Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2000: «Vive La France»

Euro 2000: «Vive La France»

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
22/5/2021 12:50
Το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Βρισκόμαστε στο 2000 και οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο) αναλαμβάνουν τη φιλοξενία της πρώτης διοργάνωσης του 21ου αιώνα. Λίγα δευτερόλεπτα χωρίζουν την Ιταλία από το τρόπαιο, όμως η Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν κάνει τη μεγάλη ανατροπή και πετυχαίνει το… «νταμπλ».

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Πρώτοι συνδιοργανωτές

Euro 2000: «Vive La France»
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φτάνει αισίως στην 11η έκδοση του και για πρώτη φορά δύο χώρες αναλαμβάνουν από κοινού τη διεξαγωγή του τουρνουά. Ολλανδία και Βέλγιο γίνονται οι πρώτοι συνδιοργανωτές και το τουρνουά διεξάγεται το διάστημα 10 Ιουνίου-2 Ιουλίου σε οχτώ γήπεδα (τέσσερα ολλανδικά, τέσσερα βέλγικα).

Η αύξηση του αριθμού των ομάδων σε 16 κρίθηκε επιτυχημένη και το συγκεκριμένο σύστημα, με τέσσερις ομίλους και τρία νοκ-άουτ, διατηρήθηκε μέχρι το 2012 και τη διοργάνωση της Πολωνίας/Ουκρανίας. Παράλληλα, διατηρήθηκε ο κανόνας του «χρυσού γκολ», που έκρινε ξανά τον πρωταθλητή Ευρώπης. Το τουρνουά του 2000 ήταν αυτό με τις περισσότερες αποβολές στην ιστορία των Euro (10 σε 31 παιχνίδια).

49 ομάδες ρίχτηκαν στη μάχη των προκριματικών για 14 εισιτήρια και χωρίστηκαν σε εννέα γκρουπ, πέντε με πέντε ομάδες και τέσσερα με έξι. Σε αντίθεση με το Euro 1996, μόνο οι πρώτοι και ο καλύτερος δεύτερος εξασφάλιζαν εισιτήριο για τα τελικά. Οι υπόλοιποι οχτώ δεύτεροι διασταύρωναν τα ξίφη τους σε αγώνες μπαράζ για τα εναπομείναντα εισιτήρια.

Προκριματικά


Ευνοϊκή κλήρωση, απογοητευτική πορεία

Euro 2000: «Vive La France»
Η Εθνική Ελλάδας προέρχονταν από την εξαιρετική πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1998, χάνοντας την τελευταία αγωνιστική -στο ματς με τη Δανία- την πρόκριση για τα τελικά της Γαλλίας. Ωστόσο, οι βαθμοί που συγκέντρωσε η «γαλανόλευκη», της επέτρεψαν να μπει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης για τα προκριματικά του Euro 2000.

Η κλήρωση ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή, αφού η Ελλάδα πήρε από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας την τελευταία της λίστας, Νορβηγία, ενώ το ίδιο συνέβη και στο τρίτο γκρουπ, όπου προέκυψε η Γεωργία. Τον όμιλο συμπλήρωναν Σλοβενία, Λετονία και Αλβανία και ο δρόμος για την πρόκριση ήταν ορθάνοιχτος. Με νέο προπονητή τον Ανχελ Ιορντανέσκου, η Εθνική ξεκινά με εντός έδρας ισοπαλία (2-2) κόντρα στους Σλοβένους. Μαχλάς και Φραντζέσκος ήταν οι σκόρερ των ελληνικών τερμάτων, όμως δύο γκολ σημείωσε και ο μετέπειτα «ερυθρόλευκος», Ζάχοβιτς.

Τη δεύτερη αγωνιστική, η Εθνική εκμεταλλεύεται το «εκρηκτικό» της ξεκίνημα και νικά με 3-0 την Γεωργία στο ΟΑΚΑ έχοντας σκόρερ τους Μαχλά, Λυμπερόπουλο και Ουζουνίδη. Η συνέχεια ήταν αποκαρδιωτική… Έχοντας δύο δοκάρια, η «γαλανόλευκη» «κολλάει» στο 0-0 με την Αλβανία στα Τίρανα, ενώ ακολουθεί η εντός έδρας ήττα με 2-0 από την Νορβηγία χάρη σε δύο γκολ του Σόλσκιερ. Το παιχνίδι αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του Ιορντανέσκου στον πάγκο της Εθνικής, αφού ο Ρουμάνος έφυγε ξαφνικά μετά το παιχνίδι, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν.

Στην ΕΠΟ έψαχναν τον Βασίλη Δανιήλ μέσα στη νύχτα για να μην πάει χωρίς προπονητή η ομάδα στη Λετονία. Υπό τις οδηγίες του Έλληνα τεχνικού, η «γαλανόλευκη» μένει στο 0-0 με τους Λετονούς στη Ρίγα, έχοντας δοκάρι με τον Αναστασίου λίγο πριν το φινάλε του αγώνα. Ακολούθησε το σπουδαίο «διπλό» (2-1) στην Γεωργία, με τους διεθνείς να παίρνουν τη νίκη με τρομερή ανατροπή στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα (Μαυρογενίδης 85’, Μαχλάς 89’). Το σκορ είχε ανοίξει ο νυν προπονητής της ΑΕΚ, Τιμούρ Κετσπάγια...

Η νίκη αποδείχθηκε απλά μια καλή παρένθεση, αφού ακολούθησαν δύο ήττες με Λετονία (2-1 εντός) και Νορβηγία (1-0 εκτός). Οι νίκες κόντρα σε Αλβανία (2-0 εντός) και Σλοβενία (3-0 εκτός) επέτρεψαν στη «γαλανόλευκη» να τερματίσει απλώς στην 3η θέση με -10 από την πρωτοπόρο Νορβηγία και με-2 από την 2η Σλοβενία.

Κροατία-Γιουγκοσλαβία, Ιταλία στο… νήμα και Γαλλία με... Σεφτσένκο

Euro 2000: «Vive La France»
Η αύξηση του αριθμού των ομάδων της τελικής φάσης δεν άφηνε πολλά περιθώρια για ηχηρές απουσίες. Παρόλα αυτά υπήρχαν εκπλήξεις όπως ο αποκλεισμός της Κροατίας. Η «Χρβάτσκα» τοποθετήθηκε στον 8ο προκριματικό όμιλο, ο οποίος μύριζε… μπαρούτι, αφού σ’ αυτόν μετείχε και η Γιουγκοσλαβία, που αποτελούνταν μόνο από τη Σερβία και τις αυτόνομες επαρχίες της Βοϊβοντίνας, Κοσσυφοπεδίου και το Μαυροβούνιο.

Η πρόκριση κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική και το εισιτήριο πήγε στα χέρια των «πλάβι», οι οποίοι απέσπασαν ισοπαλία 2-2 στο Ζάγκρεμπ, αφήνοντας στην 3η θέση τους Κροάτες. Στην 2η θέση τερμάτισε η Ιρλανδία, η οποία «αυτοκτόνησε» την τελευταία αγωνιστική, αφού ισοφαρίστηκε στο 90’ από τη FYROM στα Σκόπια (1-1) και έχασε την πρωτιά.

«Σφαγή» έγινε και στον 1ο όμιλο, όπου Ιταλία, Δανία και Ελβετία πάλεψαν μέχρι τέλους για την πρόκριση. Η «σκουάντρα ατζούρα» έδειξε τάσεις αυτοχειρίας, σημειώνοντας μόλις μία νίκη στα έξι τελευταία παιχνίδια, ωστόσο τερμάτισε στην 1η θέση με +1 από την 2η Δανία, που προκρίθηκε στα μπαράζ σε ισοβαθμία με τους Ελβετούς.

Euro 2000: «Vive La France»
Στον 3ο όμιλο, η Γερμανία εξασφάλισε την πρωτιά με +2 από την 2η Τουρκία, ενώ στο 4ο γκρουπ η Γαλλία πήρε το απευθείας εισιτήριο την τελευταία αγωνιστική, χάρη στον… Σεφτσένκο. Η Ρωσία χρειάζονταν νίκη στη Μόσχα κόντρα στους Ουκρανούς, για να τερματίσει πάνω από τους Γάλλους, όμως το γκολ του Σεφτσένκο στο 87’ ισοφάρισε το σκορ σε 1-1 και έριξε τους Ρώσους στην 3η θέση. Έτσι, η Γαλλία εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση και η Ουκρανία πήγε στα μπαράζ.

Στον 5ο όμιλο η Σουηδία έκανε… περίπατο. Σε 8 ματς είχε 7 νίκες και 1 ισοπαλία, το 0-0 στο «Γουέμπλεϊ» με την Αγγλία. Τα «τρία λιοντάρια» τερμάτισαν στην 2η θέση στην ισοβαθμία με την Πολωνία και χρειάστηκε να δώσουν μπαράζ. Αντίπαλος τους θα ήταν η… γειτόνισσα Σκωτία, που τερμάτισε 2η στον 9ο όμιλο, δώδεκα βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Τσεχία. Στο 6ο γκρουπ, η Ισπανία εξασφάλισε την πρωτιά, με την Κύπρο να τερματίζει μόλις στο -1 από το 2ο Ισραήλ. Τέλος, Ρουμανία και Πορτογαλία «σφράγισαν» την πρόκριση στο 7ο γκρουπ, με τους Ίβηρες να προκρίνονται ως καλύτεροι δεύτεροι.

Στα μπαράζ πρόκρισης τα φώτα έπεσαν πάνω στο βρετανικό ντέρμπι της Αγγλίας με την Σκωτία. Οι Σκωτσέζοι κέρδισαν με 1-0 στο «Γουέμπλεϊ» αλλά δεν πήραν την πρόκριση, αφού στο πρώτο ματς οι Άγγλοι είχαν κερδίσει με 2-0 χάρη σε δύο γκολ του Σκόουλς. Η Δανία κέρδισε το Ισραήλ με συνολικό σκορ 8-0, η Τουρκία πήρε την πρόκριση κόντρα στους Ιρλανδούς χάρη στο εκτός έδρας γκολ (1-1) και η Σλοβενία του Ζάχοβιτς απέκλεισε με 3-2 τους Ουκρανούς.

Φάση ομίλων


1ος όμιλος: Πορτογαλία χωρίς αντίπαλο!

Euro 2000: «Vive La France»
Στον 1ο όμιλο, Αγγλία και Γερμανία ήταν τα «βαριά» ονόματα, με τις Πορτογαλία και Ρουμανία να συμπληρώνουν το γκρουπ. Παρόλα αυτά ο όμιλος εξελίχθηκε σε… μονόλογο των Πορτογάλων, που έκαναν το 3x3 με τρομερές νίκες.

Οι Ίβηρες έδειξαν τα… δόντια τους από την 1η αγωνιστική, νικώντας με 3-2 τους Άγγλους παρότι έχαναν με 2-0 στο 18’! Φίγκο, Ζοάο Πίντο και Νούνο Γκόμες έφεραν… τούμπα στο ματς και δεν επέτρεψαν στα «τρία λιοντάρια» να πανηγυρίσουν νίκη σε πρεμιέρα. Στο άλλο παιχνίδι, η Ρουμανία αποσπά ισοπαλία 1-1 από την Γερμανία και τη δεύτερη αγωνιστική «λυγίζει» στο 90+4’ από τους Πορτογάλους (1-0), που «σφραγίζουν» την πρόκριση. Στο ντέρμπι του ομίλου, η Αγγλία νικά με 1-0 την Γερμανία χάρη σε γκολ του Σίρερ και αποκτά σημαντικές ελπίδες για την πρόκριση.

Αυτές αποδείχθηκαν φρούδες, αφού την τελευταία αγωνιστική η ομάδα του Κέβιν Κίγκαν ηττήθηκε με 3-2 από την Ρουμανία και αποκλείστηκαν από τη διοργάνωση. Οι Βαλκάνιοι πήραν τη νίκη με πέναλτι του Γκανέα στο 89’ και προκρίθηκαν ως δεύτεροι, πίσω από την Πορτογαλία. Οι Ίβηρες με χατ-τρικ του Σέρχιο Κονσεισάο (πέρασε και από ΠΑΟΚ) διαλύουν με 3-0 την Γερμανία, που τερματίζει στην τελευταία θέση με μόλις ένα βαθμό.

2ος όμιλος: Ιταλική υπεροχή

Euro 2000: «Vive La France»
Στον 2ο όμιλος η οικοδέσποινα ομάδα του Βελγίου είχε αντιπάλους τις Ιταλία, Τουρκία και Σουηδία. Το παιχνίδι του Βελγίου με τους Σουηδούς στο ανακαινισμένο Χέιζελ άνοιξε την αυλαία του τουρνουά. Με σκόρερ τους Γκορ και Εμίλ Μπενζά, οι οικοδεσπότες παίρνουν τη νίκη με 2-1, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη…

Στο άλλο παιχνίδι, η Ιταλία νικάει με 2-1 τους Τούρκους χάρη σε ανάποδο ψαλίδι του Κόντε και εύστοχο πέναλτι του Ιντζάγκι. Διαιτητής ήταν ο Χιού Ντάλας, γνωστός από το πολυσυζητημένο πέρασμα του στη χώρα μας ως αρχιδιαιτητής…

Τη δεύτερη αγωνιστική, η Ιταλία νικάει με 2-0 το Βέλγιο και εξασφαλίζει την πρόκριση, ενώ στο άλλο ματς, Σουηδία και Τουρκία μένουν στο 0-0. Την τελευταία «στροφή» η Ιταλία νικά με 2-1 την Σουηδία και κάνει το 3x3, ενώ Βέλγιο και Τουρκία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη 2η θέση. Χάρη σε δύο γκολ του Σουκούρ, οι Τούρκοι παίρνουν τη νίκη με 2-0 και πετούν εκτός τους οικοδεσπότες.

3ος όμιλος: Φινάλε... θρίλερ

Euro 2000: «Vive La France»
Στον 3ο όμιλο, η Ισπανία ήταν το μεγάλο φαβορί σε όμιλο με Γιουγκοσλαβία και τις πρωτάρες Νορβηγία και Σλοβενία. Ωστόσο, οι Νορβηγοί έβαλαν φωτιά με το… καλημέρα στον όμιλο, νικώντας με 1-0 τους Ισπανούς χάρη σε γκολ του Ίβερσεν (λίγα χρόνια μετά θα απασχολούσε τον Ολυμπιακό). Το άλλο παιχνίδι του ομίλου ήταν συγκλονιστικό, καθώς η Γιουγκοσλαβία επέστρεψε από το 0-3 και ισοφάρισε σε 3-3 τους Σλοβένους, παρότι έπαιζε με αριθμητικό μειονέκτημα!

Τη δεύτερη αγωνιστική η Ισπανία βγάζει αντίδραση και νικά με 2-1 την Σλοβενία χάρη σε γκολ των Ραούλ και Ετσεμπερία. Από την άλλη, η Γιουγκοσλαβία επικρατεί με 1-0 της Νορβηγίας και παίρνει… κεφάλι στον όμιλο.

Όλα κρέμονταν από μια... κλωστή. Την τελευταία αγωνιστική Ισπανία και Γιουγκοσλαβία πρόσφεραν ένα τρομερό παιχνίδι, με τους «φούριας ρόχας» να παίρνουν τη νίκη με 4-3 χάρη σε δύο γκολ στις καθυστερήσεις (Μεντιέτα 90+4’, Αλφόνσο 90+5’)! Οι Ισπανοί τερματίζουν στην πρώτη θέση με 6 βαθμούς, ενώ οι Γιουγκοσλάβοι γλιτώνουν τον αποκλεισμό, αφού στο άλλο ματς η Νορβηγία «κόλλησε» στο 0-0 με την Σλοβενία και έχασε την πρόκριση στην ισοβαθμία.

4ος όμιλος: Υπόθεση για δύο

Euro 2000: «Vive La France»
Στον 4ο όμιλο η οικοδέσποινα Ολλανδία είχε αντιπάλους την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, τη δευτεραθλήτρια Ευρώπης Τσεχία και την Δανία, που μετατράπηκε σε σάκο του μποξ, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ με τρεις ήττες και 0-8 τέρματα.

Την πρώτη αγωνιστική οι Γάλλοι κάνουν περίπατο, νικώντας με 3-0 τους Δανούς, εν αντιθέσει με την Ολλανδία που χρειάστηκε το πέναλτι του Ντε Μπουρ στο 89’ για να κάμψει την αντίσταση της Τσεχίας (1-0). Τη δεύτερη αγωνιστική η Γαλλία νικά με 2-1 τους Τσέχους και παίρνει εκδίκηση για τον προ τετραετίας χαμένο ημιτελικό. Στο άλλο ματς, η Ολλανδία υποχρεώνει τους Δανούς σε νέα ήττα με 3-0, πετώντας τους έξω από το τουρνουά.

Την τελευταία αγωνιστική, Ολλανδία και Γαλλία παλεύουν για την πρωτιά του ομίλου. Το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι και οι «οράνιε» επικρατούν με 3-2 των «τρικολόρ», εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση. Στο άλλο παιχνίδι, η Τσεχία νικά με 2-0 την Δανία και αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά.

Προημιτελικοί:


«Καθαρές» νίκες για Πορτογαλία και Ιταλία

Euro 2000: «Vive La France»
Ισπανία-Γαλλία, Τουρκία- Πορτογαλία, Ιταλία-Ρουμανία και Ολλανδία-Γιουγκοσλαβία ήταν τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών. Στις 24 Ιουνίου στο Άμστερνταμ έγινε το πρώτο χρονικά παιχνίδι μεταξύ της Τουρκίας και της Πορτογαλίας.

Έχοντας νικήσει Αγγλία και Γαλλία στη φάση των ομίλων, οι Ίβηρες δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τους Τούρκους. Η ομάδα του Λουίς Φίγκο εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα από το 30’ λόγω αποβολής του Οτσαλάν και πήρε τη νίκη με 2-0 χάρη σε δύο γκολ του Νούνο Γκόμεζ (44’, 56’). Η Τουρκία θα μπορούσε να φέρει το σκορ στα ίσα στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όμως ο Μπαΐα απόκρουσε το πέναλτι του Αρίμ Ερντέμ.

Την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες διεξήχθη ο δεύτερος ημιτελικός ανάμεσα στην Ιταλία και την Ρουμανία. Οι Βαλκάνιοι είχαν αποκλείσει την Αγγλία στη φάση των ομίλων ωστόσο οι Ιταλοί ήταν απόλυτα διαβασμένοι και πήραν «καθαρή» νίκη με 2-0.

Φραντσέσκο Τότι (33’) και Πίπο Ιντζάγκι (43’) διαμόρφωσαν το σκορ από το πρώτο ημίχρονο, ενώ στην επανάληψη ο 35χρονος αρχηγός της Ρουμανίας, Γκεόργκε Χάτζι δέχθηκε δύο κίτρινες σε διάστημα 5 λεπτών (55’-59’), αφήνοντας την ομάδα του με αριθμητικό μειονέκτημα. Αυτό ήταν και το τελευταίο του παιχνίδι με το εθνόσημο.

Με εξάρα η Ολλανδία, δια πυρός και σιδήρου η Γαλλία

Euro 2000: «Vive La France»
Ο τρίτος ημιτελικός ανάμεσα στην Ολλανδία και τη Γιουγκοσλαβία εξελίχθηκε σε υγιή περίπατο των διοργανωτών. Οι «οράνιε» συνέτριψαν με το εντυπωσιακό 6-1 τους Γιουγκοσλάβους, που εμφανίστηκαν για τελευταία φορά σε διεθνή διοργάνωση.

Το παιχνίδι ήταν η αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου. Ο Κλάιφερτ πέτυχε χατ-τρικ (24’, 38’, 54’), ενώ είχε συμμετοχή και στο αυτογκόλ του Γκοβενταρίτσα (51’). Τα άλλα δύο γκολ πέτυχε ο Όβερμαρς (78’, 90+1’) ενώ οι «πλάβι» μείωσαν στις καθυστερήσεις με τον Μιλόσεβιτς, ο οποίος έφτασε τα πέντε γκολ στο τουρνουά και μοιράστηκε την πρωτιά των σκόρερ της διοργάνωσης με τον Κλάιφερτ.

Αντίθετα, αγώνας θρίλερ ήταν αυτός της Γαλλίας με την Ισπανία, στη μάχη το τέταρτο εισιτήριο που οδηγούσε στα ημιτελικά. Οι «τρικολόρ» άνοιξαν το σκορ στο 32’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ζιντάν, όμως έξι λεπτά αργότερα ο Τιράμ ανέτρεψε τον Μουνίτις στην περιοχή κι ο Μεντιέτα ισοφάρισε σε 1-1 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι.

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές δεν πτοήθηκαν και στο 44’ πήραν εκ νέου το προβάδισμα με σουτ του Τζοργκαέφ στην κλειστή γωνία του Κανιθάρες. Στο δεύτερο μέρος οι δύο ομάδες έχασαν ευκαιρίες για σκοράρουν και στο 90’ έγινε η φάση του αγώνα. Ο Μπαρτέζ ανέτρεψε τον Αμπελάρδο στην περιοχή και ο Ραούλ είχε τη «χρυσή» ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση. Ωστόσο, ο άσος της Ρεάλ αστόχησε και η Γαλλία εξασφάλισε την πρόκριση στα ημιτελικά.

Ημιτελικοί:


Γαλλία με «χρυσό γκολ»

Euro 2000: «Vive La France»
Οι «τρικολόρ» τα βρήκαν σκούρα απέναντι στους Ισπανούς και πλέον καλούνταν να ξεπεράσουν το υψηλό εμπόδιο της Πορτογαλίας. Οι Ίβηρες, με παίκτες όπως Φίγκο, Ρούι Κόστα, Κόουτο και τον φορμαρισμένο Νούνο Γκόμες, είχαν κλέψει τις εντυπώσεις στη διοργάνωση μετρώντας τέσσερις σερί νίκες.

Το έργο των παγκόσμιων πρωταθλητών δεν θα ήταν εύκολο και αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα του αγώνα. Στο 19’ ο Νούνο Γκόμες με ξαφνικό σουτ από τα 20 μέτρα, αιφνιδίασε τον Μπαρτέζ, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα της γαλλικής εστίας για το 1-0. Η Γαλλία καλούνταν να απαντήσει και τα κατάφερε στο 51’ με ωραίο σουτ του Ανρί μέσα από την περιοχή. Οι «τρικολόρ» πίεσαν για την ολική ανατροπή, όμως η Πορτογαλία άντεξε και στο φινάλε «άγγιξε» τη νίκη, με τον Μπαρτέζ να διώχνει ενστικτωδώς την κεφαλιά του Σαβιέρ.

Στην παράταση, η Γαλλία αδυνατούσε να διασπάσει την πορτογαλική άμυνα και όλα έδειχναν… πέναλτι. Ωστόσο τρία λεπτά πριν το φινάλε, o Άμπελ Σαβιέρ απέκρουσε με το χέρι τη μπάλα σε σουτ του Βιλτόρ, αναγκάζοντας τον Αυστριακό διαιτητή να καταλογίσει πέναλτι.

Ο Ζιντάν έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία και με το «χρυσό» γκολ έστειλε τη Γαλλία στον τελικό μετά από 16 χρόνια. Μετά την λήξη, ο Σαβιέρ επιτέθηκε στον διαιτητή και τιμωρήθηκε με 9μηνο αποκλεισμό, ποινή η οποία μειώθηκε αργότερα στους 6 μήνες.

Στιγμιότυπα του ημιτελικού:



Με ήρωα τον Τόλντο

Euro 2000: «Vive La France»
Στο δεύτερο ημιτελικό, που έγινε στο Άμστερνταμ, η οικοδέσποινα Ολλανδία ήταν το φαβορί απέναντι στην Ιταλία. Οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μεγάλο τουρνουά για πρώτη φορά μετά το Μουντιάλ του 1978 (σ.σ. με εξαίρεση το Μουντιαλίτο της Ουρουγουάης), εκεί όπου οι Ολλανδοί είχαν κερδίσει με 2-1, «σφραγίζοντας» το εισιτήριο για τον τελικό.

Η Ολλανδία θα μπορούσε να προηγηθεί στο 32’ όμως το σουτ του Μπέργκαμπ τράνταξε το δοκάρι. Η Ιταλία στάθηκε τυχερή, όμως δύο λεπτά μετά έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τζαμπρότα. Στο 39’ οι οικοδεσπότες είχαν «χρυσή» ευκαιρία για να προηγηθούν, όμως ο Τόλντο απόκρουσε το χτύπημα πέναλτι του Φρανκ Ντε Μπουρ, κρατώντας το 0-0.

Οι Ιταλοί έχοντας το αριθμητικό μειονέκτημα περιορίστηκαν κυρίως σε αμυντικό ρόλο και στο 62’ οι Ολλανδοί κερδίζουν νέο πέναλτι σε ανατροπή του Ντάβιτς από το Ιουλιάνο. Αυτή τη φορά την εκτέλεση ανέλαβε ο Κλάιφερντ, ωστόσο ο Ολλανδός έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι!

Η Ιταλία κατάφερε να μείνει ζωντανή και το τελικό 0-0 οδήγησε τον ημιτελικό στην παράταση. Εκεί η «σκουάντρα ατζούρα» είχε «χρυσή» ευκαιρία για τη νίκη, όμως ο Φαν Ντερ Σαρ νίκησε σε τετ-α-τετ τον Ντελβέκιο, αποσοβώντας το (χρυσό) γκολ. Ο νικητής κρίθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου οι Ιταλοί είχαν μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φραντσέσκο Τόλντο.

Ο γκολκίπερ της Φιορεντίνα είχε αντικαταστήσει τον τραυματία Μπουφόν, που είχε σπάσει το χέρι του οχτώ μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, και με δύο αποκρούσεις πέναλτι, οδήγησε τους Ιταλούς στον τελικό! Ο Μαλντίνι αστόχησε στη δική του εκτέλεση αλλά η Ιταλία με συνολικό σκορ 3-1 προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό, υποχρεώνοντας τους Ολλανδούς σε 4ο αποκλεισμό στη διαδικασία των πέναλτι. Δεν είναι μόνο οι Άγγλοι…

Στιγμιότυπα του ημιτελικού::



Τελικός:


Από την… κόλαση στην κορυφή της Ευρώπης!

Euro 2000: «Vive La France»
Ο μεγάλος τελικός διεξήχθη στις 2 Ιουλίου στο Ρότερνταμ ανάμεσα στην Γαλλία και την Ιταλία. Ακριβώς δύο χρόνια πριν, οι Γάλλοι είχαν αποκλείσει τους Ιταλούς στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1998 μέσω των πέναλτι. Αυτή τη φορά δεν θα χρειάζονταν η ψυχοφθόρος διαδικασία…

Η Γαλλία είχε τις σημαντικότερες ευκαιρίες για να πάρει το προβάδισμα, όμως στο φινάλε του ημιχρόνου στάθηκε τυχερή που δεν έμεινε με δέκα, με τον Φρισκ να χαρίζει την κόκκινη τον Ντεσαγί για αγκωνιά στο λαιμό του Καναβάρο. Η Ιταλία δικαιούνταν να φωνάζει, όμως στο ξεκίνημα της επανάληψης κατάφερε να προηγηθεί. Στο 55’ ο Τότι έβγαλε με τακουνάκι στον Πεσότο, αυτός έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Ντελβέκιο δεν δυσκολεύτηκε από κοντά να παραβιάσει την εστία του Μπαρτέζ για το 1-0.

Οι «τρικολόρ» προσπάθησαν να απαντήσουν, όμως στην προσπάθεια τους για το 1-1 άφηναν αρκετά κενά στην άμυνα. Ωστόσο, η Ιταλία δεν κατάφερε να τα εκμεταλλευτεί, σπαταλώντας τρείς τεράστιες ευκαιρίες με Ντελ Πιέρο (2) και Ντελβέκιο για ένα δεύτερο γκολ. Ο Τζοφ από τον πάγκο τραβούσε τα μαλλιά του, ενώ αντίθετα ο Λεμέρ ευγνωμονούσε την τύχη του. Η Ιταλία δεν κατάφερε να «κλειδώσει» τη νίκη και το πλήρωσε με τον πιο πικρό τρόπο.

Με τον τελικό να έχει οδηγηθεί στις καθυστερήσεις, οι Ιταλοί μετρούσαν τα δευτερόλεπτα προκειμένου να πανηγυρίσουν τον τίτλο. Ο Μπαρτέζ κάνει το τελευταίο γέμισμα, ο Τρεζεγκέ παίρνει την πρώτη κεφαλιά, ο Καναβάρο τη δεύτερη, αλλά η μπάλα πάει προς τα πίσω, εκεί που καραδοκούσε ο Βιλτόρ. Χωρίς να το σκεφτεί πολύ, ο Γάλλος άσος επιχείρησε το συρτό σουτ από τα πλάγια της περιοχής, με τη μπάλα να περνά από τα πόδια του Νέστα αλλά και από το χέρι του Τόλντο, καταλήγοντας στα ιταλικά δίχτυα. Το χρονόμετρο έγραφε 93’ 40’’ και ο Φρίσκ σφυρίζει τη λήξη των 90 λεπτών. Παράταση!
Ψυχρολουσία για τους Ιταλούς, λύτρωση για τους Γάλλους, που δέχτηκαν το φιλί της ζωής!

Στον έξτρα χρόνο, ο Τόλντο είπε «όχι» σε σουτ-κεραυνό του Πιρές, αλλά δεν θα μπορούσε να αποκρούσει και τη βολίδα του Τρεζεγκέ. Ο Πιρές έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Τρεζεγκέ με τρομερό σουτ στην κίνηση, «εκτέλεσε» τον Ιταλό πορτιέρο, σταματώντας το ρολόι στο 103’!

Ο κανόνας του «χρυσού γκολ» εμπόδισε τους Ιταλούς να παλέψουν για την ισοφάριση και το τελικό 2-1 επέτρεψε στους Γάλλους να πανηγυρίσουν το 2ο ευρωπαϊκό στην ιστορία τους και πρώτο μετά το 1984. Μάλιστα, ήταν ο δεύτερος σερί τίτλος για τους «τρικολόρ» μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998! Η εκδίκηση των Ιταλών θα έρχονταν έξι χρόνια μετά, στον τελικό του Μουντιάλ της Γερμανίας…



Κορυφαία ενδεκάδα:

Euro 2000: «Vive La France»
Η Ιταλία δεν πήρε το τρόπαιο αλλά κορυφαίος τερματοφύλακας του τουρνουά αναδείχθηκε τον Φραντσέσκο Τόλντο. Αντικατέστησε την τελευταία στιμγμή τον τραυματία Τζιανλουίτζι Μπουφόν και ήταν ο ήρωας στον ημιτελικό με την Ολλανδία, αποκρούοντας τρία πέναλτι.

Δύο Γάλλοι και δύο Ιταλοί συγκροτούν την κορυφαία αμυντική τετράδα του τουρνουά. Στη γαλλική πλευρά, ο Λοράν Μπλαν συμπεριλήφθηκε για 3ο σερί τουρνουά στους κορυφαίους, έχοντας… δίπλα του τον Λιλιάν Τουράμ, ρέκορντμαν συμμετοχών με τους «τρικολόρ».

Ο Φάμπιο Καναβάρο μπορεί να έκανε τη λάθος απομάκρυνση στο γκολ της ισοφάρισης με τους Γάλλους, ωστόσο συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους αμυντικούς. Παραμένει ο τελευταίος αμυντικός που κέρδισε το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας». Την τετράδα της άμυνας συμπληρώνει ο μεγάλος Πάολο Μαλντίνι, ο οποίος συμπεριλήφθηκε για 3η φορά στους κορυφαίους του Euro.

Στην τετράδα του κέντρου, τα φώτα πέφτουν στον τεράστιο Ζινεντίν Ζιντάν. Με δύο γκολ κόντρα σε Ισπανία και Πορτογαλία, ο «Ζιζού» οδήγησε την Γαλλία μέχρι τον τελικό και όπως αναμενόταν, του απονεμήθηκε το βραβείο του κορυφαίου του τουρνουά. Αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Ο μετέπειτα συμπαίκτης του στη Ρεάλ, Λουίς Φίγκο συμπεριλήφθηκε επίσης στους κορυφαίους της διοργάνωσης. Με αυτόν οδηγό, η Πορτογαλία πραγματοποίησε εντυπωσιακή πορεία μέχρι τα ημιτελικά και λίγους μήνες μετά του απονεμήθηκε η «Χρυσή Μπάλα».

Δεύτερος Γάλλος στους καλύτερους μέσους, ο Πατρίκ Βιειρά, ένας πραγματικός «ογκόλιθος» στο χώρο του κέντρου έχοντας… σύμμαχο τα πλούσια σωματικά του προσόντα (1,92 μ. ύψος). Την τετράδα του κέντρου συμπληρώνει ο Ολλανδός Έντγκαρ Ντάβιτς, ένα από τα κορυφαία αμυντικά χαφ, παίζοντας σκληρά ακόμα και σε φιλανθρωπικούς αγώνες. Δεν του κόλλησε τυχαία το προσωνύμιο «πίτμπουλ».

Με πέντε γκολ, ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά, Πάτρικ Κλάιφερτ συμπεριλήφθηκε και αυτός στην κορυφαία ενδεκάδα της διοργάνωσης. Δίπλα του ο θρύλος της Ρόμα, Φραντσέσκο Τότι, όντας ο κορυφαίος της Ιταλίας στον τελικό με τους Γάλλους. Από δική του προσπάθεια ξεκίνησε το πρώτο γκολ, ενώ θα είχε άλλες δύο ασίστ στο ενεργητικό του, εάν Ντελ Πιέρο και Ντελβέκιο δεν έχαναν τα… άχαστα.

Διαβάστε ΕΔΩ τα αφιερώματα για τις προηγούμενες διοργανώσεις

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Πογιέτ: «Δεν πρόκειται να αναλάβω την Εθνική Ιρλανδίας, όμως δεν έχω πρόταση από την Ελλάδα»
Πογιέτ: «Δεν πρόκειται να αναλάβω την Εθνική Ιρλανδίας, όμως δεν έχω πρόταση από την Ελλάδα»
32 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Ολυμπιακός: «Μέσα σε δύο ημέρες γράψαμε ΙΣΤΟΡΙΑ, συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε!»
Ολυμπιακός: «Μέσα σε δύο ημέρες γράψαμε ΙΣΤΟΡΙΑ, συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε!»
32 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Τελικός Eurovision με Fantasy, σούπερ προσφορα* & αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στη Stoiximan! (*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)
Τελικός Eurovision με Fantasy, σούπερ προσφορα* & αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στη Stoiximan! (*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)
22/05/2021 04:58
Βραδιά Eurovision με special bets και H2H
Βραδιά Eurovision με special bets και H2H
22/05/2021 00:41
Ολυμπιακός: «Πάνοπλος» στον τελικό με τον ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός: «Πάνοπλος» στον τελικό με τον ΠΑΟΚ
21/05/2021 21:33
Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Αθήνα, απαγόρευση των συναθροίσεων από την αστυνομία (video)
Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Αθήνα, απαγόρευση των συναθροίσεων από την αστυνομία (video)
21/05/2021 21:27
Μπαρτσελόνα: Ο Μέσι πήγε διακοπές πριν το τέλος της σεζόν
Μπαρτσελόνα: Ο Μέσι πήγε διακοπές πριν το τέλος της σεζόν
21/05/2021 21:18
Τέλος ο Νούνο από την Γουλβς
Τέλος ο Νούνο από την Γουλβς
21/05/2021 18:01
Πάμπλο Γκαρσία: «Δεν θα παίξει ρόλο ο τελικός για το μέλλον, ευγνώμων στον Σαββίδη»
Πάμπλο Γκαρσία: «Δεν θα παίξει ρόλο ο τελικός για το μέλλον, ευγνώμων στον Σαββίδη»
21/05/2021 14:51
Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
Euro 2004: Το ποδοσφαιρικό έπος της Ελλάδας
21/05/2021 14:50
Πορτογαλία: Ανακοινώθηκε η αποστολή για το Euro, «έκοψε» Σα και Σεμέδο ο Σάντος
Πορτογαλία: Ανακοινώθηκε η αποστολή για το Euro, «έκοψε» Σα και Σεμέδο ο Σάντος
20/05/2021 23:40
ΠΑΟΚ: Αρνητικά τα τεστ κορωνοϊού, κανονικά ο τελικός
ΠΑΟΚ: Αρνητικά τα τεστ κορωνοϊού, κανονικά ο τελικός
20/05/2021 20:31
Περισσότερες ειδήσεις