Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Η Εθνική Ρουμανίας στο… πιάτο σας

Η Εθνική Ρουμανίας στο… πιάτο σας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
15/11/2013 13:47
Με αφορμή τους δύο αγώνες μπαράζ που δίνει η Εθνική Ελλάδας κόντρα στην Ρουμανία (15 και 19 Νοεμβρίου) με στόχο την πρόκριση της στα τελικά του Μουντιάλ, το agones.gr σας παρουσιάζει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την αντίπαλο της «γαλανόλευκης».

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Ως μια μεγάλη ευκαιρία για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας «μεταφράστηκε» το αποτέλεσμα της κλήρωσης για την Εθνική μας ομάδα, η οποία καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρουμανίας για να βρεθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τρίτη στην ιστορία της, στη μεγαλύτερη «γιορτή» του ποδοσφαίρου.

Σίγουρα η κλήρωση, δεδομένων των υπολοίπων υποψηφίων μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανική, καθώς η Ρουμανία δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο την ομάδα του 1994, που με πρώτο «βιολί» τον Γκιόργκι Χάτζι, έφτασε μια «ανάσα» από τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ, χάνοντας στα πέναλτι την πρόκριση από την Σουηδία.

Βασίζεται στο σύνολο


Η Εθνική Ρουμανίας στο… πιάτο σας
Στην ουσία, πρόκειται για μια ομάδα μέτριων δυνατοτήτων, που δεν στελεχώνεται από προσωπικότητες, αλλά βασίζεται στο σύνολο και δεν επηρεάζεται από τα ατομικά χαρακτηριστικά ενός παίκτη σε μεγάλο βαθμό.

Αρέσκεται αρκετές φορές σε παιχνίδι σκοπιμότητας (όπως η Ελλάδα) και δεν θα διστάσει να «σκοτώσει» το παιχνίδι του αντιπάλου για να πάρει τη νίκη, έστω και με… μισό μηδέν.

Κάπως έτσι κατάφερε να «αποδράσει» με νίκη από την έδρα της Τουρκίας (1-0) και δεν αποκλείεται να πράξει αναλόγως κόντρα στην Εθνική μας ομάδα, ώστε να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα από το «Καραϊσκάκη» που θα της επιτρέψει να «χτίσει» θεμέλια πρόκρισης ενόψει του επαναληπτικού στην έδρα της.

Αδυναμίες


Η Εθνική Ρουμανίας στο… πιάτο σας
Ο τομέας στον οποίο η Ρουμανία υστερεί φανερά είναι αυτός της ψυχολογίας. Όταν κάτι της αρχίσει καλά, εξελίσσεται καλά. Αντίθετα, όταν κάτι της πάει εκτός προγράμματος από την αρχή, δύσκολα θα βρει τον τρόπο να ανταπεξέλθει και να αντιστρέψει την κατάσταση.

Αυτό οφείλεται πολλάκις στην έλλειψη ποδοσφαιριστή μεγάλης προσωπικότητας, που θα μπορέσει να αλλάξει τις ισορροπίες και να της δώσει τη λύση με κάτι το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του.

Από την άλλη, εμφανίζει αδυναμίες στην αντιμετώπιση των στημένων φάσεων, ενώ η απουσία του Βλάντ Κίρικες στο κέντρο της άμυνας τουλάχιστον στο πρώτο παιχνίδι, θα αναγκάσει τον Πιτσούρκα να πλαισιώσει τον Γκάρντος δίπλα στον Γκοϊαν, δύο παίκτες που δεν έχουν την απαραίτητη χημεία, καθώς έχουν αγωνιστεί μόλις μια φορά μαζί ως βασικό αμυντικό δίδυμο στη φάση των προκριματικών.

Προσοχή στους εξτρέμ


Η Εθνική Ρουμανίας στο… πιάτο σας
Πρόκειται για ομάδα που δίνει έμφαση στα αμυντικά της καθήκοντα, με τους δύο κεντρικούς χαφ (Μπουρτσεάνου, Λάζαρ), στο αγαπημένο 4-2-3-1 του Πιτσούρκα, να μην αναλαμβάνουν συχνά επιθετικές πρωτοβουλίες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τη δημιουργία ευκαιριών να αναλαμβάνουν κυρίως οι δύο γρήγοροι εξτρέμ, Τόργιε και Τανάσε οι όποιοι συνήθως επιχειρούν αρκετές σέντρες με στόχο τον φορ Μαρικά, ενώ από την άλλη, προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν και οι μπακ, Ράτ και Μάτελ οι οποίοι προωθούνται αρκετές φορές όταν βρουν την ευκαιρία.

Βέβαια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πιτσούρκα σκέφτεται ένα πιο αμυντικό σχήμα και πιθανόν να χρησιμοποιήσει τον Ράζβαν Κότσις στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής αντί του Τόργιε, ο οποίος δίνει λιγότερη αφοσίωση στα αμυντικά του καθήκοντα.

Επικίνδυνος μπορεί να χαρακτηριστεί και ο μεσοεπιθετικός της Γκεντσλερμπιρλίγκι, Στάνκου ο οποίος αγωνίζεται πίσω από τον Μαρικά και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μετρώντας ήδη 5 γκολ σε 10 συμμετοχές στην Τουρκία.

Πως έφτασε μέχρι τα μπαράζ


Η Εθνική Ρουμανίας στο… πιάτο σας
Με συνολικά 19 βαθμούς σε 10 παιχνίδια, η Ρουμανία κατάφερε να εξασφαλίσει την 2η θέση στον 4ο όμιλο των προκριματικών πίσω από την πρωτοπόρο Ολλανδία και μόλις με δύο βαθμούς περισσότερους από την 3η Ουγγαρία.

«Σφράγισε» το εισιτήριο την τελευταία αγωνιστική με τη νίκη της (2-0) κόντρα στην Εσθονία, ενώ στα σημαντικά της αποτελέσματα συγκαταλέγεται το «διπλό» στην Τουρκία (1-0), η επιβλητική εντός έδρας νίκη της με 3-0 κόντρα στην Ουγγαρία, αλλά και η ισοπαλία (2-2) που απέσπασε στην έδρα των Ούγγρων χάρη σε γκολ που πέτυχε στις καθυστέρησες.

Δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να κοντράρει την κορυφαία ομάδα του ομίλου Ολλανδία, δεχόμενη δύο «τεσσάρες» (4-0, 4-1), ενώ «καθάρισε» τις «μικρές» Εστονία και Ανδόρα με τέσσερις νίκες.

Προπονητής


Η Εθνική Ρουμανίας στο… πιάτο σας
Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Ρουμανίας είναι ο Βίκτορ Πιτσούρκα. Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και βασικό μέλος της Στεάουα Βουκουρεστίου που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1986 απέναντι στην Μπαρτσελόνα, «σαρώνοντας» παράλληλα τα πάντα εντός των συνόρων.

Ο ίδιος έχει οδηγήσει ως προπονητής την Στεάουα σε ένα πρωτάθλημα (2001) και ένα Κύπελλο (2002), ενώ από το 2011 ανέλαβε για 3η φορά στην καριέρα του το «τιμόνι» της Εθνικής Ρουμανίας, αντικαθιστώντας τον Pάζβαν Λουτσέσκου.

Στο παρελθόν έχει οδηγήσει την Εθνική ομάδα της χώρας του στα τελικά του Γιούρο 2000 και του 2008, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να φτάσει ποτέ σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετρώντας δύο αποτυχημένες απόπειρες στα προκριματικά του 2006 και του 2010. Του… ευχόμαστε και μια τρίτη.

Παίκτης- «κλειδί»


Η Εθνική Ρουμανίας στο… πιάτο σας
Αναμφίβολα ο παίκτης που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο οι Έλληνες διεθνείς είναι ο Τσίπριαν Mαρικά. Ο επιθετικός της Χετάφε αποτελεί τον πιο ποιοτικό και επικίνδυνο παίκτη της Ρουμανίας και ο Πιτσούρκα στηρίζει πολλά πάνω του για τους δύο αγώνες με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ο 28χρονος άσος ήταν ο πρώτος σκόρερ της προκριματικής φάσης για την ομάδα του με 5 γκολ και είναι ουσιαστικά ο μοναδικός φορ των Ρουμάνων που «μυρίζεται» το γκολ.

Μετράει 66 συμμετοχές και 24 γκολ με το εθνόσημο, όντας ο 5ος σκόρερ όλων των εποχών στην ομάδα, και στην καλή του μέρα μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους αντίπαλους αμυντικούς και να κάνει τη διαφορά για την ομάδα του.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.