Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Όταν η ελληνική σημαία υψώθηκε στη Λεωφόρο

Όταν η ελληνική σημαία υψώθηκε στη Λεωφόρο

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
8/10/2016 15:18
Ήταν 8 Οκτωβρίου του 1944 όταν για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε καιρό γερμανικής κατοχής, υψώθηκε η ελληνική σημαία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τον Αντώνη Βρεττό.

Ημέρα σταθμός στην ιστορία του Παναθηναϊκού είναι η 8η Οκτωβρίου. Σαν σήμερα, για πρώτη φορά στην Αθήνα, υψώθηκε η ελληνική σημαία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Κατά τη διάρκεια της γερμανική κατοχής, η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το γήπεδο για τους μεταξύ τους αγώνες, έχοντας μάλιστα λεηλατήσει και την τροπαιοθήκη του συλλόγου. Απέναντι από το γήπεδο βρίσκονταν οι φυλακές «Αβέροφ», όπου κατά τη διάρκεια της κατοχής φιλοξενούσαν κυρίως μελλοθάνατους πατριώτες, πριν αυτοί οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Στις 8 Οκτωβρίου του 1944, οι φυλακισμένοι διάβασαν έκπληκτοι έξω από τη Λεωφόρο την ανακοίνωση: «Την προσεχή Κυριακή μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού - Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία». Ωστόσο, μεγαλύτερο κουράγιο από όλα τους είχε δώσει η έπαρση της ελληνικής σημαίας στις 7 το πρωί εκείνης της ημέρας, λίγο πριν από την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα.

Ήταν μια ηρωική πράξη από τον διευθυντή του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Αντώνη Βρεττό, ο οποίος μεταξύ άλλων, είχε μετατρέψει τους απρόσιτους χώρους της Λεωφόρου σε χώρους Αντίστασης, όπου οι Αθηναίοι μάθαιναν τα νέα από «λαθραία» ραδιόφωνα.

Μάλιστα ο Βρεττός την πράξη του αυτή την κοινοποίησε επισήμως στο δήμαρχο Αθηναίων. Και όπως φαίνεται από το έγγραφο, για πρώτη φορά η σημαία της Ελευθερίας στην Αθήνα υψώθηκε στο ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού:

«Κύριε Δήμαρχε, λαμβάνω την τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι υπό την ιδιότητα μου ως διευθυντού του Γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου ύψωσα εν αυτώ σήμερον την 8η Οκτωβρίου 1944 και ώραν 7ην π.μ την Ελληνικήν Σημαίαν. Με βαθύτατην συγκίνησιν, Αξιότιμα Δήμαρχε σας αναφέρω τα ανωτέρω, με συγκινησιν την οποίαν επαυξάνει το γεγονός ότι δια πρώτην φοράν υψούται η Ελληνική Σημαία εις την περιοχής της κυρίως πρωτευούσης…»

Τέσσερις ημέρες μετά, στις 12 Οκτωβρίου του 1944, οι Γερμανοί αποχωρούσαν και η Αθήνα ήταν και πάλι ελεύθερη

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.