Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Βοσνίας

Το προφίλ της Βοσνίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2014 17:11
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Η συμμετοχή της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στο Μουντιάλ της Βραζιλίας θα αποτελέσει αυτόματα το «βάπτισμα του πυρός» της σε μεγάλες διοργανώσεις, με την ομάδα του Σούσιτς να στοχεύει ψηλά στο ντεμπούτο της στη διοργάνωση.

Έχοντας σύνθημα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», η Βοσνία θα επιδιώξει στην πρώτη της παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση να μην περιοριστεί απλώς στην συμμετοχή, θέτοντας ως στόχο τουλάχιστον την πρόκριση στους «16» σε όμιλο με Αργεντινή, Νιγηρία και Ιράν.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Βοσνίας
Αυτή θα είναι η πρώτη της παρουσία σε τελική φάση Μουντιάλ, όντας η μοναδική πρωτάρα από τις 32 ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Δεν κατάφερε να συμμετέχει στα προκριματικά του Μουντιάλ των ΗΠΑ τo 1994, καθώς δεν ήταν ακόμη μέλος της FIFA, ενώ τερμάτισε 4η πίσω από την Ελλάδα σε προκριματικό όμιλο για το Μουντιάλ του 1998.

Γνώρισε ξανά αποκλεισμούς στα προκριματικά του 2002 (5η) και του 2006 (3η), ενώ έχασε σε μπαράζ με την Πορτογαλία (2-0 σ. σκορ) το εισιτήριο για το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής το 2010.

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Βοσνίας
Σε βατό όμιλο με Ελλάδα, Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία και Λιχτενστάιν, τερμάτισε στην πρώτη θέση ισοβαθμώντας με την Ελλάδα στους 25 βαθμούς, όμως είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων (πέτυχε 30 τέρματα σε 10 παιχνίδια).

Με τους Τζέκο και Ιμπίσεβιτς να σκοράρουν κατά… ριπάς, η Βοσνία σημείωσε 8 νίκες, μια ισοπαλία και μία ήττα στον όμιλο και πήρε δίκαια το εισιτήριο για τη Βραζιλία.

Μοναδικά παιχνίδια που δεν κατάφερε να σκοράρει ήταν κόντρα στη Σλοβακία (εντός έδρας ήττα με 1-0) και Ελλάδα (0-0 στο «Καραϊσκάκη»), ωστόσο πήρε ρεβάνς κόντρα στη «γαλανόλευκη», καθώς κέρδισε με 3-1 στη Ζένιτσα, νίκη που αποδείχθηκε καθοριστική για την πρωτιά.

Στα highlights της η οκτάρα (8-1) κόντρα στο αδύναμο Λιχτενστάιν αλλά και η νίκη με 5-0 στην Λετονία.

Προπονητής:


Σάφετ Σούσιτς (59 ετών)

Το προφίλ της Βοσνίας
Ανέλαβε την Βοσνία τον Δεκέμβριο του 2009 μετά την αποτυχημένη απόπειρα της ομάδας να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής και έγινε ο πρώτος προπονητής που κατάφερε να την οδηγήσει σε μεγάλη διοργάνωση.

Παρά το άσχημο του ξεκίνημα στα προκριματικά του Euro 2012 και την κριτική που δέχθηκε, έμεινε στο «τιμόνι» της Βοσνίας και κατάφερε να την οδηγήσει στα μπαράζ, όπου αποκλείστηκε ύστερα από την Πορτογαλία.

Παρόλα αυτά ο 59χρονος τεχνικός κέρδισε την εμπιστοσύνη της ομοσπονδίας και οδήγησε την ομάδα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, στην μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- επιτυχία της προπονητικής του καριέρας.

Είχε σημαντικές στιγμές ως ποδοσφαιριστής, καθώς θεωρείται παίκτης- θρύλους της Παρί Σεν Ζερμέν στην οποία αγωνίστηκε τη δεκαετία του 80, ενώ συμμετείχε ως μέλος της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας στα Μουντιάλ της Ισπανίας (1982) και Ιταλίας (1990).

Ωστόσο, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως προπονητής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, μιας και δεν έχει διατελέσει καθήκοντα ομοσπονδιακού τεχνικού σε άλλη ομάδα. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στις Κάνες το 1994, ενώ συνέχισε στην Τουρκία, όπου ανέλαβε από το 1996 μέχρι το 2009 έξι μικρομεσαίες ομάδες της χώρας, έχοντας και ένα μικρό πέρασμα στον πάγκο της Αλ Χιλάλ το 2001.

