα τον αντικαθιστούσε στον πάγκο της Ιταλίας και θα έγραφε μαύρη σελίδα στην ιστορία της, αφού οι Ιταλοί θα αποκλείονταν από την τελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Το όνειρο των Ισλανδών «σβήστηκε» από τους οικοδεσπότες

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Η Ισλανδία αποτελούσε αναμφισβήτητα την ευχάριστη έκπληξη στο Euro 2016, αφού όχι μόνο έπαιζε για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αλλά κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων και να αποκλείσει την Αγγλία στους «16». Πολλοί άρχισαν να την συγκρίνουν με την Ελλάδα του 2004, αλλά τα όνειρα της έσβησαν από την οικοδέσποινα Γαλλία, η οποία την διέλυσε με 5-2 στο Παρίσι.

Οι «τρικολόρ» «καθάρισαν» το ματς από το πρώτο μέρος αποκτώντας προβάδισμα τεσσάρων τερμάτων με Ζιρού, Πογκμπά, Παγιέτ και Γκριεζμάν. Στην επανάληψη ο Ζιρού πέτυχε δεύτερο προσωπικό γκολ, ενώ οι Ισλανδοί μείωσαν απλώς με Σίγκορθον και Μπιάρνασον για το τελικό σκορ.

«Είμαστε απογοητευμένοι αλλά απίστευτα περήφανοι. Ήταν μια απίθανη εμπειρία. Δουλέψαμε αρκετά σκληρά και οι οπαδοί μας ήταν φανταστικοί. Είναι μόλις η αρχή», είπε μετά το παιχνίδι ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Λάγκερμπαγκ και είχε δίκιο, αφού δύο χρόνια μετά η Ισλανδία θα έδινε το «παρών» και στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση για τα νοκ-άουτ.

Ημιτελικοί


Όλα κρίθηκαν σε τρία λεπτά

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Ο πρώτος ημιτελικός ήταν αυτός της Πορτογαλίας με την Ουαλία. Οι Ίβηρες δεν είχαν ακόμα νίκη στη διοργάνωση σε 90λεπτο ενώ οι «δράκοι» είχαν ήδη σπάσει το ταβάνι τους με την πρόκριση επί του Βελγίου.

Μετά από ένα μοιρασμένο πρώτο ημίχρονο, η Πορτογαλία «καθάρισε» την πρόκριση μέσα σε ένα τρίλεπτο με τον Ρονάλντο. Στο 50’ ο αστέρας της Ρεάλ πήδηξε ψηλότερα από όλους σε κόρνερ και έκανε το 1-0, ενώ στο 53’ επιχείρησε σουτ εκτός περιοχής, ο Νάνι έκανε παρέμβαση στη μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα για το 2-0. Η ομάδα του Μπέιλ δεν μπόρεσε να βρει απάντηση και η Πορτογαλία προκρίθηκε στον τελικό για πρώτη φορά μετά το 2004.

Ο Γκριεζμάν «καθάρισε» τους Γερμανούς

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Ο δεύτερος ημιτελικός χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως πρόωρος τελικός αφού συγκρούστηκαν τα δύο μεγάλα φαβορί, η οικοδέσποινα Γαλλία και η πρωταθλήτρια κόσμου, Γερμανία.

Η απουσία του τιμωρημένου Χούμελς ήταν εμφανέστατη στο κέντρο της άμυνας των Γερμανών, που στο δεύτερο μέρος έχασαν και τον Μπόατενγκ, ενώ η επιλογή του Λεβ να δώσει φανέλα βασικού στον Τσαν αποδείχθηκε λανθασμένη. Η Γαλλία πατούσε καλύτερα και προηγήθηκε στις καθυστερήσεις με τον Γκριεζμάν, ο οποίος μετουσίωσε σε γκολ το ανόητο πέναλτι που υπέπεσε ο Σβαινστάιγκερ.

Στην επανάληψη οι «μπλε» έκαναν σωστή διαχείριση και στο 72’ ο Γκριεζμάν «χτύπησε» ξανά κάνοντας το 2-0 με κοντινή προβολή, έπειτα από την σέντρα του Πογκμπά από δεξιά και την απομάκρυνση του Νόιερ. Στα τελευταία λεπτά η Γερμανία είχε μεγάλες ευκαιρίες και δοκάρι με τον Κίμιχ για να μειώσει και να επιστρέψει στο ματς αλλά το 2-0 την άφησε εκτός τελικού και έσβησε τις ελπίδες της για να πετύχει το κατόρθωμα της Ισπανίας το 2010, όταν και αποτέλεσε ταυτόχρονα πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης.

Τελικός


Από θύμα, θύτης!

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Η οικοδέσποινα Γαλλία ήταν το μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο απέναντι στην Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, που είχε μόλις μια νίκη σε 90λεπτο σε όλο το τουρνουά. Ωστόσο, οι Ίβηρες έκαναν την έκπληξη και με βολίδα του Έντερ στην παράταση πήραν τη νίκη με 1-0 μέσα στο Παρίσι. Το 2004 έχασαν το τρόπαιο ως οικοδεσπότες από την Ελλάδα, αλλά 12 χρόνια μετά κατάφεραν ως φιλοξενούμενοι να σηκώσουν το ευρωπαϊκό, χαλώντας τη γιορτή της οικοδέσποινας Γαλλίας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε άσχημα για την Πορτογαλία, αφού έχασε με τραυματισμό στο 24’ τον αστέρα Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έγινε αλλαγή σε αγώνα Mundial/Euro ύστερα από 3.668 λεπτά. Ο ίδιος δεν πτοήθηκε και ανέλαβε ρόλο… προπονητή στα τελευταία λεπτά του τελικού, δίνοντας οδηγίες δίπλα στον Σάντος.

Ο τελικός είχε ρυθμό από την αρχή, με την Γαλλία να ήταν μεν κυρίαρχη, όμως η ομάδα του Φερνάντο Σάντος με σωστή τακτική κρατούσε κοντά τις γραμμές της και δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα με εξαίρεση 2-3 περιπτώσεις όπου ο Ρουί Πατρίσιο αντιδρούσε σωστά. Πιο αργός ο ρυθμός στο δεύτερο μέρος, η Γαλλία συνέχιζε να έχει τον έλεγχο και όσο περνούσαν τα λεπτά πίεζε όλο και περισσότερο τους φιλοξενούμενους. Στο 66’ ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά, Γκριεζμάν αστοχεί από τη μικρή περιοχή, ενώ στο 84’ ο Πατρίσιο έδιωξε εντυπωσιακά το μακρινό σουτ του Σισοκό. Στις καθυστερήσεις η Γαλλία «άγγιξε» το γκολ που κατά πάσα πιθανότητα θα της έδινε και το τρόπαιο αλλά το πλασέ του Ζινιάκ σταμάτησε στο δοκάρι.

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Ο τελικός κρίθηκε στην παράταση για πρώτη φορά μετά το 2000, όταν και η Γαλλία είχε πάρει το τρόπαιο με το «χρυσό γκολ» του Τρεζεγκέ. Ωστόσο αυτή τη φορά η ιστορία θα ήταν διαφορετική. Η Πορτογαλία έκοψε το ρυθμό των Γάλλων και είχε ορισμένες σημαντικές στιγμές όπως την κεφαλιά του Έντερ στο 105+1’ αλλά και το δοκάρι του Γκερέιρο με απευθείας φάουλ στο 108’. Τη λύση για τους Ίβηρες έδωσε ο Εντέρ, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στο δεύτερο μέρος και με τρομερό σουτ από τα 30 μέτρα με το δεξί έστειλε την μπάλα στη γωνία του Γιορίς. Ο Πορτογάλος φορ έγινε ανέλπιστος ήρωας, αφού στα εναπομείναντα λεπτά οι Πορτογάλοι διαχειρίστηκαν το υπέρ τους σκορ κι έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ενώ έγιναν η 10η διαφορετική χώρα που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Η Πορτογαλία έγινε επίσης η πρώτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που έπαιξε παράταση σε τρία παιχνίδια του ίδιου τουρνουά, ενώ έγινε η πρώτη ομάδα σε τελικό που έπρεπε να φτάσει στο 80ο λεπτό για να καταγράψει το πρώτο σουτ στο στόχο. Από την άλλη, ο Έντερ έγινε η 6η αλλαγή που σκοράρει σε ευρωπαϊκό τελικό μετά τους Μπίρχοφ, Βιλτόρ, Τρεζεγκέ, Μάτα και Τόρες.

«Έχουμε ένα λαμπρό μέλλον και τώρα πρέπει να το γιορτάσουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τη λήξη ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος αποθέωσε τον Κριστιάνο Ρονάλντο για τον τρόπο που εμψύχωνε τους συμπαίκτες του από τον πάγκο. Από την άλλη, ο τεχνικός της Γαλλίας, Ντεσάμπ στάθηκε στην ομαδικότητα της πορτογαλικής ομάδας και στο γεγονός ότι οι παίκτες του έκαναν τα πάντα στο γήπεδο αλλά τους έλειπε η ουσία. Οι «τρικολόρ» θα μάζευαν τα κομμάτια τους και δύο χρόνια μετά θα κατακτούσαν το Μουντιάλ στα γήπεδα της Ρωσίας.
Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων

Η ενδεκάδα του τουρνουά

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Η Πορτογαλία κατέκτησε το ευρωπαϊκό και κορυφαίος γκολκίπερ του τουρνουά αναδείχθηκε ο Πορτογάλος, Ρουί Πατρίσιο, ο οποίος πραγματοποίησε καθοριστικές επεμβάσεις τόσο στον ημιτελικό με την Γερμανία όσο και στον τελικό με την Γαλλία, ενώ στους «8» απέκρουσε το πέναλτι του Μπλαστσικόφσκι δίνοντας στην ομάδα του την πρόκριση.

Η αμυντική τετράδα του τουρνουά αποτελείται από δύο Πορτογάλους και δύο Γερμανούς. Όσον αφορά τους Πορτογάλους, η μία θέση πήγε στον στόπερ/ηγέτη της πορτογαλικής άμυνας, Πέπε, ο οποίος βρίσκονταν και στην κορυφαία ενδεκάδα του Euro 2012, ενώ η άλλη στον Πορτογάλο μπακ Ραφαέλ Γκερέιρο, ο οποίος λίγες μέρες μετά το Euro μεταπήδησε από την Λοριάν στην Ντόρτμουντ. Αναφορική με τη… γερμανική πλευρά της άμυνας, ο άτυχος του ημιτελικού Ζερόμ Μπόατενγκ αναδείχθηκε κορυφαίος στόπερ δίπλα στον Πέπε, ενώ ο μπακ της Μπάγερν, Τζόσουα Κίμιχ αναδείχθηκε κορυφαίος δεξιός ακραίος αμυντικός.

Πέντε παίκτες συμπεριέλαβε η UEFA στη μεσαία γραμμή και οι δύο θέσεις ανήκουν σε Ουαλούς. Ο τότε μέσος της Λίβερπουλ, Τζο Άλεν πραγματοποίησε πολύ καλό τουρνουά όντας παίκτης-κλειδί στην εξαιρετική πορεία της Ουαλίας ως τα ημιτελικά αλλά στη συνέχεια η καριέρα του πήρε την κατιούσα, ενώ σ’ έπαιξε ρόλο και ο σοβαρός τραυματισμός στον Αχίλλειο τον Μάριο του 2020. Η άλλη θέση πήγε στον Άαρον Ράμσεϊ, ο οποίος εκείνη την περίοδο αγωνίζονταν στην Άρσεναλ και τον Φλεβάρη του 2019 θα υπέγραφε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με την Γιουβέντους.

Euro 2016: Η Πορτογαλία του Σάντος χαλάει το πάρτι των διοργανωτών Γάλλων
Ο χαφ Ντμίτρι Παγιέτ πραγματοποίησε εξαιρετικό τουρνουά και ήταν στους διακριθέντες της Εθνικής Γαλλίας. Ο ίδιος προέρχονταν από φανταστική σεζόν με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και θα ακολουθούσε πτωτική πορεία μετά την επιστροφή του στην Μαρσέιγ. Ως πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 6 γκολ, ο Αντουάν Γκριεζμάν αποτέλεσε τόσο μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας όσο και παίκτης του τουρνουά. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του στο τουρνουά δε συνδυάστηκαν με την κατάκτηση του τροπαίου αλλά δύο χρόνια μετά θα πανηγύρισε το τρόπαιο του Μουντιάλ στα γήπεδα της Ρωσίας.

