Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Κόπα Αμέρικα: Το σήκωσε στα πέναλτι η Χιλή (video)

Κόπα Αμέρικα: Το σήκωσε στα πέναλτι η Χιλή (video)

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
5/7/2015 01:55
Πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής για πρώτη φορά στην ιστορία της στέφθηκε η Χιλή. Οι διοργανωτές κέρδισαν στα πέναλτι την Αργεντινή (4-1, 0-0 κ.δ) και σήκωσαν το τρόπαιο μέσα στο σπίτι τους! Μοιραίοι Ιγκουαϊν και Μπανέγα για την «αλμπισελέστε».

Μετά από τέσσερις χαμένους τελικούς, η Χιλή ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Νότιας Αμερικής. Οι διοργανωτές απέκλεισαν στα πέναλτι την Αργεντινή (4-1) και έγιναν η 8η διαφορετική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο.

Φερνάντεζ, Βιδάλ, Αράνγκις και Σάντσες νίκησαν τον Ρομέρο από την άσπρη βούλα, με τον τελευταίο να ευστοχεί στο καθοριστικό πέναλτι με εκτέλεση αλά Πανένκα.

Αντίθετα, η Αργεντινή είχε μόλις μια εύστοχη εκτέλεση με τον Λιονέλ Μέσι στο πρώτο πέναλτι. Ιγκουαϊν και Μπανέγα δεν κατάφεραν να ευστοχήσουν για την «αλμπισελέστε», η οποία γνώρισε νέα ήττα σε τελικό ένα χρόνο μετά το Μουντιάλ στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Χωρίς γκολ η κανονική διάρκεια του αγώνα και η παράταση, σε ένα παιχνίδι με πολύ πάθος, σκληρά μαρκαρίσματα (ο Μεδέλ γλίτωσε κόκκινη στο 33’) αλλά χωρίς πολλές κλασικές ευκαιρίες.

Η Χιλή είχε την υπεροχή, όμως δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα της Αργεντινής, που ήταν άφαντη επιθετικά στο δεύτερο μέρος. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Μαρτίνο πήγε να... κλέψει το τρόπαιο δευτερόλεπτα πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας, όμως ο Ιγκουαίν αστόχησε από κοντά.

Έτσι, η «αλμπισελέστε» έμεινε στα 14 τρόπαια (15 έχει η πολυνίκης του θεσμού Ουρουγουάη), έχοντας τρεις χαμένους τελικούς στις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις(2004, 2007, 2015). Τελευταία της κατάκτηση αυτή του 1993, όταν κέρδισε με 2-1 το Μεξικό χάρη σε γκολ του Μπατιστούτα!

Το ματς:


Κόπα Αμέρικα: Το σήκωσε στα πέναλτι η Χιλή (video)
Η Χιλή είχε την κατοχή στο πρώτο ημίχρονο και προσπαθούσε από τα πρώτα λεπτά να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα της Αργεντινής, ωστόσο η «αλμπισελέστε» ήταν αυτή που είχε τις κλασικές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ.

Οι γηπεδούχοι με το 3-5-2 του Σαμπάολι και τη βοήθεια του κόσμου μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και έχασαν την πρώτη καλή στιγμή στο 11ο λεπτό, με τον Ρομέρο να αποκρούει το γυριστό σουτ του Βιδάλ.

Η Αργεντινή άντεξε την πίεση της «Ρόχα» και είχε μεγάλη στιγμή για να πάρει το προβάδισμα στο 20ο λεπτό. Ο Μέσι εκτέλεσε φάουλ, ο Αγκουέρο πετάχτηκε για την κεφαλιά στη μικρή περιοχή, όμως ο Μπράβο έδιωξε ενστικτωδώς στη γραμμή, κρατώντας το μηδέν.

Αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία για την Αργεντινή, η οποία κατάφερε να ισορροπήσει το ματς ωστόσο στο 25’ έχασε με μυϊκό τραυματισμό τον Ντι Μαρία.

Τη θέση του στο παιχνίδι πήρε ο Λαβέτσι, ο οποίος είχε σημαντική στιγμή για να χριστεί σκόρερ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους. Μετά από γύρισμα του Παστόρε, ο άσος της Παρί είχε χώρο για το σουτ, όμως έστειλε τη μπάλα πάνω στον Μπράβο.

Κόπα Αμέρικα: Το σήκωσε στα πέναλτι η Χιλή (video)
Δύο λεπτά νωρίτερα ο Σάντσες είχε καλή στιγμή για την Χιλή, η οποία έριξε ρυθμό μετά το πρώτο 20ο λεπτό και μάλιστα θα μπορούσε να παίζει με παίκτη λιγότερο από το 33’ για κλωτσιά του Μεδέλ στο στομάχι (!) του Μέσι (είδε κίτρινη).

Όπως και στο πρώτο μέρος, η Χιλή μπήκε φουριόζα στο ξεκίνημα της επανάληψης και είχε την πρώτη καλή στιγμή στο 46’ με κεφαλιά του Βιδάλ. Οι γηπεδούχοι είχαν μπλοκάρει τον Μέσι και τους μεσοεπιθετικούς της Αργεντινής, ωστόσο δεν μπορούσαν να διασπάσουν την άμυνα της «αλμπισελέστε», η οποία είχε περιοριστεί σε παθητικό ρόλο.

Η μοναδική μεγάλη ευκαιρία της Χιλής ήρθε στο 81’, με τον Σάντσες να πιάνει το σουτ στην κίνηση στέλνοντας τη μπάλα δίπλα από το δοκάρι του Ρομέρο. Η Αργεντινή γλίτωσε το γκολ και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων έχασε «χρυσή» ευκαιρία για να πάρει τη νίκη και το τρόπαιο!

Ο Μέσι έβγαλε την ομάδα του στην αντεπίθεση και την κατάλληλη στιγμή έδωσε στον Λαβέτσι, ο οποίος δεν έκανε σωστά το γύρισμα και ο Ιγκουαίν δεν μπόρεσε να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα. Θα μιλούσαμε για… buzzer beater!

Κόπα Αμέρικα: Το σήκωσε στα πέναλτι η Χιλή (video)
Ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση, εκεί όπου η Χιλή είχε καλή στιγμή στο 98’ με σουτ του Ντίας και στο 105’ έφτασε μια «ανάσα» από το 1-0. Ο Σάντσες βγήκε στην αντεπίθεση μετά από λάθος του Μασεράνο, όμως το σουτ που έκανε πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

Τίποτα δεν άλλαξε στα υπόλοιπα λεπτά και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι.

Ο Μέσι ευστόχησε στο πρώτο πέναλτι, όμως δεν έκαναν το ίδιο οι Ιγκουαϊν και Μπανέγα. Ο πρώτος έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ, ενώ ο δεύτερος δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ρομέρο. Αντίθετα, η Χιλή ευστόχησε σε όλα τα πέναλτι με Φερνάντεζ, Βιδάλ, Αράνγκις και Σάντσες, ο οποίος «σφράγισε» το τρόπαιο, διαμορφώνοντας το 4-1 με εκτέλεση αλα Πανένκα!

Η διαδικασία των πέναλτι:

Φερνάντεζ: 1-0, Μέσι: 1-1, Βιδάλ: 2-1, Ιγκουαϊν: Ψηλά άουτ, Αράνγκις: 3-1, Μπανέγα: Απόκρουση Μπράβο, Σάντσες: 4-1



Χιλή (Σαμπάολι): Μπράβο, Ίσλα, Μεδέλ, Σίλβα, Μποσεζούρ, Ντίας, Αρανγκίς, Βιδάλ, Βαλδίβια (74' Φερνάντες), Αλέξις Σάντσες, Βάργκας (95' Ενρίκες)

Αργεντινή (Μαρτίνο): Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Οταμέντι, Ρόχο, Μπίλια, Μασεράνο, Παστόρε (81' Μπανέγα), Μέσι, Αγουέρο (74' Ιγκουαΐν), Ντι Μαρία (29' Λαβέτσι)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.