3

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Ρόμα - Φέγενορντ 1-0: Οι «τζιαλορόσι» κατέκτησαν το πρώτο Conference League της ιστορίας (video)

Ρόμα - Φέγενορντ 1-0: Οι «τζιαλορόσι» κατέκτησαν το πρώτο Conference League της ιστορίας (video)

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
25/5/2022 23:58
Η Ρόμα νίκησε 1-0 την Φέγενορντ στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ στο «Κομπετάρε Αρίνα» των Τιράνων και έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά το τρόπαιο της νεοσύστατης διοργάνωσης της UEFA.

Ένα Κύπελλο Εκθέσεων είχε μέχρι σήμερα στη συλλογή της η Ρόμα όσον αφορά τα ευρωπαϊκά της τρόπαια, αφού δύο φορές στο παρελθόν είχε αποτύχει να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών και το πάλαι ποτέ Κύπελλο Κυπελλούχων.

Το «χρυσό» γκολ του Ζανιόλο στο 32' όμως αποδείχθηκε αρκετό, αφού παρά την πίεση που άσκησε η Φέγενορντ και τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε, έχοντας και δύο δοκάρια (47', 50') έπεσε πάνω στον ανίκητο Ρούι Πατρίτσιο και τελικά βίωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της την αποτυχία σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό. Στον αντίποδα οι «τζιαλορόσι» έγραψαν ιστορία και για λογαριασμό του προπονητή τους, Ζοσέ Μουρίνιο, που είναι πλέον ο μοναδικός που έχει οδηγήσει 4 διαφορετικές ομάδες στην κατάκτηση τριών διαφορετικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων!

Ο Ζανιόλο έβαλε «φωτιά» σε έναν «σβηστό» τελικό

Το ματς ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να εμφανίζονται νευρικές και τα λάθη να διαδέχονται το ένα το άλλο. Ως το 29' που ο Ντέσερς επιχείρησε δυνατό σουτ από καλή θέση, το οποίο κόντραρε και κατέληξε στην αγκαλιά του Πατρίτσιο, το μόνο αξιοσημείωτο ήταν η αλλαγή του άτυχου Μκιταριάν, που αναγκάστηκε -λόγω τραυματισμού- να παραχωρήσει την θέση στον Ολιβέιρα.

Η Φέγενορντ είχε πάντως την κατοχή της μπάλας, ψάχνοντας τρόπο να δημιουργήσει καποια επικίνδυνη φάση, αλλά τελικά η Ρόμα ήταν που άνοιξε το σκορ στην πρώτη μεγάλη φάση για την ίδια, αλλά και το ματς γενικότερα. Συγκεκριμένα στο 32' ο Ζανιόλο κατέβασε υπέροχα με το στήθος την μακρινή μπαλιά του Μαντσίνι στην πλάτη της άμυνας και την «τσίμπησε» με το το αριστερό πόδι προς του επερχόμενου Μπέιλοβ, βάζοντας μπροστά στο σκορ τους «τζιαλορόσι» με 1-0.



Η Φέγενορντ προσπάθησε να αντιδράσει άμεσα και στο 36' αρχικά βγήκε εκνευρισμός με Ντέσερς και Σμόλινγκ να πιάνονται σχεδόν στα χέρια, ενώ στο 41' ο Πατρίτσιο μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια το δυνατό σουτ του Κιοκτσού από μακριά. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους δύο ακόμα προσπάθειες από Μαλάσια και Κιοκτσού δεν αποτέλεσαν προβλημα για τον Πατρίτσιο κι έτσι τα πρώτα 45 λεπτά ολοκληρώθηκαν.