Η Γερμανία δεν έφτασε τελικό αλλά είχε περισσότερους (3) εκπρόσωπους στην κορυφαία ενδεκάδα από τη φιναλίστ Γαλλία (2), αφού ο μέσος Τόνι Κρόος συμπληρώνει την πεντάδα της μεσαίας γραμμής. Ο Γερμανός χαφ με πάνω από 100 συμμετοχές με την Εθνική Γερμανίας, έχει κατακτήσει σχεδόν ότι τίτλο υπάρχει, μεταξύ αυτών 4 Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά το Euro είναι το μοναδικό μεγάλο τρόπαιο που λείπει από το παλμαρέ του. Την κορυφαία ενδεκάδα συμπληρώνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο ως ο μοναδικός επιθετικός στο 4-2-3-1 που επέλεξε ως σχηματισμό η UEFA. Ο Πορτογάλος μπορεί να έχασε τη μεγαλύτερη διάρκεια του τελικού αλλά κατέγραψε 3 γκολ και 3 ασίστ και ηγήθηκε της ομάδα του στην πορεία ως το τρόπαιο. Μάλιστα συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της UEFA για 3η φορά μετά το Euro 2004 και το Euro 2012.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Παναθηναϊκός: Η Πέννυ Ρόγκα ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο
Παναθηναϊκός: Η Πέννυ Ρόγκα ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο
2 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Ολυμπιακός: Η ενημέρωση των «ερυθρόλευκων» προς τους φιλάθλους που θα βρεθούν απόψε στο «Βίλα Παρκ»
Ολυμπιακός: Η ενημέρωση των «ερυθρόλευκων» προς τους φιλάθλους που θα βρεθούν απόψε στο «Βίλα Παρκ»
2 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Μπέος: «Αμπασκάλ ο νέος προπονητής του Βόλου, κλείσαμε Κότνικ, Φαν Βέερτ και Φερνάντες»
Μπέος: «Αμπασκάλ ο νέος προπονητής του Βόλου, κλείσαμε Κότνικ, Φαν Βέερτ και Φερνάντες»
17/05/2021 23:42
Μ’ όλα τα αστέρια του στο Euro το Βέλγιο
Μ’ όλα τα αστέρια του στο Euro το Βέλγιο
17/05/2021 19:27
Μαντσίνι πενταετίας και όνειρα για τρόπαια στην Ιταλία
Μαντσίνι πενταετίας και όνειρα για τρόπαια στην Ιταλία
17/05/2021 18:35
Στην αποστολή της Πολωνίας για το Euro ο Σφιντέρσκι
Στην αποστολή της Πολωνίας για το Euro ο Σφιντέρσκι
17/05/2021 17:52
Επίσημο: Νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΗ ο Λυσάνδρου
Επίσημο: Νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΗ ο Λυσάνδρου
17/05/2021 14:45
ΠΑΟΚ: Χωρίς Ίνγκασον στον τελικό Κυπέλλου
ΠΑΟΚ: Χωρίς Ίνγκασον στον τελικό Κυπέλλου
17/05/2021 14:16
ΑΕΚ - Άρης 0-0: «Σφράγισαν» την 3η θέση οι Θεσσαλονικείς (video)
ΑΕΚ - Άρης 0-0: «Σφράγισαν» την 3η θέση οι Θεσσαλονικείς (video)
16/05/2021 21:32
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-4: Τον ταπείνωσε και πάει για νταμπλ (video)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-4: Τον ταπείνωσε και πάει για νταμπλ (video)
16/05/2021 21:29
ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης 0-1: Φινάλε με νίκη για τους Αρκάδες, το μυαλό στον τελικό ο Δικέφαλος (video)
ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης 0-1: Φινάλε με νίκη για τους Αρκάδες, το μυαλό στον τελικό ο Δικέφαλος (video)
16/05/2021 21:28
Θρίλερ στην Super League 2: Τέσσερις ομάδες διεκδικούν την άνοδο την τελευταία αγωνιστική! (video)
Θρίλερ στην Super League 2: Τέσσερις ομάδες διεκδικούν την άνοδο την τελευταία αγωνιστική! (video)
16/05/2021 18:11
Περισσότερες ειδήσεις