Παίκτες- κλειδιά:


Το προφίλ της Βοσνίας
Δύναμη της η επίθεση, με τους Έντιν Τζέκο και Βεντάντ Ιμπίσεβιτς να πετυχαίνουν συνολικά 18 γκολ στα 10 παιχνίδια της προκριματικής φάσης αποτελώντας τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην πρόκριση της Βοσνίας στα τελικά της Βραζιλίας.

Οι δύο επιθετικοί παίζουν σαν δίδυμο στην κορυφή της επίθεσης, έχοντας στην πλάτη τους αξιόλογους μεσοεπιθετικούς να τους «σερβίρουν» ασίστ όπως τον ποιοτικότατο Μίραλεμ Πιάνιτς αλλά και τους Σέναντ Λούλιτς, Σβένταν Μισίμοβιτς που αποτελούν τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά του Σούσιτς.

Ο Μπέγκοβιτς της Στόουκ θα βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια, αποτελώντας μια αξιόλογη λύση τερματοφύλακα, ωστόσο η αμυντική γραμμή της Βοσνίας με εξαίρεση τον έμπειρο Σπάχιτς, δεν εμπνέει σιγουριά.

Να σημειωθεί πως ο 20χρονος –γεννημένος στη Γερμανία- αριστερός μπακ Κολάσινατς που έκανε ντεμπούτο τον Νοέμβριο με σε φιλικό με την Αργεντινή, πραγματοποίησε θετικότατη σεζόν με τη φανέλα της Σάλκε και αρκετοί σκάουτερ ομάδων θα βρεθούν στη Βραζιλία για να τον παρακολουθήσουν.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Βοσνίας
Παρά την παρθενική της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση, η Βοσνία βάζει ψηλά την πήχη, θέτοντας ως μικρότερο στόχο την πρόκριση στους «16».

Ο Σούσιτς δήλωσε πως θεωρεί αποτυχία τον αποκλεισμό της ομάδας σε όμιλο με Αργεντινή, Νιγηρία και Ιράν, τονίζοντας πως δεν θα αλλάξει την επιθετική του τακτική η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδώσει καρπούς και καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις αμυντικές αδυναμίες.

Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη την απειρία των περισσότερων παικτών (και του προπονητή) από διεθνείς διοργανώσεις, συν ότι ομάδες με προβληματικές άμυνες συναντούν συνήθως προβλήματα σε αυτό το επίπεδο, η πορεία της Βοσνίας στη Βραζιλία αποτελεί αίνιγμα για δυνατούς λύτες.

Θεωρείται το δεύτερο φαβορί στον όμιλο της για την πρόκριση στους «16» και είναι στο χέρι της να αποδείξει ότι είναι ικανή να περάσει στην επόμενη φάση, εκεί όπου θα την περιμένουν πιθανότατα μία εκ των Γαλλία ή Ελβετία.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ασμίρ Μπέγκοβιτς (Στόουκ), Ασμίρ Άβντουκιτς (Μπόρατς Μπάνια Λούκα), Γιασμίν Φέιζιτς (Άαλεν).

Αμυντικοί: Εμίρ Σπάχιτς (Λεβερκούζεν), Τόνι Σούνιτς (Ζόρια), Σεάντ Κολάσινατς (Σάλκε), Όγκνιεν Βράνιες (Ελαζίγκσπορ), Έρβιν Ζουκάνοβιτς (Γάνδη), Έρμιν Μπίτσακτσιτς (Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ).

Μέσοι: Σετζάντ Σαλίχοβιτς (Χόφενχαϊμ), Μίραλεμ Πιάνιτς (Ρόμα), Ιζέτ Χαΐροβιτς (Γαλατάσαραϊ), Μενσούρ Μούιτζα (Φράιμπουργκ), Μουχάμεντ Μπέσιτς (Φερεντσβάρος), Χάρις Μεντούνγιανιν (Γκαζιαντέπσπορ), Σέναντ Λούλιτς (Λάτσιο), Σένιγιαντ Ίμπριτσιτς (Ερτσίγεσπορ), Ανέλ Χάτζιτς (Στουρμ Γκρατς), Τίνο Σούσιτς (Χάιντουκ), Ζβιέζνταν Μισίμοβιτς (Γκουίζου Ρένε), Άβντιγια Βρσάγεβιτς (Χάιντουκ).

Επιθετικοί: Βεντάντ Ιμπίσεβιτς (Στουτγκάρδη), Έντιν Τζέκο (Μαν. Σίτι).

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.