Τα δοκάρια, ο Πατρίτσιο και το... άστρο του Μουρίνιο σταμάτησαν την Φέγενορντ

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους η Φέγενορντ μπήκε «αγριεμένη» στο ματς. Ως και το 60' η Ρόμα γλίτωσε την ισοφάριση χάρη στον εξαιρετικό Πατριτσιο και τα δοκάρια. Στο 47' μετά από παράλληλη σέντρα η μπάλα βρήκε στον Μαντσίνι και χτύπησε στο αριστερό δοκάρι, ενώ στην επαναφορά ο Τιλ σούταρε με δύναμη, αλλά ο Πορτογάλος γκολκίπερ της Ρόμα έκανε τρομερή επέμβαση.



Στο 50΄ μάλιστα πραγματοποίησε κι άλλη μία αντίστοιχη σε διαγώνιο σουτ του Μαλάσια, με την μπάλα μάλιστα να χτυπάει και στη συμβολή των δοκαριών πριν φύγει σε κόρνερ.



Η απάντηση της Ρόμα ήρθε στο 52' όταν Έιμπραχαμ ξέφυγε στην πλάτη της ολλανδικής άμυνας, αλλά ενώ έβγαινε σε θέση τετ-α-τετ ο Σένεσι τον τράβηξε οσο χρειαζόταν από την φανέλα για να του αλλάξει πορεία. Ο Άγγλος διαμαρτυρήθηκε χωρίς να κυνηγήσει την φάση, ο Φριτς έδειξε «παίζετε» και η φάση τέλειωσε εκεί.



Οι Ολλανδοί συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία πάντως και στο 60' έφτασαν ξανά κοντά στο γκολ όταν ο Σμόλινγκ γλίστρησε και επέτρεψε στον Ντέσερς να βγει σε θέση τετ-α-τετ αρχικά πριν τελικά o Ιμπάνιεζ τον ανακόψει «σωτήρια» με υπερπροσπάθεια.



Όσο περνούσε η ώρα, η Ρόμα άρχισε να «απορροφάει» την πίεση της Φέγενορντ, έκλεισε καλύτερα τους χώρους, κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα κι έφερε το παιχνίδι στα... μέτρα της, χάρις και στις αλλαγές του Μουρίνιο, που έδωσαν «φρεσκάδα» σε όλες τις γραμμές της ιταλικής ομάδας.

Στο 74’ μετά από κόρνερ της Ρόμα από τα αριστερά, η μπάλα έφτασε απέναντι κι έξω από την περιοχή στον Βερτού που σούταρε, αλλά ο Μπέιλοου έδιωξε εντυπωσιακά. Το ίδιο έπραξε ο γκολκίπερ της Φέγενορντ και στο 86’ στο πλασέ του Πελεγκρίνι.

Το «κύκνειο άσμα» της Φέγενορντ ήταν η προσπάθεια του Νέλσον να βρει την μπάλα στην κίνηση, μετά από κεφαλιά πάσα του Ντέσερς στο 90'+2'. Δεν τα κατάφερε και λίγο αργότερα ο ο Γερμανός διιατητής σφύριξε τη λήξη του ματς, δίνοντας το έναυσμα για έξαλλα πανηγύρια από πλευρά οπαδών και παικτών της Ρόμα.





Ρόμα (Ζοσέ Μουρίνιο): Πατρίσιο, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιεθ, Μιχιταριάν (17’ λ.τρ. Ολιβέιρα), Κριστάντε, Κάρσντορπ (89’ Βίνα), Τζανιόλο (67’ Βερτού), Πελεγκρίνι, Ζαλέφσκι (67’ Σπινατσόλα), Έιμπραχαμ (89’ Σομουρόντοφ).

Φέγενορντ (Άρνε Σλοτ): Μπέιλοβ, Γκεερντρουίντα, Τράουνερ (74’ Πεντερσεν), Σενέσι, Μαλάσια (89’ Γιαχάνμπακς), Τιλ (60’ Τούρνστρα), Όρσνες, Κοκτσού (88’ Βέιλμαρκ), Νέλσον (74’ Λίνσεν), Σινίστερα, Ντεσέρς.

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες