Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ του Μεξικού

Το προφίλ του Μεξικού

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
6/6/2014 14:02
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Έστω και δύσκολα, το Μεξικό κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση στα τελικά της Βραζιλίας και να δώσει για ακόμα μια φορά το «παρών» σε τελική φάση Μουντιάλ, ελπίζοντας να προκριθεί στη φάση των «16» για 5η συνεχόμενη φορά ή 6η εάν εξαιρεθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 που απουσίασε λόγω τιμωρίας.

Μετά την απογοητευτική εικόνα στα προκριματικά, αλλά και τις άσχημες εμφανίσεις στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και στο «Γκολντ Καπ» το περασμένο καλοκαίρι, το Μεξικό θα προσπαθήσει να προκριθεί σε όμιλο με Βραζιλία, Κροατία και Καμερούν.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ του Μεξικού
Έχει δώσει το «παρών» στα 14 από τα 19 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν, ωστόσο οι διακρίσεις του δεν είναι πολλές αφού μόλις δύο φορές έχει φθάσει στους «8» και αυτές το 1970 και το 1986 ως οικοδέσποινα.

Συμμετείχε στο πρώτο Μουντιάλ το 1930 όπου γνώρισε τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς, ενώ στις επόμενες πέντε διοργανώσεις που έδωσε το «παρών», δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη φάση των ομίλων.

Ωστόσο, το 1970 εκμεταλλευόμενη τη βοήθεια του κόσμου της και τερμάτισε πρώτη σε όμιλο με Σοβιετική Ένωση, Βέλγιο και Ελ Σαλβαδόρ φτάνοντας στους «8» όπου αποκλείστηκε με 4-1 από την Ιταλία.

Οι «τρικολόρες» έφτασαν ξανά στους «8» της διοργάνωσης το 1986 και πάλι στην έδρα τους, νικώντας στη φάση των «16» τη Βουλγαρία με 2-0, ωστόσο έχασαν στα πέναλτι από τη Γερμανία (4-1) την πρόκριση στα ημιτελικά.

Το 1990 δεν συμμετείχε λόγω τιμωρίας και από το 1994 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να περάσει τη φάση των ομίλων, ωστόσο πάντα η πορεία της σταματάει στη φάση των «16», γνωρίζοντας ήττες από Βουλγαρία (3-1 στα πεν. το 1994), Γερμανία (2-1 το 1998), ΗΠΑ (2-0 το 2002) και Αργεντινή (2-1 παρ. το 2006 και 3-1 το 2010).

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ του Μεξικού
Χρειάστηκε ένα… θαύμα για να προκριθεί στα τελικά της Βραζιλίας, καθώς τερμάτισε στην 4η θέση του ομίλου με τρεις βαθμούς περισσότερους από τον Παναμά, ο οποίος κρατούσε την πρόκριση στα χέρια του, καθώς προηγούταν με 2-1 στο 90+2’ απέναντι στις ΗΠΑ, ωστόσο κατάφερε να χάσει με 3-2!

Έτσι το Μεξικό έπαιξε σε αγώνες μπαράζ με την αδύναμη Ν. Ζηλανδία την οποία διέλυσε με συνολικό σκορ 9-3 (5-1 εντός, 4-2 εκτός), «σφραγίζοντας» το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ.

Ξεκίνησε την πορεία του στην προκριματική φάση με 6x6 σε όμιλο με Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ και Γουιάνα, ωστόσο στον τελικό όμιλο με ΗΠΑ, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Παναμά και Τζαμάικα ήταν απογοητευτικό, καθώς σημείωσε μόλις δύο νίκες, πέντε ισοπαλίες και τρείς ήττες, με αποτέλεσμα να τερματίσει τέσσερις βαθμούς κάτω από την 4η Ονδούρα.

Προπονητής:


Το προφίλ του Μεξικού
Μιγκέλ Ερέρα (46 ετών)

Το Μεξικό πήγε να σπάσει παγκόσμιο ρεκόρ, αλλάζοντας τρεις τεχνικούς σε διάστημα έξι εβδομάδων, για να καταλήξει στον τέταρτο, Μιγκέλ Ερέρα ο οποίος ανέλαβε ως προσωρινός τον Οκτώβριο του 2013 και οδήγησε την ομάδα στη Βραζιλία μέσω των αγώνων μπαράζ με αποτέλεσμα να κρατήσει τη θέση του.

Σε ηλικία 46 ετών, ο Ερέρα δεν έχει εμπειρία από προηγούμενες διεθνείς διοργανώσεις καθώς από το 2002 όταν και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, έχει αναλάβει μόνο ομάδες του Μεξικού.

Ο ίδιος κέρδισε τον πρώτο του τίτλο το 2013, οδηγώντας την Κλαμπ Αμέρικα στην κατάκτηση του Κλαουσούρα με απίστευτη ανατροπή , ενώ στο παρελθόν έχει φτάσει δύο φορές σε τελικό Απερτούρα (2004, 2005) με τη Μοντερέι.

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ του Μεξικού
Αστέρι της ομάδας είναι ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Χαβιέρ Ερνάντες ή αλλιώς Τσιτσαρίτο ο οποίος δεν πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον Ντέιβιντ Μόγιες την περασμένη σεζόν και θα προσπαθήσει να κάνει ένα καλό Μουντιάλ προκειμένου να ανεβάσει ξανά τις ποδοσφαιρικές του μετοχές, καθώς το μέλλον του είναι αμφίβολο στους «κόκκινους διαβόλους».

Τη θέση του δεύτερου επιθετικού στο 5-3-2 που επιλέγει ο Ερέρα διεκδικεί ο Περάλτα της Σάντος Λαγκούνα ο οποίος με 10 γκολ στην προκριματική φάση ήταν από τους παίκτες-κλειδιά του Μεξικού για την πρόκριση στο Μουντιάλ, ενώ από πολύ καλή σεζόν στην Ισπανία με τη Βιγιαρεάλ προέρχεται ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος.

Με εξαίρεση τον Ερέρα της Πόρτο και τον Ακίνο της Βιγιαρεάλ, όλοι οι παίκτες στη μεσαία γραμμή αγωνίζονται στο πρωτάθλημα του Μεξικού, με τον Πένια της πρωταθλήτριας Λεόν και τον Μεδίνα της Αμέρικα να ξεχωρίζουν. Στην άμυνα ο ηγέτης Μάρκες και ο Γουαρδάδο της Λεβερκούζεν θα έχουν κομβικό ρόλο, ενώ για τη θέση του τερματοφύλακα θα παλέψουν οι Κορόνα και Οτσόα.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ του Μεξικού
Έχοντας πάρει το εισιτήριο για τη φάση των 16 στις προηγούμενες πέντε διοργανώσεις που συμμετείχε, ο στόχος δεν θα μπορούσε να μην είναι η πρόκριση στον επόμενο γύρο, εκεί όπου πιθανότατα θα περιμένει η Ισπανία.

Για να τα καταφέρει θα πρέπει να αφήσει εκτός συνέχειας μία εκ των Κροατία και Καμερούν που θα παλέψουν θεωρητικά για το δεύτερο εισιτήριο καθώς η διοργανώτρια Βραζιλία δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση στον όμιλο.

Το αν είναι ικανή να προκριθεί θα φανεί στο γήπεδο, με την ομάδα του Ερέρα να είναι καλά καμουφλαρισμένη, καθώς ο Μεξικανός τεχνικός μετράει μόλις δύο επίσημα παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας και αυτά με αντίπαλο τη Ν. Ζηλανδία!

«Κλειδί» είναι το παιχνίδι της πρεμιέρας με το Καμερούν, όπου αν καταφέρει να πάρει τη νίκη θα κάνει ένα μεγάλο βήμα για την πρόκριση.

Μπορεί να μην είναι το φαβορί για τη δεύτερη θέση, ωστόσο η εμπειρία του από τέτοιες διοργανώσεις σε συνδυασμό με το ενθουσιώδες παιχνίδι του και τα πολλά ταλέντα που βρίσκονται στο ρόστερ, το Μεξικό είναι μια υπολογίσιμη ομάδα που με «όπλο» την εμπειρία και την παράδοση, θα διεκδικήσει τις πιθανότητες της για την πρόκριση.

Το ρόστερ


Τερματοφύλακες: Οτσόα (Αζαξιό), Κορόνα (Κρουζ Αζούλ), Ταλαβέρα (Τολούκα).

Αμυντικοί: Αγκιλάρ (Αμέρικα), Λαγιούν (Αμέρικα), Ρέγες (Άτλας), Μάρκες (Λεόν), Αγιάλα (Τίγκρες), Μορένο (Εσπανιόλ), Σαλσίδο (Τίγκρες), Γουαρδάδο (Λεβερκούζεν).

Μέσοι: Μεντίνα (Αμέρικα), Βάσκες (Λεόν), Μπρισουέλα (Τολούκα), Χαβιέρ Ακίνο (Βιγιαρεάλ), Πένια (Λεόν), Φαμπιάν (Κρουζ Αζούλ), Ερέρα (Πόρτο).

Επιθετικοί: Χιμένες (Αμέρικα), Πουλίδο (Τίγκρες), Ερνάντες (Μαν. Γιουνάιτεντ), Ντος Σάντος (Βιγιαρεάλ), Περάλτα (Σάντος Λαγκούνα).

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.